- redactia
- 0 comentarii
- 651 Vizualizări
FOTO – Descoperire arheologică majoră la Sighișoara: ruinele Turnului Țesătorilor, ieșite la lumină
2 septembrie 2024Sighișoara, unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, își dezvăluie treptat secretele. Primarul municipiului, Iulian Sîrbu, a anunțat luni, 2 septembrie, o descoperire arheologică de mare importanță: ruinele Turnului Țesătorilor, o structură medievală despre care se știa doar că a fost demolată în anul 1848. Aceasta a reprezentat o enigmă pentru istorici și arheologi, dar săpăturile recente au scos la iveală și alte artefacte ceramice rare, adâncind înțelegerea trecutului orașului.
Un proiect european și o descoperire surprinzătoare
În cadrul unei conferințe de presă, primarul Iulian Sîrbu a detaliat contextul descoperirii. „După cum bine știți, în municipiul Sighișoara, mai exact în Cetatea Sighișoarei, se lucrează prin fonduri europene, prin PNRR, la un proiect în valoare de 12 milioane de lei, care are ca temă și ca obiectiv principal refacerea tronsoanelor 12, 16 și 22 din zidul cetății. Avem și o veste bună: la tronsonul 12, aici, unde ne aflăm astăzi, am descoperit împreună cu colegii care se ocupă de acest proiect fundația Turnului Țesătorilor. Ne bucurăm foarte mult să vedem că în continuare în Sighișoara scoatem istoria la lumină”, a declarat primarul.
O enigmă dezlegată
Descoperirea Turnului Țesătorilor reprezintă o realizare importantă pentru oraș și pentru comunitatea științifică. Nicolae Teșculă, directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, a subliniat valoarea istorică a acestei descoperiri. „Unul dintre turnurile dispărute ale Cetății Sighișoara, una dintre enigmele Cetății Sighișoarei a fost descoperită, este vorba despre ruina Turnului Țesătorilor. Turnul a fost construit în secolul al XV-lea, între Turnul Croitorilor și Turnul Cojocarilor. Se pare că avea trei etaje. Nu era un turn mare, dar este important pentru că aparținea unei bresle importante, a țesătorilor, care avea două branșe: țesătorii în pânză și țesătorii în postav”, a explicat directorul muzeului.
Fragmente ceramice din secolul al XIII-lea
Pe lângă ruinele turnului, arheologii au descoperit și fragmente ceramice datând din secolul al XIII-lea, printre care se află și o marcă de olar. Dr. Adrian Șovrea, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a explicat semnificația acestor artefacte. „Este un fragment de culoare roșie dintr-o pastă de argilă amestecată cu nisip destul de fin, iar pe spate are o marcă de olar care se încadrează în secolele XIII-XIV. Sunt rare și au o cronologie aproape exactă… Marca de olar din acea perioadă este o cruce înscrisă în cerc ce se regăsește pe spatele acestui obiect ceramic”.
Un turn cu o istorie complexă
Arheologul Ioan Fedor Pascu a subliniat că Turnul Țesătorilor este unică mărturie a unui turn medieval care încă se mai putea descoperi în zilele noastre. „A fost inițial un turn cu bază patrulateră ridicat la sfârșitul secolului XIII – începutul secolului XIV, după care, odată cu evoluția armelor cu foc, turnul a primit o formă hexagonală. Este interesant de văzut zidul masiv cu o lățime de aproape 1,8 metri, iar singura explicație este că în acest zid era și o scară zidită ce conducea către beciul de arest militar din subsolul turnului”, a explicat Ioan Fedor Pascu.
Lorena PINTILIE
Sursa foto: Facebook – Iulian Sîrbu
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu