CARP Reghin, omagiu adus Eroului Național Avram Iancu la 200 de ani de la naștere Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 578 Vizualizări

CARP Reghin, omagiu adus Eroului Național Avram Iancu la 200 de ani de la naștere

Anul acesta sărbătorim 200 de ani de la nașterea, în 1924, a eroului național Avram Iancu, cel care a deschis calea propășirii românilor, calea deșteptării lor.

În urmă cu 100 de ani, la începutul lunii iulie s-a constituit un comitet sub președinția Regelui Ferdinand pentru marcarea centenarului nașterii lui Avram Iancu, comitet format din premierul Ion I.C. Brătianu, Generalul Averescu, mitropolitul Miron Cristea și Pimen, arhiepiscopul Gruie și alții care s-au ocupat de acest major eveniment și care au participat la o slujbă de pomenire la mormântul celui ce a fost Avram Iancu la Țebea.

În anul 2023, Parlamentul României a adoptat o hotărâre prin care anul 2024 este anul sărbătoririi bicentenarului de la nașterea lui Avram Iancu.

Consiliul Director al C.A.R.P. Reghin a hotărât ca asociația noastră să se implice în sărbătorirea acestui eveniment. La data de 25 iulie 2024, în sala de festivități a Bibliotecii Municipale „Petru Maior” a avut loc o manifestare culturală dedicată evenimentului sărbătorit în întreaga țară. Directorul instituției, prof. dr. Florin Bengean ne-a ținut o adevărată lecție de istorie, explicând situația istorică din Transilvania și Țările Române de la 1848, desfășurarea revoluției și efectele ei în Țările Române și, mai ales, în Transilvania.

A urmat apoi un program artistic dedicat „Crăișorului Munților”. A cântat grupul coral din Ibănești Pădure, condus de colega noastră Stratona Gliga, și solista Mărioara Popovici. De asemenea, ne-au încântat o pereche de tineri dansatori și, în final, ne-a cântat artistul Emil Vlaic, colaborator al C.A.R.P. Reghin.

În perioada 2 – 4 august 2024, C.A.R.P. Reghin, cu sprijinul C.A.R.P. Apuseni-Câmpeni, al doamnei președinte Silvia Gombos și al soțului, Cornel, a organizat o excursie legată de evenimentul sărbătorit, după cum urmează:

-Transalpina de Apuseni, ce leagă Aiudul de Bucium, în fapt DN 1071, modernizat aproape în totalitate, stă în aprecieri alături de precedentele. Dacă Transfăgărășanul este cel mai spectaculos drum din România, Transalpina – “cea mai înaltă șosea din România”, Transapuseana este, cu siguranță, cel mai sălbatic și spectaculos drum din România, este un „Cheile Bicazului” la putere mare care pune la grea încercare abilitățile șoferului. Al nostru s-a descurcat cu brio, fiind aplaudat la scenă deschisă.

-Muzeul mineritului din Roșia Montană. Acesta cuprinde o expoziție în aer liber unde se pot admira unelte, instalații tradiționale și industriale de prelucrare a minereului aurifer, Lapidariul cu monumente din piatră din epoca romană și Expoziția pavilionară cu 150 de fotografii artistice și documentare. A 3-a componentă, și de mare interes, au fost galeriile romane (170 m), foarte bine conservate (temperatura constantă 7-10 grade C). Din păcate, vizita în galerii nu a fost posibilă din cauza unei pene de curent electric.

-Casa Memorială Avram Iancu din satul Incești, comuna Avram Iancu. Complexul muzeal creat la Centenar 1924 cuprinde casa memorială, ridicată la 1800 de către părinții eroului și anexele construite de ASTRA Sibiu: muzeul, școala și biserica.

-Statuia ecvestră a lui Avram Iancu din cadrul orașului Câmpeni are un istoric cu conexiuni mureșene. Inițiativa ridicării monumentului aparține gazetarului Ioan Rusu Sirianu, cel care trimite Tribunei din Sibiu 10 florini ca bază pentru o colectă publică în vederea ridicării statuii. Piedicile puse de autoritățile austro-ungare își ating scopul. În urma unor procese de presă, „Tribuna Sibiană” își încetează activitatea în 1903. Îi este dat să realizeze acest proiect unui fiu al moților, Emil Dandea din Bucium-sat, devenit ulterior avocat și primar al Târgu Mureșului. Executată de sculptorul I. Dimitriu Bârlad, statuia este inaugurată la 10 mai 1930 în prezența unei asistente solemne. Însă, Dictatul de la Viena pune în pericol monumentele românești, astfel că este demontată și transportată la Câmpeni, unde se află și astăzi, loc de mare atracție turistică. Din păcate, nu am putut vizita Muzeul Avram Iancu din Câmpeni, imobilul fiind în renovare. Aici a fost sediul cartierului general în anii revoluționari 1848-1849.

-Țebea, Cimitirul Eroilor cuprinde Gorunul lui Horea, vechi de 400 de ani, recondiționat la 1924. Din ramura ruptă în 2005 în urma unei furtuni s-a cioplit o cruce de 1,8 m amplasată alături de mormântul lui Avram Iancu. C.A.R.P. Reghin a depus o coroană de flori la mormântul marelui erou, prinos de recunoștință față de „Craiul Munților”, legendă în viața moților, prefectul Legiunii Auraria Gemina, în fapt conducătorul rezistenței românești în fața pericolului de anihilare reprezentat de armata revoluției maghiare. Alături sunt mormintele tribunilor Ion Buteanu și Simion Groza. Cimitirul mai cuprinde oseminte ale eroilor din Războiul de Independență a României, din Primul și al Doilea Război Mondial.

-Muzeul Aurului din Brad, vechi de la 1896, conține cea mai mare colecție din piese din aur masiv din Europa. Printre cele mai spectaculoase sunt steagul dacilor, șopârlele, feriga și un cristal pentagonal, unic în lume. De reținut este faptul că nicio piesă nu a fost prelucrată de mâna omului (peste 1.300 de piese din țară și din lume).

Pe parcursul celor trei zile petrecute în zona Apusenilor am avut cinstea de a fi informați cu date istorico-geografice și evenimente din timpul Revoluției de la 1848 de către profesorii de istorie și geografie Ioan Marinescu și Nicolae Chebuț, cărora le mulțumim pe această cale. De asemenea, îi mulțumim domnului Ovidiu Merdariu care s-a ocupat de transportul nostru în această excursie.

Pe membrii C.A.R.P. îi invităm și în continuare la activitățile noastre care vor urma!

Leon Stoica, președintele Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Reghin

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!