- Amalia Vasilescu
- 0 comentarii
- 510 Vizualizări
Etapa a II-a a proiectului “Creșterea siguranței pacienților în structurile spitalicești publice care utilizează fluide medicale”
24 septembrie 2024Sala de Protocol a Consiliului Județean Mureș (la Hotel Parc) a găzduit astăzi, 29 septembrie, de la ora 13.00, o conferință de presă privind etapa a II-a a proiectului “Creșterea siguranței pacienților în structurile spitalicești publice care utilizează fluide medicale”.
Conferința a fost susținută de Kovács Levente, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, și de dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.
”Consiliul Județean Mureș a considerat acest proiect foarte important doarece scopul acestuia este dotarea spitalelor publice cu echipamente care permit tratamente mai eficiente, cu fluide medicale, spre exemplu asigurarea condițiior necesare pentru oxigenoterapie în saloanele de spital. Prima etapă a acestei investiții s-a derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, iar pentru lucările etapei a doua am obținut finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Sănătate 2021 – 2027”, a menționat Kovács Levente, vicepreședinte CJ Mureș.
Un spital la standarde europene
În data de 14 august 2024 a fost semnat Contractul de finanțare pentru proiectul „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale”, cod SMIS 324735, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Sănătate 2021 – 2027, implementat de către Județul Mureș (Consiliul Judetean Mureș), în calitate de lider (beneficiar), în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean Mureș.
Proiectul are o valoare totală de 21.599.187,00 lei, din care 9.660.744,12 reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Sănătate 2021 – 2027 este implementat la nivel național de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Prin acesta se urmărește asigurarea accesului egal la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medical primară, precum și promovarea tranziției de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate. Obiectivul vizează creșterea siguranței pacienților, în scopul asigurării unui răspuns în timp util și eficient al sistemului medical public la criza COVID-19, prin extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor de fluide medicale, instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare incendii, instalațiilor de ventilare și tratare aer și a instalațiilor electrice
Rezultate așteptate: 1 entitate publică dotată / sprijinită prin POIM 2014-2020 finanțată prin Programul Sănătate pentru a deveni funcțională – Clădirea C12 a Spitalului Clinic Județean Mureș, situată în Târgu Mureș, str. Gheorghe Marinescu, nr.1, în care funcționează Secția ATI, Secția Urologie, Secția Chirurgie, Secția Cardiologie, Secția Medicină Internă, Secția Gastroenterologie, Compartiment Nefrologie, laborator analize medicale și cabinete de consultații pentru specialitățiile enumerate.
Proiectul prevede următoarele lucrări de intervenţii
Instalaţii fluide medicale compuse din:
• Staţii de producere și distribuţie fluide medicale (Oxigen medical, Aer Comprimat Medical, Vacuum Medical, Dioxid de Carbon și Protoxid de Azot);
• Unităţi terminale la capul pacientului pentru distribuţia fluidelor medicale, a circuitelor electrice și iluminat, prevăzute cu accesorii;
• Sisteme de distribuţie fluide medicale;
• Elemente de sectorizare și alarmare fluide medicale (robineți compatibili cu oxigenul, panouri de vizualizare si alarmare pe fiecare secţie, panouri de alarmare in sălile de operaţii, sistem de management al oxigenului).
Instalaţii electrice curenţi tari, care vor cuprinde
• Instalaţii electrice de alimentare și distribuţie cu energie electrică;
• Instalaţii electrice de forţă aferente echipamentelor pentru distribuţia fluidelor medicale nou prevăzute și a echipamentelor pentru răcirea și tratarea aerului;
• Instalaţia de priză de pământ si echipotențializare;
• transformator monofazat de separare de uz medical.
”Am început cu Clinica de Oncologie, au urmat proiectele în timpul pandemiei Covid 19, acum avem o serie întreagă de alte proiecte care sunt în derulare, dar cel mai avansat este cel de creșterea capacității Spitalului Clinic Județean Mureș și siguranței pacienților. Este un proiect care era absolut necesar. De ce? Pentru că în pandemie s-au văzut deficiențele care erau în toate spitalele din țară, acele explozii și accidente care au avut loc în timpul utilizării fluidelor medicale. Spitalul nostru a funcționat în pandemie, într-adevăr cu emoții, dar am fost feriți de aceste accidente, nu din cauza echipamentelor, ci prin profesionalismul tuturor care lucrează în acest spital. Prin acest proiect vom crește cu adevărat, vom aduce la standarde europene siguranța pacientului, gradul de satisfacție și de confort atât al pacienților, cât și al personalului medical, va crește foarte mult acuratețea unui diagnostic, vom vorbi despre un tratament cât mai eficient, vindecări și ameliorări în timp rapide și eficiente” a menționat dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.
Proiectul „Creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice care utilizează fluide medicale” se derulează în regiunea Centru, respectiv în municipiul Târgu Mureș, având ca beneficiari principali populația județului Mureș, precum și întreaga populație a României. Valoarea totală a proiectului este de 29.590.596,34 lei inclusiv TVA din care:
Valoarea aferentă etapei I: 7.991.409,34 lei, inclusiv TVA
Valoarea aferentă etapei II: 21.599.187,00 lei, inclusiv TVA
Renovarea secției de pneumonologie
Secția de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Județean, cu o capacitate de 99 de paturi, aflată în subordinea Consiliului Județean Mureș, va fi renovată, extinsă și modernizată în totalitate, dar un calendar al lucrărilor încă nu este stabilit. Cel mai devreme, la începutul anului viitor vor începe lucrările.
În data de 21.07.2023 a fost emis de Compania Națională de Investiții avizul nr 9 cu privire la documentația tehnico-ecpnomică la faza SF. În data de 28.11.2023 a fost aprobată documentația și indicatorii tehnico-ecpnomici de către CTE a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) și a fost emis ordinul ministrului pentru aprobarea investiției. Compania Națională de Investiții a publicat procedura de licitație pentru proiectare și execuție cu termen de depunere de oferte 27 mai 2024. Au fost depuse 10 oferte, iar în prezent acestea se evaluează. Prin această investiție se va extinde mansarda, se vor monta două ascensoare noi, se va realiza un termosistem care va cuprinde și înlocuirea tâmplăriei existente, a ferestrelor și ușilor de acces în clădire, se va revizui sistemul de evacuare a apelor meteorice, se vor reface toate trotuarele și vor fi înființate 49 de noi locuri de parcare în incinta spitalului, dintre care 39 acoperite.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu