- redactia
- 0 comentarii
- 637 Vizualizări
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureș: Femeile, cele mai predispuse la violența domestică
14 septembrie 2024Începând cu 31 august 2024, pentru soluționarea faptelor comise cu violență, polițiștii acționează în baza unor modificări legislative pentru gestionarea eficientă a cazurilor de violență, în urma emiterii Ordinului M.A.I. nr. 138 din 22 august 2024.
Ordinul reglementează modalitatea de gestionare de către polițiști a actelor de violență, stabilind procedura de intervenție a polițiștilor în cazurile privind actele de violență și de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea actelor de violență, modelul formularului de evaluare a riscului iminent și metodologia de utilizare a acestuia, procedura de emitere și modelul ordinului de protecție provizoriu, procedura de punere în executare a ordinului de protecție provizoriu, precum și procedura de monitorizare a respectării măsurilor dispuse prin ordinele de protecție provizorii.
Procedura în cadrul intervenției
Pe parcursul intervenției, după caz, polițiștii iau măsuri pentru separarea victimei de agresor și realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică, emoțională și psihică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale, aduc la cunoștință victimei sau, după caz, tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia dreptul de a solicita un ordin de protecție provizoriu față de agresor și pun la dispoziția acestora formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție. În situația în care victima nu solicită ordinul de protecție provizoriu, i se aduce la cunoștință posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecție.
În timpul intervenției, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului, dacă victima sau, după caz, tutorele ori reprezentantul legal formulează cerere scrisă pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu.
În situația în care a fost dispusă evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, iar acesta declară că nu are asigurată cazarea, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îl informează de îndată pe agresor cu privire la posibilitatea de a solicita găzduirea în cadrul centrelor rezidențiale pentru persoanele fără adăpost sau al adăposturilor de noapte. Dacă agresorul nu dorește să beneficieze de cazarea pusă la dispoziție și optează să locuiască la o altă persoană, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îi va solicita să dea o declarație privind adresa la care va locui și persoana care îi va asigura cazarea.
În situația în care a fost dispusă obligarea agresorului de a preda poliției armele, componentele esențiale și munițiile deținute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum și autorizația/autorizațiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia, polițiștii procedează, conform art. 6 alin. (4) din Legea nr. 26/2024, la ridicarea armelor, componentelor esențiale și munițiilor deținute, a documentelor în care acestea sunt înscrise, precum și a autorizației/autorizațiilor de procurare a armelor emise pe numele agresorului, pe bază de proces-verbal, și iau măsurile necesare pentru predarea acestora către structura competentă de arme, explozivi și substanțe periculoase.
Statisticile județului Mureș
În perioada ianuarie – iulie 2024, polițiștii mureșeni au intervenit la 1.325 de semnalări privind violența domestică, dintre care 36,68% în mediul urban (486) și 63,32%, în mediul rural (839). În 89% dintre cazuri, intervenția polițiștilor a fost realizată ca urmare a sesizărilor formulate prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112.
De asemenea s-a reliefat faptul că, în primele 7 luni ale anului 2024, s-au înregistrat, la nivelul inspectoratului, 891 de infracțiuni comise în context de violență domestică, cu 18 fapte mai puține față de perioada similară a anului trecut (-1,98%). Dintre acestea, 461 de fapte au fost comise în mediul rural, iar 430 în mediul urban.
Potrivit statisticilor, cele mai multe infracțiuni în domeniu se comit la domiciliul subiecților, respectiv 668 de fapte, reprezentând 74,97% din total, iar 223 de fapte au fost comise în spațiul public, reprezentând un procent de 25,03%.
În ceea ce privește autorii infracțiunilor comise în contextul violenței domestice, din totalul de 912 de autori, 796 sunt bărbați, anume 87,28%, 104 sunt femei, reprezentând 11,41%, iar 12 sunt minori, 1,31%.
Cele mai multe infracțiuni în domeniul violenței domestice constatate au fost: lovirea sau alte violențe, 578 de fapte din totalul acestora, reprezentând un procent de 64,87%, 118 de fapte de amenințare (13,24%) și 13 de fapte de nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului (1,45%).
Din analizarea situațiilor statistice s-a observat că victimele infracțiunilor comise în contextul violenței domestice sunt cu preponderență femei. Astfel, din totalul de 962 de victime, un procent de 66,52% sunt femei, respectiv 640, 17,46% sunt bărbați (168) și 16,02% sunt minori (154).
În ceea ce privește ordinele de protecție provizorii emise de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, în perioada analizată, au fost emise 171, cu 16 mai multe decât perioada similară a anului trecut. 66 dintre acestea au fost transformate de către instanța de judecată în ordine de protecție. Victima a solicitat emiterea ordinului de protecție provizoriu în toate cele 171 de cazuri.
În 155 de situații victima a refuzat emiterea ordinului provizoriu de protecție.
Instanțele de judecată, au emis în ianuarie – iulie 2024, 160 ordine de protecție, cu 6 mai puține față de aceeași perioada a anului trecut. 91,78% dintre acestea (147) au fost emise la solicitarea victimei, 12 la solicitarea procurorului, iar 1 ordin de protecție a fost emis la solicitarea altor instituții abilitate.
Alexandra BORDAȘ
Sursa foto: depositphotos.com
- Etichete:
- violenta domestica
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu