Privo, în elita restaurantelor Wine Spectator și în 2024 Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 545 Vizualizări

Privo, în elita restaurantelor Wine Spectator și în 2024

Publicația americană Wine Spectator recompensează, din 1981, restaurantele cu meniuri de vinuri excepționale. România are șapte restaurante pe panoul de onoare al celor mai reprezentative unități care, prin selecția de vinuri, au demonstrat că știu să evalueze vinurile de excepție, și nu se axează doar pe calitatea preparatelor culinare. Un singur restaurant premiat este din afara Transilvaniei și Banatului.

foto credit: La Ciau Del Tornavento

Fiecare din cele 3.777 de restaurante din întreaga lume sunt analizate după câteva criterii, incluse într-o fișă ce conține fotografii, adresă, link spre site și o analiză a meniurilor de vin și culinar, precum și numele proprietarului, a managerului general, a bucătarului, somelierului și, în primul rând, al expertului de vinuri.

Vinurile din meniu sunt analizate atât din punctul de vedere al prețului, cât și al țării de origine. Cele trei categorii de preț se referă la următoarele situații:

$ marchează existența în meniul de vinuri a unei oferte preponderent cu prețul mai mic de 50$/sticlă;

$$ sunt acordate pentru sticle cu un preț mediu (între 50-100 $/sticlă);

$$$ este simbolul pentru un meniu de vinuri alcătuit preponderent din vinuri de peste 100$/sticlă.

În fișa restaurantului este menționat și conceptul culinar al preparatelor. Ele sunt analizate și din punctul de vedere al prețurilor.

$ e acordat pentru combinația a două preparate de categorii diferite ( aperitiv, supe, fel principal) cu prețul total mai mic de 40 $;

$$ pentru combinația de mai sus, cu prețul de 40$-65$;

$$$ se acordă combinației care costă mai mult de 66 $. Nu sunt incluse băuturi sau bacșiș.

La Hambar Modern Romanian Cuisine Singureni

La Hambar Singureni deține titlul Wine Spectator din 2023. Organizatorii au apreciat că este un restaurant de trei puncte de preț, atât la vinuri, cât și la preparate culinare, considerat scump, cu vinuri predominant din Franța, Italia și România, într-o selecție de 410 vinuri și un inventar de 25.000 de sticle. Preparatele culinare se încadrează în conceptul  farm to table, cu preț fix de 110 $ și meniu pentru prânz și cină.

Sunt menționați expertul de vinuri Georgian Postelnicu, Somelier Georgian Postelnicu, Chef Alexandru Dumitru, Directorul General Adrian Adam și proprietarul Cristina Roșu.

Privo, Târgu Mureș

Restaurantul Privo din Târgu Mureș, de la hotelul Privo este un deținător consacrat al titlului oferit de Wine Spectator, remarcat de publicația americană din 2020. Cu o selecție de 470 vinuri și un inventar de 6.400 sticle de vin, restaurantul Privo are două puncte de preț atât la vinuri, selecționate din România, Franța și Italia, cât și la preparatele culinare, realizate în stil regional și european pentru prânz și cină.

Performanțele sunt rezultatul efortului conjugat al expertului de vinuri Marius Danciu, Chef Raul Kiss și a managerului general și proprietar, Adina Plopeanu.

Tuya, București

Proaspăt medaliat de Wine Spectator, restaurantul Tuya a fost cotat cu două puncte de preț pentru vinurile sale din Franța, Italia, California și România. Selecția de 515 vinuri și inventarul de 3550 de sticle este completat de preparatele culinare realizate pe baza bucătăriei franceze și mediteraneene accesibile, cotate cu un punct de preț, cu preparate pentru prânz și cină.

Expertul în vinuri Tamas Mikula și somelierul Alexandru Petriu sunt susținuți de chef Richard Rios Aguilar și managerul general Petre Drăghiciu. Cum revista nu menționează proprietarul, potrivit Listă firme, este vorba despre grecul Agapi Georgiadou, asociatul unic al Tuya Restaurant SRL fiind societatea cipriotă LAG GASTRO LTD.

Kupaj Gourmet Tapas and Fine Wine, Cluj-Napoca

Kupaj obține pentru prima dată titlul onorant acordat de revista americană pentru selecția de 410 vinuri cu două puncte de preț și un inventar de 2600 de sticle de vin din România, Franța și Italia. Preparatele sunt cu specific mediteranean și sezonal, cotate cu un punct de preț. La Kupaj, prețul este fix, cuprins între 80 și 150 $, potrivit Wine Spectator.

Expertul de vinuri Iulian Neagu, Chef Bogdan Racu și Alexandra Lazar sunt cei care au adus proprietarului Adrian Cosic titlul și onoarea de a fi prezenți în lumea bună a restaurantelor care apreciază vinurile cu adevărat reprezentative.

Samsara Foodhouse, Cluj-Napoca

Reastaurantul cu specific culinar vegan și vegetarian, cotat cu un punct de preț ala acest capitol este și el un proaspăt deținător al titlului. Selecția de 100 de vinuri din inventarul de 750 de sticle demonstrează inteligența cu care acestea au fost alese. Vinurile au prețul fix de 30 $ pentru o sticlă, cota fiind astfel de un punct de preț, la fel cu cota pentru preparatele culinare, care sunt și ele cu preț fix.

Expertul de vinuri este și managerul general Adrian Bălțat, acompaniat de Chef Alex Strugari. Proprietarul restaurantului este Alin Mariș.

Vinto, Timișoara

Vinto este cel mai vechi deținător din România al titlului oferit de Wine Spectator, primul an în care efortul de a oferi vinuri de cea mai bună calitate clienților fiind răsplătiti în 2018. Vinurile de la Vinto sunt din România și Italia, în cea mai mare parte, cu prețul fix de 15 $ pentru o sticlă, așadar, a fost cotat cu un punct de preț. Selecția este de 200 de vinuri și 3000 de sticle.

Preparatele culinare sunt în stil francez și mediteranean, oferite la prânz și cină, cotate tot cu un punct de preț.

Expertul de vinuri Codruta Georgiu-Lambrino este și coproprietar, alături de somelier Mihai Lambrino,care este și managerul general.   Somelier Tabita Toma completează tabloul performanței împreună cu chef Alex Handrea.

Zabola Estate Restaurant, Zăbala

Restaurantul care a ales vinurile românești, pe care le oferă la prețul fix de 5 $, a obținut titlul începând din 2022. Cu un puct de preț pentru vinuri, o selecție de 105 vinuri și un inventar de 1500 sticle, Zabola Estate Restaurant își bucură clienții cu preparate sezonale în stil european la prânz și cină, cotate cu un punct de preț.

Expertul de vinuri Előd Ádám se bucură de încrederea managerului general Attila Joós și a proprietarului Gregor Row Chowdhury. 

Wine Spectator Restaurant Awards

Restaurantele care fac din vin o prioritate reprezintă obiectivul programului Wine Spectator Restaurant Awards. Este singurul program axat exclusiv pe recunoașterea celor mai bune servicii de vin în restaurant. Anul acesta, 3.777 de restaurante din întreaga lume au câștigat un premiu Wine Spectator. 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!