- redactia
- 0 comentarii
- 692 Vizualizări
Ciprian Dobre: PNL lansează ”România produce”, programul de țară pentru sprijinirea industriei
18 septembrie 2024Echipa PNL a lansat Programul “România produce”, care își propune să dezvolte industria României prin investiții majore. Este vorba despre un pachet consistent de măsuri prin care se propune acordarea de sprijin pentru industrii importante: metalurgică, apărare, construcții, echipamente electrice, auto și chimică. Programul a fost analizat atât în cadrul Biroului Politic Național al partidului, la propunerea Comisiei Economice a PNL, cât și în Coaliția de guvernare.
“Echipa liberală arată românilor că are viziune pentru a dezvolta România. Tocmai de aceea, programul pe care l-am analizat alături de colegii mei din cadrul Biroului Politic Național al PNL conține măsuri consistente pentru a sprijini industria, a cărei pondere în PIB depășește 20%. Este unul dintre cele mai importante și semnificative proiecte ale țării din ultimii 34 ani. Vorbim de un pachet de 3 miliarde de euro, pentru implementarea investițiilor private în următorii 5 ani. E pentru prima dată când vorbim despre reindustrializarea României cu măsuri clare și cu viziune”, a afirmat președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre.
„România produce”, planul de 3 miliarde euro pentru revitalizarea industriei naționale, este construit astfel:
A. 𝐔𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐢̂𝐧𝐧𝐨𝐢𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐥𝐚̆, derulat în următorii 5 ani, 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐩𝐢𝐥𝐨𝐧𝐢:
Pilonul I. 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞, care va cuprinde:
1. Granturi de până la 30% pentru investițiile strategice, asigurând un sprijin financiar direct pentru companiile care investesc în modernizare și extindere.
2. Credit fiscal la finalizarea proiectelor de investiții, pentru a recompensa companiile care contribuie activ la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. Valoare credit: 10% – 25% din valoarea investiției.
3. Acces rapid la utilități publice și infrastructură, pentru a elimina barierele administrative și a accelera ritmul investițiilor.
4. Obținerea rapidă a avizelor și autorizațiilor necesare, pentru a facilita implementarea proiectelor de dezvoltare, precum acte de expropriere/achiziționare terenuri pentru implementare.
Pilonul II. 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 „𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆”, în valoare de 𝟒𝟓𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, care este deja în desfășurare (HG 300/2024) și urmărește revitalizarea și modernizarea industriei prelucrătoare din România printr-un plan strategic de investiții. Valoarea ajutorului este de 150 milioane euro pe an și prevede industriile chimică/ electronică/ lemnului/ produse farmaceutice/ construcții metalice.
Pilonul III. 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐜 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐞𝐜𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐢 producției industriale și tranziției verzi a 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐞𝐜𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐮𝐫𝐠𝐢𝐜 𝐬̦𝐢 𝐜𝐡𝐢𝐦𝐢𝐜, 𝐜𝐮 𝐨 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, ce va fi finanțat din surse provenite din certificatele verzi. Astfel, se vor sprijini companiile să reducă emisiile de carbon, să îmbunătățească eficiența energetică și să adopte tehnologii verzi.
B. 𝐔𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞, cu o 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟐𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, pentru a sprijini exploatarea și prelucrarea zăcămintelor și bogățiilor solului românesc. Scopul nostru este clar: tot ce este extras din solul României să fie prelucrat în România!
C. 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 „𝐒𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐬̦𝐢”, ca formă de sprijin pentru industria românească și capitalul autohton, punând în primul plan dezvoltarea IMM-urilor românești. Cu o alocare de 𝟑𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, programul va oferi ajutor financiar direct și garanții 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞.
(Material advertorial)
- Etichete:
- romania produce pnl
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu