Investiții de sute de milioane de euro în energie în Mureș. Cele mai ample proiecte Business
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1854 Vizualizări

Investiții de sute de milioane de euro în energie în Mureș. Cele mai ample proiecte

ră o infrastructură de producție de energie electrică eficientă, suficientă și verde, precum și fără o rețea de transport modernă, nu putem vorbi de costuri mai reduse cu energia și, implicit, despre creșterea competitivității economice și eficiența unei investiții. În acest context, investițiile în dezvoltarea unor capacități noi de producție, precum și modernizarea și extinderea rețelelor de transport și distribuție energie electrică apar ca vitale în succesul financiar al unei investiții, fie ea publică sau privată. Am selectat, din multitudinea de proiecte, două investiții de anvergură în producerea de energie electrică.

Compania clujeană Finas Group și DRI, divizia de energie regenerabilă din UE a Grupului DTEK, cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina, construiesc un nou parc solar în Glodeni (județul Mureș), de 60 MW, ce se va întinde pe 97 de hectare și este în apropierea celui deja existent. Lucrările au început în luna mai 2023, iar, potrivit estimărilor, parcul va fi operațional în vara anului viitor. Noua centrală electrică va produce 86,4 GWh de energie electrică pe an, ceea ce înseamnă alimentarea a 22.400 de locuințe. Prin funcționarea noii capacități de producție, emisiile de carbon vor fi reduse cu 21.800 de tone pe an.

Finas Group va dezvolta parcul până la stadiul de ready-to-build (gata de construit), iar DRI îl va gestiona.

Cele două companii au mai dezvoltat, în județul Mureș, parcul solar Glodeni I, de 60 MW, în iunie 2022.

„Glodeni II este un alt pas important în angajamentul DRI de a accelera tranziția energetică în România, o țară care este bine poziționată pentru a-și maximiza potențialul și crește capacitatea de energie regenerabilă. Mulțumim Grupului Finas pentru că ne este din nou partener în acest proiect. Împreună facem pași către atingerea obiectivului României de 34% energie regenerabilă până în 2030”, a subliniat John Stuart, CEO al DRI.

SNGN Romgaz SA Mediaș derulează din 2016 proiectul „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, care are ca nou termen de punere în funcţiune finele anului 2024 (n.a. primul era ianuarie 2020). 

Progresul total al execuției investiției la finalul lunii iulie 2024 (progres compus din execuția contractului inițial de lucrări + execuția noului contract de lucrări) este de aproximativ 91%, potrivit Raportului administratorilor – Semestrul I 2024, publicat pe Bursa de Valori București în 14 august.

Progresul noului contract de lucrări, semnat la data de 31 martie 2023, cu Duro Felguera este la finalul lunii iulie 2024 de 54,8 %.

Valoarea contractului a fost estimată inițial la aproape 270 milioane de euro, cu o parte semnificativă din finanţare asigurată din Planul Naţional de Investiţii. Puterea instalată a centralei pe gaz este de 430 MW.

Ultimele noutăți despre noutăți despre această investiție, vedeți AICI

Capacități de distribuție, mărite

“Mărirea capacității de distribuție prin modernizare LEA 110 kV Târgu Mureș – Livezeni – Corunca – Fântânele, respectiv stațiile de transformare Tg. Mureș, Livezeni, Corunca și Târnăveni” este unul dintre proiectele depuse de Distribuție Energie ElectricăRomânia și finanțat din Fondul pentru Modernizare (223.412.055,93 lei), valoarea totală fiind de 282.026.641,80 lei.

Pentru modernizarea LEA 110 kV Fântânele – Corunca, pe o lungime de aproximativ 18 km, vor fi realizate lucrări precum: înlocuirea stâlpilor din beton cu stâlpi metalici tubulari, înlocuirea conductoarelor active actuale, de secțiune 150 mmp, cu conductoare având capacitate mărită de transport, având secțiunea de 185 mmp, înlocuirea izolației de sticlă sau ceramică existentă cu izolație compozită, reparații/hidrofobizări ale fundațiilor stâlpilor care se păstrează, respectiv demontarea traseului aerian al liniei electrice din zona intravilană a Municipiului Târgu Mureș, pe o lungime de cca 7 km, și realizarea unui traseu subteran, prin cablu de secțiune 500 mmp.

În Stațiile de transformare Târgu Mureș, Târnăveni și Livezeni vor fi înlocuite

toate echipamentele primare de 110 kV, vor fi montate transformatoare 110/20 kV noi, de putere superioară (25 MVA), va fi montat aparataj de 20 kV nou (celule electrice) și vor fi modernizate circuitele de comandă, telecomunicații și conducere prin dispecer. În plus, la stația Târnăeveni vor fi montate panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului de servicii proprii al instalațiilor.

În Stația de transformare Corunca vor fi înlocuite toate echipamentele primare de 110 kV, cu adaptarea circuitelor de comandă, telecomunicații și conducere prin dispecer.

Prin realizarea lucrărilor propuse va fi realizată consolidarea rețelelor de distribuție de 110 kV, ceea ce va duce la creșterea gradului de siguranță, asigurând astfel condițiile optime pentru tranzitarea energiei consumate sau produse din zonă.

Ligia VORO

sursa foto panouri fotovoltaice: depositphotos.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!