- Amalia Vasilescu
- 0 comentarii
- 2042 Vizualizări
VIDEO: Ionela Ciotlăuș. “Înlocuim bucuriile vieții cu tot felul de dependențe“
11 septembrie 2024Ionela Ciotlăuș, managerul Spitalului Samaritean Mureș, a fost invitată la emisiunea „Frumusețe și stil de viață” cu Gabriela Belean, luni, 9 septembrie, de la ora 16.00. Temele abordate au fost Nutriția și psihonutriția, Consilierea nutrițională, Comportamentul alimentar, Alimentația sănătoasă, Dieta specială, Îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții.
Ionela Ciotlăuș este consilier în pshihologia nutriției (tulburări alimentare, nutriție disfuncțională, emoții alimentare, boli de nutriție), consultant nutriție generală (adulți, copii, femei gravide, sportivi), terapeut în terapii complementare (Imunologie, Oncoterapie), Health Coach cu practici NLP (Programare neurolingvistică) și manager al Spitalului Samaritean.
Spitalul Samaritean este o viziune de îngrijire holistică, care îmbină cu pasiune arta îngrijirii cu știința medicinei. Fondată în 2019, Academia de Sănătate Samariteană a fost inspirată de dorința de a aduce schimbări pozitive în societate și de a privi sănătatea printr-o lentilă de responsabilitate socială. Aici s-au dezvoltat servicii esențiale de îngrijire pentru seniori și răspund la nevoile medicale complexe ale comunității prin inovație și educație. Spitalul deservește pacienții cu patologii din sfera recuperării medicale la toate specialitățile: neurologie, ortopedie, cardiologie, diabetologie, pneumologie, reumatologie, pneumologie, oncologie, cărora li se adaugă secția de îngrijiri paliative dedicată atât pacienților aflați în stadiul terminal al unei afecțiuni incurabile, cât și celor care nu se află în stadiul terminal, dar au dureri care necesită monitorizare și îngrijire specializată temporar. Spitalul oferă pacienților și disponibilitatea diagnosticării integrative prin internări de scurtă sau lungă durată, unde pot fi consultați în orice specialitate medicală cu recoltarea analizelor medicale și de imagistică prin intermediul parteneriatelor cu alte clinici colaboratoare. Serviciile de spitalizare de scurtă sau lungă durată sunt completate cu servicii medicale de recuperare și consultații în regim ambulator, servicii de transport medical și servicii de îngrijire medicală la domiciliu.
Mens sana in corpore sano
Discuțiile în cadrul emisiunii au început de la două citate, “Mens sana in corpore sano” și A mânca este o necesitate, dar a mânca inteligent este o artă”.
”Fraza poate fi interpretată într-un mod mai holistic sugerând importanța echilibrului și sănătății nu doar la un nivel fizic și mental, cât și la un nivel spiritual. Când suntem sănătoși nu prea ne gândim la boli, avem impresia că sănătatea e un drept și că nu e nevoie să avem grijă de ea.
Când ne îmbolnăvim, am face orice să ne păstrăm sănătatea, însă în toate situațiile, când ne îmbolnăvim, ne gândim practic numai la sănătatea corpului, la sănătatea fizică”, a afirmat Gabriela Belean, director publicitate la Zi de zi.
Potrivit afirmațiilor Ionelei Ciotlăuș, în timp ce medicina se concentrează în principal pe modificările și schimbările care se produc la nivel fizic, acolo unde ia naștere și unde se desfășoară întreg procesul de manifestare și de vindecare, răspunsul se află de cele mai multe ori în ce are omul pe suflet, ce a produs dezechilibrul și haosul în organism. Hrana și ceea ce mâncăm au, iarăși, un efect uriaș asupra sănătății. Decenii de cercetare au produs studii după studii care arată legăturile dintre dietă și boli grave. Multe alte alegeri alimentare pe care le facem ne afectează atât durata, cât și calitatea vieții.
“Omitem de multe ori aceste aceste lucruri și gândirea pozitivă, bucuriile vieții, fericirea la care tindem toți să ajungem, dar de cele mai multe ori, repet, pe noi ne lăsăm pe ultimul loc, îi punem chiar pe copii, chiar pe părinți, chiar pe apropiați, pe prieteni, îi punem pe un loc, pe un piedestal mai sus decât noi. Cred că trebuie să fii în primul rând bine cu tine ca să poți să fii bine și cu ceilalți și să îmbunătățești tot ceea ce este în jurul tău. Aspectul nutriției, pentru mine este o temă foarte importantă, pentru că legătura între boală și sănătate este dată și de acest factor alimentar care face parte din viața noastră, și în momentele triste și în momentele vesele și în fiecare zi, la muncă sau acasă, suntem preocupați de hrană, de mâncare“, a menționat Ionela Ciotlăuș.
Psihonutriția este știința care analizează legătura între comportamentul alimentar și emoții, trăiri, a ceea ce simțim. De multe ori ne trezim ronțăind ceva sau, pur și simplu, mâncăm pentru a ne simți mai bine. Este normal să avem pofte, să sărbătorim mâncând ceva delicios, însă acest tip de comportament nu ar trebui să devină un obicei zilnic, deoarece va începe să ne afecteze sănătatea, ne spune Ionela Ciotlăuș.
“Nutriția reprezintă procesul prin care organismul absoarbe și utilizează alimentele și lichidele consumate pentru creștere, repararea țesuturilor, menținerea funcțiilor fiziologice și producerea de energie. Acesta este un proces complex care implică numeroase etape: consumul alimentelor, digestia acestora, absorbția nutrienților și utilizarea lor de către organism pentru diverse funcții“, a mai adăugat Gabriela Belean.
Tot în cadrul emisiunii s-a discutat și despre consilierea nutrițională, care se adresează tuturor celor ce doresc o nutriție sănătoasă și echilibrată. Un stil de viață echilibrat nu este foarte greu de atins, ci este un stil de viață personal în care alimentația, activitatea fizică, relaxarea, pasiunile, obiectivele și relațiile sociale contribuie la starea de bine.
Întrebări și răspunsuri
La final, au fost adresate întrebări invitatei din partea celor care urmăresc emisiunea Frumusețe și stil de viață, ca de exemplu Cât de des este în regulă să consumăm supa de oase, pentru colagen? Ce combinații alimentare nepotrivite există, câteva exemple, care duc la flatulență, indigestie și diaree? În ce combinații alimentare folosim pâinea? Ce combinații nu sunt indicate în anumite afecțiuni? După 50 de ani care post intermitent este recomandat?
“Aveți grijă de voi, aveți grijă de cei dragi ai voștri, bucurați-vă, încercați să evitați dependențele, pentru că alimentele sunt, de multe ori, dependențe. Zahărul este catalogat mai grav decât drogurile și alcoolul, toate sunt dependențe și ne fac rău organismului și ajungem la ele pentru că lipsește ceva în sufletul nostru. Înlocuim bucuriile vieții cu tot felul de dependențe. Boala este scumpă, sănătatea este ieftină”, a concluzionat Ionela Ciotlăuș.
Amalia VASILESCU
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu