80 de ani de la luptele de la Oarba de Mureș, un omagiu adus eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 719 Vizualizări

80 de ani de la luptele de la Oarba de Mureș, un omagiu adus eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

La 80 de ani de la crâncenele bătălii de la Oarba de Mureș, asociații din opt județe ale țării vor participa la manifestările comemorative pentru a cinsti memoria soldaților români care și-au dat viața în toamna anului 1944. Luptele de la Oarba de Mureș, purtate timp de trei săptămâni, sunt considerate unele dintre cele mai sângeroase desfășurate de Armata a IV-a Română pe teritoriul național în cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, miercuri, 25 septembrie, este ziua în care, la Oarba de Mureș, administrația locală și județeană și Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale organizează manifestările comemorative, în acest an, în prezența regimentului de gardă care va sosi din București. Ceremonialele solemne vor marca anul jubiliar cu participarea unei asistențe care se anunță  numeroasă.

Evenimentul nu doar că reunește persoane din diverse colțuri ale țării, dar readuce în discuție necesitatea unei reabilitări adecvate a sitului istoric de la Oarba de Mureș, astfel încât sacrificiul celor care și-au pierdut viața în acele lupte să fie prețuit la adevărata valoare.

Oarba de Mureș, un loc încărcat de istorie și sacrificiu

Luptele date în toamna anului 1944, în cadrul ofensivei pentru eliberarea Transilvaniei, rămân în memoria colectivă ca unul dintre cele mai dramatice episoade din istoria militară a României. „Condițiile grele de luptă, avantajul tactic-geografic și dotarea superioară a trupelor inamice germane, precum și momentul în care aliatul sovietic a dispus intrarea ostașilor români în luptă, toate acestea au contribuit la desfășurarea unui episod dramatic de război, cu un număr devastator de victime”, explică Lia Vințeler, reprezentant al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Mureș.

Despre luptele de la Oarba de Mureș s-au scris numeroase pagini de istorie, iar mărturiile veteranilor, ale urmașilor victimelor și ale civililor care au asistat la aceste scene terifiante au fost publicate în mai multe volume. Totuși, situl istoric al bătăliei, unde a fost ridicat un ansamblu sculptural omagial, nu a beneficiat de reabilitări semnificative în ultimele decenii.

Starea monumentului închinat eroilor, treptele spre el în alunecare odată cu terenul colinar și platforma deteriorată pe care are loc parada militară sunt de mulți ani mărturii ale amânării și delăsării. Deși există documentații întocmite de mult timp pentru restaurarea și modernizarea acestui sit istoric, progresul este încă limitat”, a adăugat Lia Vințeler.

Participare internațională și din alte județe la comemorare

Pentru festivitățile din acest an, care marchează 80 de ani de la luptele de la Oarba de Mureș, la ceremonii vor participa asociații „Cultul Eroilor” din județele Constanța, Argeș, Alba, Maramureș, Sibiu, Brașov, Bistrița-Năsăud și Bihor. În mod tradițional, aceste ceremonii includ depuneri de coroane de flori și defilări, iar în acest an, regimentul de gardă din București va participa pentru a da onor eroilor căzuți.

Primim cereri din alte județe pentru a organiza vizite la Oarba de Mureș, deoarece aici au luptat soldați înrolați din toată țara, iar rudele lor doresc să cunoască locul acestei lupte dramatice. Suntem onorați că asociațiile Cultul Eroilor din diferite județe vor fi prezente pentru a aduce omagiu eroilor noștri”, a subliniat Lia Vințeler.

Reabilitarea sitului istoric, o prioritate

În ciuda eforturilor de păstrare a memoriei eroilor, reabilitarea sitului de la Oarba de Mureș este o problemă urgentă. Asociațiile „Cultul Eroilor” nu au pârghiile necesare pentru autorizarea și finanțarea lucrărilor de modernizare, dar continuă să facă demersuri către autorități. Monumentul comemorativ, treptele și platforma necesită intervenții pentru a fi aduse la standarde moderne, mai ales că situl ar putea deveni un obiectiv istoric și turistic important.

(L.P.)

Foto: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!