Dr. Cristian Boeriu. ”Medicina este o facultate grea și este o profesie care implică responsabilități extraordinare, pentru că lucrezi cu viața omului ” Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 469 Vizualizări

Dr. Cristian Boeriu. ”Medicina este o facultate grea și este o profesie care implică responsabilități extraordinare, pentru că lucrezi cu viața omului ”

Dr. Cristian Boeriu a fost invitatul emisiunii Arta Conversației marți, 17 septembrie, de la ora 11.00. O prezență carismatică, un medic care își asumă zi de zi provocările profesiei și care se remarcă prin talent, staruință și credință în ceea ce face.

S-a născut la Târgu Mureș, a urmat 12 ani de școală la Liceul Unirea și a început ca voluntar la SMURD în anul 1995, la sfârșitul anului IV de facultate IMF pe vremea aceea, UMFST G.E. Palade în zilele noastre. După absolvire a dat examenul de rezidențiat și a luat specialitatea Anestezia de Terapie Intensivă. Din 2008 este și cadru universitar titular, iar acum conferențiar universitar și șeful disciplinei de Medicină de urgență din cadrul UMST Târgu Mureș.

Un proiect utopic

Proiectul unui astfel de serviciu a  pornit în anul 1990 la Târgu Mureș, de la inițiativa aproape utopică a unui singur om, dr. Raed Arafat, și a fost demarat cu ajutorul voluntarilor. În 2024 ne este imposibil să ne imaginam rezolvarea unei stări de urgență fără prezența echipajelor SMURD.

Astfel, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgență ce funcționează și în alte țări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesara la locul unde se afla pacientul aflat în stare critică, în vederea acordarii unui asistente medicale de urgență calificate. Un an mai târziu, prima ambulanță de reanimare este donată din Germania. În 1994, cu sprijinul Serviciului de Urgență din Edinburgh și a BBC-Londra, s-a construit primul departament de urgență unic dupa modelul celor din Marea Britanie și Statele Unite. Noul Departament sau „Serviciu de Urgență” a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic Județean Mureș, iar în data de 8 august aici a fost examinat primul pacient. Construirea acestui serviciu a durat aproximativ o lună și a angrenat forțe mari de muncă din Scoția și din Târgu Mureș, din partea armatei, a jandarmilor și a pompierilor, cât și din partea unor organizații și a unor voluntari care doreau să vadă noul serviciu cât mai rapid în funcție. Dr. Cristian Boeriu și-a petrecut luna de miere în acel loc.

”Am pornit cu 1000-2000 de pacienți pe an și am ajuns la peste 80.000 de pacienți, astăzi, cu diferite patologii, cu diferite stări de gravitate”, a menționat dr. Cristian Boeriu.

Mulți pacienți se declară nemulțumiți de prestația medicală din cadrul acestei instituții, motiv pentru care dr. Boeriu vine cu explicații. Numărul de locuri este limitat, 28 de locuri, cu tot cu partea de Pediatrie și Terapie Intensivă. Spitalul, pe de altă parte, este supraaglomerat și din acest motiv pacienții rămân de multe ori în UPU sub observație până în momentul în care se găsește un loc de internare în spital. Pot să rămână ore sau chiar zile. La sosirea pacienților în UPU se face prima evaluare în zona de triaj și acolo cazurile se categorisesc, iar cele grave nu așteaptă absolut deloc, indiferent de gradul de aglomerare al UPU-lui, căci viața pacientului este pusă în pericol.

De ce pleacă medicii români din țară?

La ora actuală, medicii, atât cei din din sistemul de stat, cât și din cel privat au salarii decente, ne spune dr. Cistian Boeriu. Salariații din Sănătate se îndreaptă spre țarile vesteuropene datorită condițiilor de muncă mai bune și a bazei tehnico materiale mai evoluate. Posibilitatea de a lucra în  echipele interdisciplinare sau multidisciplinare oferă medicului satisfacția muncii bine făcute, în beneficiul pacientului. În plus, tot climatul social și moral din țara noastră, lipsa tot mai evidentă a unei scări valorice, scăderea respectului și a aprecierii față de medici, dar și relația viciată, din păcate, de neîncredere și lipsa de comunicare medic-pacient, îi determină pe medici să prefere să lucreze în afara țării noastre.

”Medicina este o facultate grea și este o profesie care implică responsabilități extraordinare, până la urmă, pentru că lucrezi cu viața omului. ”

Tot mai multe spitale și tot mai pline. De ce?

În primul rând, pentru că tehnologia a avansat foarte mult și se pot depista din timp anumite boli, în al doilea rând, oamenii din mediul rural conștientizează tot mai mult importanța unui consult preventiv și merg la medici. Oamenii de știință au făcut progrese importante în identificarea și prevenirea bolilor, precum și în înțelegerea modului de funcționare a bacteriilor și virusurilor. Dr. Cristian Boeriu recunoaște însă, că tinerii suferă de tot mai multe patologii grave. În ultimii 30 de ani, schimbările în sistemul de sănătate din România au fost profunde, atât la nivelul infrastructurii medicale, al medicilor și personalului sanitar, cât și al mentalităților și afecțiunilor pacienților.

Un om fericit

Medicul recunoaște că medicina nu a fost dragoste la prima vedere, partea tehnică fiind mult mai atractivă încă din anii copilăriei. Pe când era în clasa a VIII a, a trecut prin spaima unui accident, când mama lui a fost lovită de o mașină pe stradă. Fiind internată 2 săptămâni în spital, a stat mai mereu alături de ea, realizând că acela e locul în care vrea să se dezvolte profesional. Căsătorit din 1994 cu un medic gastroenterolog, are o fată care face specializarea ca medic rezident în Germania și se consideră un om fericit. Mai are 9 ani până la pensie și nu dorește altceva decât sănătate familiei. Fericirea nu-i mereu ușor de găsit, dar dacă pornim în direcția corectă sunt șanse mari să o întâlnim.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!