Târgu Mureș: Workshop dedicat prevenirii consumului de droguri Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 374 Vizualizări

Târgu Mureș: Workshop dedicat prevenirii consumului de droguri

Pe 12 septembrie, în cadrul Festivalului Copilăriei organizat de Salvați Copiii România, a avut loc un eveniment actual pentru educația adolescenților și părinților în ceea ce privește prevenirea consumului de droguri. Workshop-ul intitulat „Chemarea substanțelor: cum drogurile transformă vieți” s-a desfășurat în Aula Facultății de Farmacie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, începând cu ora 17.00. Acesta a adunat laolaltă specialiști din diverse domenii pentru a aborda, din mai multe perspective, pericolele asociate consumului de substanțe.

Specialiștii invitați și temele abordate

Dr. Meda Neagoe, președintele filialei Mureș a Organizației Salvați Copiii, a deschis evenimentul, introducându-i pe fiecare dintre invitații care urmau să le vorbească participanților. Discursurile lor au abordat aspecte legate de tentația consumului de droguri, consecințele pe termen lung și soluțiile de prevenție.

Prof. univ. dr. Camil Vari a fost primul invitat care a luat cuvântul, prezentând tema „Pericolul ascuns în spatele tentației”. El a subliniat faptul că tentația consumului de droguri este adesea percepută ca o promisiune de escapism sau apartenență la un grup, însă în realitate, ea ascunde pericole extrem de grave. Profesorul a explicat mecanismele prin care drogurile stimulează eliberarea de dopamină în creier, ducând la dependență psihică, un fenomen care poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății și vieții unei persoane. „Ne place și dorim să consumăm în continuare, ducând la dependență psihică, iar aceasta poate fi extrem de gravă”, a subliniat prof. univ. dr. Camil Vari.

Următorul specialist care a abordat subiectul a fost șef de lucrări dr. Ion Valentin, cu prezentarea „Drogurile, prieteni sau dușmani… de moarte?”. Acesta a analizat în detaliu efectele fizice și psihologice ale consumului de droguri, explicând cum acestea pot distruge treptat viața celor care le consumă. Șef de lucrări dr. Ion Valentin a folosit o metaforă puternică, comparând drogurile cu „prieteni falși”, care promit distracție și relaxare, dar în realitate aduc doar suferință. „Binevoitorii” falși pot convinge pe oricine să încerce droguri sub pretextul unor beneficii aparent inofensive. Însă, după cum a subliniat acesta, drogurile sunt dușmani de moarte, capabili să distrugă nu doar corpul, ci și mintea.

“Dacă ar fi să includem toate aceste trei definiții, prieten adevărat, prieten fals, respectiv drog putem înțelege mai departe faptul că „binevoitorii”, prietenii falși ne pot convinge, pot încerca să ne păcălească, să ne vândă anumite principii, anumite idei, să ne convingă să consumăm substanțe pentru diferite efecte. De la traficanți vom auzi doar lucruri bune ,,o să te facă să te simți bine, să te relaxezi, e super pur, o să te simți cool, ai curaj să cucerești fete, băieți, îți poate alina o durere, o altă garanție des întâlnit fiind faptul că nu pățești nimic, nu are efecte adverse”, le-a explicat șef de lucrări dr. Ion Valentin

Consecințele juridice și impactul social

În cadrul evenimentului, ex-procurorul Daniel Oltean a oferit o perspectivă juridică asupra consumului de droguri, în discursul său intitulat „Unde vreau să ajung?”. Acesta a explicat riscurile legale la care se expun tinerii prin implicarea în activități legate de consumul și distribuția de droguri, subliniind gravitatea acestora. Participanții au avut ocazia să afle care sunt consecințele juridice și ce măsuri punitive sunt aplicate în astfel de cazuri.

Comisarul de poliție Ion Aleodor Roman a încheiat seria de prezentări cu tema „Consumul de droguri ne privește pe toți!”, axându-se pe impactul social al consumului de droguri. El a explicat că problema drogurilor nu afectează doar consumatorii, ci întreaga comunitate. Comisarul a subliniat importanța colaborării între autorități și cetățeni pentru a preveni consumul de substanțe, propunând soluții de prevenție și intervenție care pot fi adoptate la nivelul comunității.

Concluzii și mesaj pentru tineri

Adolescenții prezenți au apreciat valoarea informațiilor prezentate, iar voluntara Adela, din cadrul Organizației Salvați Copiii, a subliniat că acest eveniment a adus în prim-plan aspecte de interes pentru tineri: „Sunt informații de care toți suntem curioși, dar ne este frică să întrebăm”.

Workshop-ul „Chemarea substanțelor: cum drogurile transformă vieți” a fost o oportunitate valoroasă atât pentru tineri, cât și pentru părinți, oferindu-le șansa să înțeleagă pericolele reale ale consumului de droguri și să afle cum pot preveni aceste comportamente riscante. Organizatorii au încurajat participarea activă, subliniind că astfel de discuții sunt esențiale pentru prevenirea problemelor legate de consumul de substanțe în rândul adolescenților.

Alisia BALOGH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!