Târgu Mureș, gazda Conferinței Naționale a Societății de Geografie din România
7 septembrie 2024Târgu Mureș este gazda unui eveniment special, dedicat geografiei în perioada 6 – 8 septembrie, primind cu brațele deschise 170 cadre didactice din țară și din afara sa, cadre ale domeniului geografic, la cea de-a 19-a ediție a Conferinței Naționale Anuale a Societății de Geografie din România. Organizarea evenimentului cu tema „Dinamica spațiului geografic în contextul globalizării din perspectiva dezvoltării durabile”, prin eforturile Societății de Geografie din România, filiala Mureș își are bazele în dedicarea și implicarea președintelui filialei, Florin Pop, a vicepreședintelui Antoniu Ioan Berar, a secretar trezorier Cristian Cornel Vulc, care, alături de ceilalți membrii fondatori – Maria Bozdog, Sebastian Alexandru Pui, Szilágyi József, Cătălin Ioan Dan, Andreea-Maria Crăciun și Ramona-Flavia Rațiu – au creat un frumos eveniment pentru cei pasionați de domeniul geografiei.
Eveniment de amploare
„Suntem onorați să fim gazdele dumneavoastră pe durata a celor trei zile ale conferinței și se cuvine să aducem mulțumiri conducerii Societății de Geografie din România (SGR) pentru încrederea acordată în organizarea acestui eveniment și acestei ediții. Deși programul evenimentului se desfășoară pe perioada a trei zile și majoritatea dintre dumneavoastră ați ales să rămâneți pe toată perioada conferinței, geografii știu că trei zile nu sunt destule pentru a putea descoperi un județ. Pentru ca totul să decurgă conform planurilor noastre, ale organizatorilor, am avut nevoie și de parteneri care să ne susțină și să ne fie alături în toate inițiativele pe care noi le-am avut în vedere. Astfel aducem mulțumiri alese partenerilor noștri, anume Prefecturii Mureș, Consiliului Județean Mureș, Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin, Muzeului de Istorie din Sighișoara, Primăriei Municipiului Târgu Mureș, centrelor de informare turistică Reghin, Sighișoara, Târgu Mureș, Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, unde se vor desfășura discuțiile pe secțiuni, Gimnaziului „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, Liceului Silvic Gurghiu, Primăriei comunei Gurghiu, Liceului Teoretic „Gheorghe Marinescu”, Colegiului Pedagogic „Mihai Eminescu”, a transmis Andreea-Maria Crăciun, membru fondator al SGR, filiala Mureș în deschiderea conferinței, urmată de derularea unui videoclip de prezentare a județului.
Liceul Silvic din Gurghiu, placa omagială
„Bine ați venit la Târgu Mureș, oraș al trandafirilor, al educației, în care vechiul se îmbină cu noul. Astăzi, Târgu Mureșul devine capitala cercetării în domeniul geografiei prin intermediul celor 170 de participanți din mediul academic preuniversitar și universitar din țară și din străinătate. Mulțumesc pe această cale pentru încrederea acordată în organizarea conferinței de anul acesta aici, la Târgu Mureș. Acest eveniment de înaltă ținută academică ne onorează. Cu această ocazie, Filiala Mureș a SGR a devenit societate și cu personalitate juridică, ceea ce ne oferă posibilitatea unei perspective mult mai largi de a ne valorifica comunitățile și inițiativele pe care le avem. În acest sens, am finalizat deja o primă inițiativă a filialei noastre de care ne vom bucura în cadrul aplicației de mâine, 7 septembrie, când vom dezveli placa omagială de atribuire a unei noi denumiri a Liceului Silvic din Gurghiu. Din acest an școlar, liceul va purta cu cinste numele Liceul Silvic „Regele Mihai I” Gurghiu. Denumirea ține de geografia văii Gurghiului, care a atras prin peisajul și fauna cinegetică din Munții Gurghiului, ce face ca acest colț de rai al județului să devină o vale a regilor. Sunt sigur că va fi un eveniment deosebit care va rămâne în istoria conferințelor de geografie”, a fost mesajul inspectorului școlar prof. Florin Pop, președintele SGR, filiala Mureș.
Oficialitățile județului, susținătoarele domeniului geografic
Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, deputatul și președintele Comisiei pentru învăţământ, Dumitrița Gliga și consilierul local Csiki Zsolt au fost prezenți în cadrul conferinței, adresându-se publicului numeros.
„Se cuvine să vă spun că pentru mine și pentru Instituția Prefectului este o mare onoare să fiu invitatul dumneavoastră. Mâine se va redenumi o unitate de învățământ din județul Mureș după numele unui monarh al acestei țări. Aș lega acest lucru cu un pasaj din actul de înființare al Societății de Geografie din România, societate înființată în timpul domniei lui Carol I, care spune că înființarea SGR este necesară pentru ca noi să cunoaștem teritoriul strămoșesc, noi înșine și popoarele care se învecinează cu noi. Poate că niciodată acest pasaj nu a fost mai actual. Cred că acest arc peste timp, între Carol I și Mihai I, mâine la Gurghiu va marca această ediție a conferinței. Pe de altă parte, vreau să vă transmit gândurile mele sincere față de științele umaniste. Cred că trebuie să avem poate un pic mai multă inițiativă și să nu mai vorbim în plan secundar de științele umaniste. Conștiința unei națiuni o formează științele umaniste”, a transmis prefectul de Mureș.
În același mod, Dumitrița Gliga a felicitat eforturile organizatorilor și ale cadrelor didactice în contextul învățământului și al necesității disciplinei în orarul elevilor.
„Cu atât mai deosebit este evenimentul pentru mine, cu cât această ediție se desfășoară în județul Mureș. În același timp, consider că acest gen de evenimente precum conferința de astăzi sunt evenimente care fac ca importanța județului Mureș și a Municipiului Târgu Mureș să crească în peisajul cultural și științific al României, iar acest lucru se datorează dumneavoastră, tuturor celor prezenți aici. SGR, o instituție cu o istorie bogată și prestigioasă, a contribuit semnificativ la dezvoltarea științelor geografice în țara noastră. De-a lungul celor aproape 150 de ani de existență, societatea a reușit mereu să reunească specialiști de marcă, să organizeze numeroase adunări științifice, să publice lucrări de referință care au stat la baza unor decizii importante pentru dezvoltare economico-socială a României. În calitate de mamă, dar și de parlamentar implicat activ în domeniul învățământului, sunt profund conștientă de importanța educației geografice în formarea tinerelor generații. Geografia nu este doar o materie școlară cu care ne umplem orarul, ci este o cheie de înțelegere a lumii în care trăim. Prin studiul geografiei, elevii și studenții dobândesc competențe esențiale pentru a se adapta la o lume în continuă schimbare și pentru a lua cu adevărat decizii informate privitoare la viitorul lor”, a fost mesajului Dumitriței Gliga.
Primăria Municipiului Târgu Mureș a fost alături de amalgamul de specialiști ai geografiei adunați în sala mare a Palatului Culturii, consilierul local Csiki Zsolt transmițându-le celor prezenți mesajul primarului Zoltán Soós.
„Orașul nostru cunoscut și apreciat pentru susținerea educației oferă un cadru ideal pentru un eveniment de o asemenea amploare, care îmbină cercetarea științifică cu un angajament ferm față de viitorul educației. În ultimii patru ani, administrația locală a investit masiv în infrastructura școlară, alocând peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor, modernizarea terenurilor de sport și dotarea instituțiilor din învățământ cu echipamente didactice moderne sau construirea unor noi creșe sau grădinițe. Societatea de Geografie din România, înființată în anul 1875 sub patronajul majestății sale Carol I, este, de asemenea, un simbol al excelenței academice. Această organizație a contribuit la înțelegerea și promovarea geografiei nu doar în țara noastră, ci și pe scena națională, fiind astăzi susținută cu onoare de Familia Regală a României. Conferința de astăzi nu reprezintă doar un moment de reflecție asupra trecutului, ci și o reafirmare a angajamentului nostru ca țară, pentru viitor. Educația și știința sunt pilonul fundamental al progresului, iar geografia ca disciplină are un rol esențial în înțelegerea fenomenelor complexe din societatea contemporană”, a fost mesajul transmis de Csiki Zsolt.
Totodată, publicul s-a bucurat de frumoasele cuvinte adresate de inspectorul școlar prof. Mihaela Florina Alexandru, inspectorul școlar prof. Niță Fănică și președintele SGR, Corneliu Iaţu, care a oferit președintelui filialei Mureș drept cadou un atlas, realizat în urma a 15 ani de muncă.
În următoarele zile, participanții se vor bucura de aplicații practice pe traseul Reghin – Valea Gurghiului, vor străbate comunități umane rurale și vom face opriri la agenți economici și obiective culturale, toate acestea culminate printr-un un tur ghidat al municipiului Târgu Mureș.
Alexandra BORDAȘ
Lasă un comentariu