20 de case din comuna Saschiz, renovate prin PNRR. „Avem și bucurii, dar și multe surprize mai puțin plăcute” Administratie
  • Valentin Covaciu
  • 0 comentarii
  • 480 Vizualizări

20 de case din comuna Saschiz, renovate prin PNRR. „Avem și bucurii, dar și multe surprize mai puțin plăcute”

20 de case săsești din comuna Saschiz sunt renovate cu ajutorul unei finanțări din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea finanțării se ridică la 60.000 de euro pentru fiecare gospodărie inclusă în programul Ruta Satelor cu Arhitectură Tradițională, gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

„Este un proiect mai deosebit, în sensul că autoritatea locală, efectiv renovează casele private – casele care sunt cu valoare de patrimoniu. În localitatea Cloașterf este un contract de finanțare pentru 12 case, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în același proiect mai sunt cuprinse și 8 case din localitatea Saschiz. După ce vor fi restaurate, casele vor avea un regim asemănător cu al unui muzeu. Ei vor trebui să aibă aibă gospodăriile disponibile pentru a putea fi vizitate de către turiști”, ne-a explicat Ovidiu Șoaită, primarul comunei Saschiz. De asemenea, proprietarii beneficiari ai proiectului nu au voie să înstrăineze, să vândă casele în următorii 10 ani.

Efecte pozitive, dar și așteptări nerealiste

Restaurarea caselor va contribui și la schimbarea imaginii localităților. „Este un proiect foarte frumos, bine primit de către localnici. Pot chiar să spun că ne creează probleme, pentru că tot mai multă dorește să beneficieze. Pe de altă parte, se creează și o așteptare: să ne renoveze casele primăria, dacă tot suntem la Saschiz sit UNESCO. Așa că avem și bucurii, dar și multe surprize mai puțin plăcute. S-a creat o oarecare psihoză locală, din partea unor localnici care așteaptă să li se facă totul de către primărie. Totuși, satele acestea au fost întreținute, în vremurile în care arătau așa cum trebuie, de comunitate, de oameni, nu de autoritate. Fiecare își mătura în fața casei, fiecare făcea ce trebuia să facă, ori acum deja așteaptă să le restaurăm și casele, să le văruim și camerele… Dar condițiile de viață și de trai tot ei trebuie să și le facă, degeaba așteaptă totul de la autoritatea locală”, a declarat primarul comunei Saschiz.

Condițiile pentru renovarea celor 20 de case din comuna Saschiz

Potrivit primarului „casele au fost selecționate de o comisie formată din Arhitectul-șef al Județului Mureș, directorul Direcției Județene de Cultură, un reprezentant al Institutului Național al Patrimoniului, un reprezentat al Muzeului Satului și un reprezentant al comunei. În primul rând, ne-am orientat înspre cele care se află în zonele cu cel mai mare impact vizual. De exemplu, la Saschiz ne-am concentrat pe zona centrală, unde sunt destul de multe case care au probleme, Apoi, proprietarii trebuiau să fie disponibili să respecte cerințele proiectului: să nu înstrăineze timp de 10 ani și să fie în regim de muzeu. Și, bineînțeles, să contribuie în cazul în care valoarea lucrărilor de renovarea depășește cei 60.000 de euro prevăzuți în contractul de finanțare. În cazul acestor case vechi, cu foarte multe lucrări ascunse neprevăzute, riscăm să se depășească bugetul alocat”.

Ovidiu Șoaită a explicat că această condiție a fost impusă deoarece nu ar fi existat posibilitatea de a fi acoperite costurile suplimentare din bugetul local al comunei. „Noi, din bugetul local, abia avem bani să cofinanțăm proiectele mari pe care le avem în implementare, cele de infrastructură: drumuri, străzi, apă, canalizare. Suntem cu toate în lucru, inclusiv la clădirea primăriei, de asemenea, și la Cetatea Saschiz am rămas cu datorii pentru închiderea proiectului. Nu e ușor, dar, într-adevăr, ar mai trebui programe de genul acesta”, a subliniat primarul comunei Saschiz.

Lucrările de renovare au început, o parte dintre case fiind aproape finalizate, conform programului de finanțare lucrările de reabilitare a clădirilor trebuie realizate doar prin folosirea de materiale tradiționale, astfel încât să nu fie afectată valoarea arhitecturală.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!