- Valentin Covaciu
- 0 comentarii
- 619 Vizualizări
Conferință despre agricultura ecologică la Festivalul European BIO din Ibănești
6 septembrie 2024Primul eveniment din cadrul Festivalului European BIO de la Ibănești a avut loc joi, 5 septembrie, de la ora 15:00, când a fost organizată conferința cu tema „Planul European de Acțiune pentru Agricultura Ecologică”. Au luat cuvântul reprezentanți din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a asociației Polska Ekologia. Secțiunea de discursuri a fost urmată de workshopuri despre legislație, procesare și marketing, axate pe problemele și nevoile micilor producători bio.
Marian Cioceanu, președintele Asociației BIO România, a menționat în deschiderea conferinței, când l-a prezentat pe vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, că se lucrează la „o schimbare legislativă, o flexibilizare a regulamentelor europene, ca să ne fie de folos micilor fermieri bio, suntem într-o zonă în care totul e bio, trebuie doar certificate”.
Agricultură ecologică pe 5% din suprafața cultivată în România
„Agricultura ecologică are și un rol de a stimula și de a dezvolta comunitatea locală. În ultima perioadă, în România, sectorul de agricultură ecologică a avut un trend ascendent. Dacă ne raportăm la anul 2021, aveam 600.000 de hectare, cu 13.000 de operatori, iar în anul 2022, avem deja 14.000 de operatori și aproape 700.000 de hectare. Ne situăm la un procent de 5% din total suprafață agricolă, la nivelul României”, a spus Ambasadorul României la Uniunea Europeană pentru Agricultură Bio, Viorel Murărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Reprezentantul Ministerului Agriculturii a precizat că la nivelul Uniunii Europene media este de 10,5%.
Idee pentru târguri săptămânale în reședințele de județ
„Asta nu înseamnă că România nu ar putea să se ducă spre acea țintă stabilită de Uniunea Europeană de 20-25%. Ne dorim cu toții acest lucru pentru că agricultura ecologică înseamnă sănătate. (…) La capitolul procesare, nu procesăm atât cât ar trebui pentru a ne aduce plus valoare, nici în convențional, nici în sectorul ecologic. (…) Sper ca pe 15 octombrie, să organizăm un târg în curtea Ministerului Agriculturii numai cu produse ecologice”, a mai spus Viorel Murărescu. De asemenea, reprezentantul Ministerului Agriculturii a menționat și organizarea unor discuții între producători și marii comercianți. Apoi, a subliniat faptul că, deși prețul alimentelor bio este mai mare, pe termen lung o alimentație nesănătoasă va fi mai costisitoare atât la nivel individual, cât și pentru bugetul de stat.
Marian Cioceanu, organizatorul evenimentului, i-a spus directorului din Ministerul Agriculturii că în Polonia, ministerul organizează săptămânal târguri pentru micii producători. Viorel Murărescu a agreat ideea, mergând până la a lua în calcul organizarea unor târguri cu produse bio în curțile Direcțiilor Agricole Județene. În schimbul de replici, a intervenit și vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, spunând că sediile Direcțiilor Sanitar Veterinare sunt chiar mai bine amplasate, pentru a găzdui astfel de evenimente.
„Din analiza pe care am făcut-o împreună cu alți specialiști, una dintre problemele cu care se confruntă cei care astăzi sunt procesatori de produse bio este componenta de comercializare a produselor pe piața românească”, a spus Ioan Oleleu.
Intenție de simplificare a reglementărilor pentru producătorii bio
„Ca și autoritate competentă am trecut la un proces amplu de flexiblizare. N-am reușit să finalizăm acest concept, pentru că e nevoie să comunicăm această parte de modificare legislativă și cu Comisia Europeană (…) Undeva până la final de an putem să avem primul draft cu tot ceea ce înseamnă un concept integrat de flexibilizare în domeniul procesării, dar și în domeniul obținerii produselor primare. Cu toate acestea, deja au fost făcuți câțiva pași, prin legislație specifică națională”, le-a spus vicepreședintele ANSVSA, celor prezenți la eveniment.
„Am făcut o derogare foarte importantă de la tot ceea ce înseamnă condițiile generale și specifice, stipulate în regulamentele Uniunii Europene de funcționare a unităților de capacitate mică din domeniul procesării brânzeturilor”, a exemplificat Ioan Oleleu.
„Va fi nevoie să face un alt pas în domeniul protecției alimentelor, să trecem de la inspecțiile spațiilor, pardoselilor, geamurilor, să trecem cu adevărat la ceea ce înseamnă siguranța alimentelor, la o monitorizare mult-mult mai aplicată”, a mai spus vicepreședintele ANSVSA.
Oportunități pe piața poloneză
Wawrzyniec Maziejuk, reprezentantul asociației Polska Ekologia din Polonia, țară invitat de onoare al festivalului, a prezentat sumar situația producătorilor bio din Polonia. Acesta le-a transmis celor prezenți că există oportunități de colaborare între cele două țări, considerând că România este o piață foarte interesantă pentru producătorii polonezi, dar și că producătorii români de produse bio ar putea ajunge pe piața poloneză, în condițiile în care, pe lângă,zonele dedicate din marile supermarketuri, în Polonia există și o rețea de peste 700 de magazine mici, specializate, care sunt deschise și în căutare de noi produse bio.
Pornind de la o apreciere a invitatului din Polonia, Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România, a comparat produsele bio cu pietrele prețioase, spunând că „dacă, în general, produsele ecologice sunt diamante, atunci produsele tradiționale făcute cu materie primă bio sunt briliante”.
Festivalul European BIO și al Tradițiilor Locale se desfășoară în perioada 6-8 septembrie, pe platoul Fâncel din comuna Ibănești, fiind organizat de Asociația BIO România, în parteneriat cu Polska Ekologia, Instituția Prefectului jud. Mureș, Consiliul Județean Mureș, Asociația Comunelor din Valea Gurghiului, precum și cu sprijinul sponsorilor și expozanților.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu