- redactia
- 0 comentarii
- 1112 Vizualizări
Mircea Solovăstru și Adrian Tănase aduc noutăți de la BVB
10 septembrie 2024Bursa de Valori București (BVB) a devenit, în ultimul an, una dintre cele mai performanțe piețe de capital de la nivel mondial, entuziasmul investitorilor fiind antrenat de potențiale noi listări, notează Bloomberg.
Indicele bursier BET a înregistrat o creștere de aproape 40% (în dolari) în ultimele 12 luni, a cincea cea mai bună performanță din rândul celor peste 90 de indici de acțiuni primari urmăriți de Bloomberg. Piața a crescut în 13 din ultimele 15 luni, potrivit datelor platformei.
Oferta publică inițială (IPO) de anul trecut, de 1,8 miliarde de dolari, a companiei de energie regenerabilă Hidroelectrica a adus mai mulți investitori străini în România. Acest lucru a contribuit, la rândul său, la revigorarea interesului local pentru bursă, sporind evaluările și volumele de tranzacționare – deși acestea din urmă rămân scăzute în raport cu standardele internaționale.
„Listarea Hidroelectrica a punctat foarte bine și în relația de comunicare a Bursei cu publicul care nu era atât de familiarizat cu modul în care funcționează Bursa. Am reușit astfel să atragem în piața de capital un grup numeros de acționari. Dintre aceștia, unii și-au diversificat portofoliul și sunt astăzi jucători într-una din cele mai dinamice piețe de capital din România”, spune mureșeanul Mircea Solovăstru, cu o experiență de peste 25 de ani în piața de capital.
Cu toate că ritmul de creștere economică a încetinit recent, analiștii se așteaptă la o evoluție pozitivă, pe fondul reducerii ratelor dobânzii și a moderării inflației. Piața locală de capital are astfel de câștigat atât de pe urma îmbunătățirii perspectivelor macro, dar și ca urmare a întețirii pariurilor potrivit cărora ar putea fi promovată de către MSCI – poate în anul 2026 – de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă.
Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a declarat pentru Bloomberg că România „stă foarte bine” în ceea ce privește criteriile MSCI de ”size” pentru piețele emergente, având numărul necesar de companii listate pentru un upgrade. Cu toate acestea, încă trebuie să îndeplinească cerințele de lichiditate.
BET are acum aceeași evaluare preț pe acțiune ca indicele de referință MSCI pentru piețele emergente, în timp ce cea mai mare bursă din Europa de Est, cea de la Varșovia se tranzacționează la o valoare cu aproximativ 30% mai redusă.
Economiștii chestionați de Bloomberg estimează că economia României va înregistra un avans de 2,7% din PIB în acest an, respectiv de 3,5% din PIB în 2025.
Recent, Ministerul Finanțelor a atras aproape 1,7 miliarde lei și, respectiv, peste 311 milioane euro (valori însumând peste 3,2 miliarde lei – 650 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).
„Ministerul Finanțelor a demonstrat încă o dată că România este o destinație atractivă pentru investiții, suma totală de peste 10 miliarde lei atrasă în acest an reprezentând aproape o treime din suma totală atrasă în ultimii cinci ani. Cele două recorduri stabilite în acest an, în edițiile din aprilie și august, de peste 3 miliarde lei fiecare, reprezintă o creștere importantă față de anii precedenți și subliniază succesul continuu al programului Fidelis. Felicităm Ministerul Finanțelor pentru această realizare, sindicatul de brokeri care a intermediat oferta și partenerul emisiunii Rock FM pentru contribuția la promovarea programului și la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la importanța investițiilor în titlurile de stat și a donării de sânge”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.
Un alt proiect foarte important al pieței de capital din România este începerea operațiunilor derulate de Contrapartea Centrală.
„Contrapartea centrală este o entitate necesară lansării produselor financiare derivate în ţara noastră şi a operaţiunilor de împrumut de acţiuni. Practic, CCP-ul se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. Această garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei”, spune Mircea Solovăstru.
Contrapartea centrală este o entitate necesară lansării produselor financiare derivate în ţara noastră şi a operaţiunilor de împrumut de acţiuni, operațiuni cu potențial de îmbunătățire semnificativă a lichidității pieței locale de capital.
(S.G.)
- Etichete:
- Adrian Tanase
- BVB
- mircea solovastru
- mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu