Lipsa autorizațiilor ISU, o problemă critică în sistemul de învățământ din județul Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1259 Vizualizări

Lipsa autorizațiilor ISU, o problemă critică în sistemul de învățământ din județul Mureș

Cu doar câteva zile înainte de debutul noului an școlar, Instituția Prefectului Județului Mureș a organizat o ședință crucială pentru a discuta problemele nerezolvate din sistemul de învățământ preuniversitar din județ. La întâlnire au participat reprezentanți ai instituțiilor MAI, inspectori din cadrul DSP (Direcția de Sănătate Publică) și DSVSA (Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), precum și alți factori implicați în buna funcționare a unităților de învățământ.

Problemele de igienă și securitate. Toleranță zero pentru abateri

Una dintre principalele probleme discutate a fost lipsa autorizațiilor de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Mureș pentru mai multe unități de învățământ. De asemenea, au fost semnalate nereguli în ceea ce privește igiena și protecția consumatorului, aspecte esențiale pentru siguranța și bunăstarea elevilor.

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a subliniat importanța unor măsuri stricte în ceea ce privește igiena și condițiile de trai pentru copii. „Ne-am oferit sprijinul primăriilor care au cazuri de școli relocate (22 la număr în județ) și am solicitat exigență maximă și toleranță 0 de la DSP, DSVSA și Protecția Consumatorului în ceea ce privește igiena, hrana copiilor și condițiile de dormit pentru copiii din creșe și grădinițe”, a explicat prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.

Progres în obținerea autorizațiilor DSP

Prefectul a adăugat că județul Mureș se apropie de o bornă importantă, aceea de a avea toate școlile autorizate din punct de vedere al sănătății publice. „Ne apropiem de o bornă importantă, pe care o urmărim de câțiva ani: în județul Mureș, toate școlile să aibă autorizație DSP. În prezent, doar o școală din Vărgata nu deține această autorizație, însă săptămâna viitoare are loc recepția lucrărilor de modernizare a Școlii Vadu, astfel că și aceasta va obține autorizația sanitară. Astfel, vom deveni un județ cu toate școlile autorizate din punct de vedere al sănătății publice”, a menționat acesta.

Inspectorul DSVSA, Nagy Tamas (stânga)

Verificarea cantinelor și chioșcurilor din școli

În ceea ce privește siguranța alimentară, inspector DSVSA Mureș,  Nagy Tamas, a raportat stadiul verificărilor la nivelul județului. „Avem la nivelul județului Mureș 62 de cantine autorizate, iar jumătate dintre acestea au fost verificate pe parcursul celui de-al doilea semestru din anul școlar anterior. Urmează ca după 9 septembrie să verificăm și restul cantinelor care deservesc unitățile școlare din județ. În ceea ce privește chioșcurile, 21 la număr, am reușit să le verificăm pe toate deja, iar cât despre firmele de catering care au contracte cu unitățile școlare, am verificat 28 din 57 de unități”.

Lipsa autorizațiilor ISU, o problemă persistență

O altă problemă majoră discutată a fost lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu pentru unele școli din județ. Prefectul Dobre a insistat asupra importanței reducerii numărului de școli fără această autorizație. „16 unități de învățământ, atât publice cât și private, încep școala fără autorizație de securitate la incendiu și am solicitat o implicare mai fermă pentru ca această cifră să ajungă la 0. Este adevărat că în ultimii ani am scăzut de la câteva zeci de cazuri la 16, dar încă e nevoie să mai muncim pentru siguranța copiilor”, a amintit prefectul.

Inspectorul ISU Mureș, colonelul Cristian Buhăianu, a explicat că, în județ, unele școli continuă să funcționeze fără autorizație de securitate la incendiu din cauza lucrărilor de reabilitare nefinalizate și a lipsei documentației necesare. „Există la nivelul județului unele unități de învățământ care încă desfășoară lucrări de reabilitare. Acestea au obținut avizul ISU, iar la finalizarea lucrărilor, după recepție, se vor depune actele necesare pentru obținerea autorizației. În evidențele acestea de 16 obiective, adică cele care au fost identificate până în momentul de față de câțiva ani de zile, aici mă refer la exemplul unei școli care funcționează din 2009 fără autorizație de securitate la incendiu”, a spus inspectorul ISU Mureș.

Inspector ISU Mureș, colonel Cristian Buhăianu

Problemele cauzate de lipsa personalului și „interesului”

Colonelul Cristian Buhăianu a mai menționat că lipsa personalului și lipsa interesului din partea unităților de învățământ sunt factori majori care contribuie la întârzierea obținerii autorizațiilor. „Sunt doar cinci inspectori la nivelul județului, iar astfel, cei cinci nu au cum să acopere toată gama de obiective, iar în momentul în care ar merge în teren acolo unde deja s-a emis aviz pentru executarea unor lucrări, dacă lucrările au fost finalizate și nu s-au depus documentația necesară pentru autorizație, atunci ei sunt nevoiți să supună școlile respective contravenției. În mod normal, în atât de mult timp, ei (responsabilii unităților de învățământ) ar fi trebuit să depună documentația în vederea obținerii autorizației”.

Apel la colaborare și responsabilitate

În încheiere, prefectul Ciprian Dobre a făcut un apel la colaborare și responsabilitate din partea tuturor celor implicați în educația copiilor. „În această echipă comună pentru viitorul copiilor noștri: autorități – cadre didactice – părinți și elevi, este important ca fiecare să își facă bine treaba. Astfel vom vedea și rezultatele”, a subliniat Ciprian Dobre.

Lorena PINTILIE

Foto: Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!