Banca Națională a României lansează o monedă aniversară dedicată lui Camil Petrescu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 498 Vizualizări

Banca Națională a României lansează o monedă aniversară dedicată lui Camil Petrescu

Banca Națională a României (BNR) va introduce miercuri, 11 septembrie 2024, în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată împlinirii a 130 de ani de la nașterea scriitorului și dramaturgului Camil Petrescu. Aceasta este o inițiativă care omagiază una dintre cele mai importante figuri ale literaturii române interbelice și se înscrie în seria de monede aniversare dedicate marilor personalități culturale.

Design inspirat din opera emblematică a scriitorului

Potrivit unui comunicat oficial al BNR, moneda are o valoare nominală de 10 lei și este realizată din argint. Aversul monedei este deosebit de interesant, deoarece ilustrează o compoziție inspirată din unul dintre cele mai cunoscute romane ale autorului, și anume „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Această lucrare este considerată una dintre capodoperele literaturii române, explorând dilemele interioare ale individului în fața iubirii și a războiului, și reflectând stilul modernist al lui Camil Petrescu.

Aversul monedei aniversare (Scenă din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”)

Pe avers se mai regăsesc inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2024”, ceea ce conferă monedei un caracter oficial, dar și simbolic. Reversul monedei prezintă portretul lui Camil Petrescu, alături de numele său și anii între care acesta a trăit: „1894-1957”. Aceasta este o reprezentare clasică, care pune în lumină figura autorului într-o manieră solemnă.

Reversul monedei aniversare (Chipul lui Camil Petrescu)

Un tiraj limitat și autenticitate garantată

BNR a anunțat că această ediție de monede din argint va fi emisă într-un tiraj maxim de 5.000 de exemplare, fiecare dintre acestea având putere circulatorie pe teritoriul României. Monedele vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate. Aceste certificate vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză și vor purta semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central, ceea ce garantează calitatea și autenticitatea fiecărui exemplar.

Prețul de vânzare pentru moneda din argint este de 510 lei, fără TVA, iar monedele vor putea fi achiziționate de la sucursalele regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timișoara.

Importanța lui Camil Petrescu pentru literatura română

Camil Petrescu (1894-1957) este considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii române moderne. A fost un adept al curentului modernist și un inovator în proza și dramaturgia românească. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără romanele „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” și „Patul lui Procust”, dar și piese de teatru precum „Jocul ielelor” și „Suflete tari”.

Prin scrierile sale, Camil Petrescu a introdus în literatura română tehnici narative moderne, cum ar fi fluxul conștiinței, și a creat personaje complexe, confruntate cu dileme morale profunde. Temele recurente din operele sale includ analiza psihologică a individului, relația dintre ideal și realitate, și căutarea adevărului într-o lume plină de contradicții.

Lansarea acestei monede reprezintă o recunoaștere a contribuției sale esențiale la dezvoltarea literaturii române, dar și o modalitate de a aduce în atenția publicului moștenirea culturală pe care a lăsat-o în urmă.

Portretul scriitorului Camil Petrescu

O inițiativă culturală valoroasă

Emisiunea de monede dedicată aniversării a 130 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu face parte din strategia BNR de a promova și de a onora personalitățile culturale care au avut un impact major asupra societății românești. Aceasta nu este prima inițiativă de acest fel, Banca Națională lansând de-a lungul timpului mai multe monede dedicate scriitorilor, artiștilor și liderilor politici care au marcat istoria țării.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: BNR & Muzeul Național al Literaturii Române

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!