Reorganizare la DGASPC Mureș. Servicii îmbunătățite pentru beneficiarii din sistemul de asistență socială Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5143 Vizualizări

Reorganizare la DGASPC Mureș. Servicii îmbunătățite pentru beneficiarii din sistemul de asistență socială

Condiții mai bune și servicii focusate pe nevoile beneficiarilor sunt o parte dintre avantajele pe care persoanele adulte cu handicap din centrele rezidențiale le vor avea, ca urmare a reorganizării și restructurării centrelor. Noile servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilități vor funcționa fără personalitate juridică, începând cu 1 ianuarie 2025.

În ședința de Consiliu Județean Mureș din data de 28 iunie 2024 a fost aprobată structura organizatorică, Statul de funcții și Regulamentul de Organizare și Funcționare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC) Mureș. Astfel, s-a aprobat desființarea în urma restructurării/ reorganizării a centrelor de recuperare și reabilitare din județ. De asemenea, noile servicii nu vor avea personalitate juridică și vor fi în subordinea și structura organizatorică a DGASPC Mureș. ”Reorganizarea Direcției vine ca urmare a ultimelor modificări legislative apărute încă anul trecut și la care termenele au fost prorogate până anul acesta. Avem o lege (Legea nr. 296 din 2023 – n.a.) care a stabilit niște măsuri fiscale și bugetare conform căreia direcțiile, birourile, serviciile vor funcționa doar cu un anumit număr de personal. În ceea ce privește serviciile, atât la copii cât și la adulți, această necesitate vine odată ca urmare a politicii publice apărute încă în 2018 cu privire la dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități și reducerea numărului de beneficiari din centrele mari, centrele pentru persoane adulte cu dizabilități, astfel că cea mai mare modificare din reorganizarea Direcției se referă la serviciile de adulți”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Miklea Hajnal, director general al DGASPC Mureș.

Servicii noi cu maxim 50 de beneficiari

Până la sfârșitul anului centrele rezidențiale pentru adulți cu dizabilități vor fi reorganizate și restructurate, astfel încât în fiecare serviciu social vor exista doar 50 de beneficiari.

”Prin noile modificări legislative se introduc noi  servicii sociale cum ar fi centre de abilitare și reabilitare, unde se va pune accent pe păstrarea abilităților pentru cei ce sunt grav afectați sau pentru a se dezvolta abilități și se pune accent pe reabilitare. Numărul de 50 de beneficiari pe un serviciu social  nu spune mare lucru, dar se dorește reorganizarea, restructurarea centrelor mari deoarece calitatea serviciilor este de  mai bună în centrele mai mici, unde există și personal suficient raportat la beneficiari, unde se poate lucra mai personalizat și calitatea serviciilor este mai bună”, a adăugat directorul general al DGASPC Mureș.

În urma restructurării, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș va deveni Centrul de Abilitare și Reabilitare Luduș. Printr-un proiect de interes național, se vor înființa patru servicii de tip locuință protejată, pentru beneficiarii din actualul centru rezidențial: LocuințăMaxim Protejată Maria – Luduș, Locuință Maxim Protejată Matei – Luduș, Locuință Maxim Protejată Larisa – Luduș și Locuință Maxim Protejată Luca – Luduș.

”În Centrul de Abilitare și Reabilitare vor rămâne maxim 50 de beneficiari, iar un număr de 24 de beneficiari, care au abilități mai ridicate sau pot dezvolta abilități și sunt tineri, vor fi transferați în locuințe protejate. Odată cu reducerea capacității centrului din Luduș ne-am gândit și la angajați, în eventualitatea reducerii numărului de posturi, să nu rămână fără un loc de muncă și să le oferim alternative. Se pot transfera în aceste servicii noi create. Ne dorim acest lucru deoarece beneficiarii s-au obișnuit deja cu personalul din Centru și atunci acomodarea în noua locație va fi mai ușoară. Angajații vor participa la cursuri în ceea ce privește acest tip de serviciu. Fiecare serviciu social va avea șase beneficiari și șase angajați, coordonați de un coordonator de servicii sociale. În aceste locuințe protejate se va pune accent pe dezvoltarea abilităților tinerilor astfel încât să-i ajutăm să se dezvolte și în câțiva ani să le putem găsi chirii și locuri de muncă, pentru a fi integrați în societate”, a explicat Miklea Hajnal.

Un alt centru restructurat este Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Călugăreni, prin înființarea următoarelor servicii: Centru de Abilitare și Reabilitare Călugăreni, cu o capacitate de 40 de locuri, Centrul de Abilitare și Reabilitare Sf. Iosif – Călugăreni, cu o capacitate de 50 de locuri, Centrul de Abilitare și Reabilitare Sf. Francisc – Călugăreni și Centrul de Îngrijire și Asistență Eremitu, cu o capacitate de 44 de locuri.

Concomitent cu desființarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești s-a înființat Centrul de Abilitare și Reabilitare Briggita – Brâncovenești cu 39 de locuri, Centrul de Abilitare și Reabilitare Sf. Maria – Brâncovenești cu 48 de locuri, Centrul de Abilitare și Reabilitare Primula – Brâncovenești cu 48 de locuri, Centrul de Abilitare și Reabilitare Sf. Ana – Brâncovenești cu 50 de locuri și Centrul de Abilitare și Reabilitare Erika – Brâncovenești cu 50 de locuri.

Centru de Îngrijire și Asistență Glodeni devine Centru de Îngrijire și Asistență Camelia – Glodeni cu 40 de locuri și Centru de Îngrijire și Asistență Margareta – Glodeni cu 30 de locuri.

”Ca și restructurare, este vorba de peste 500 de beneficiari în cele patru locații. Pe lângă acestea mai avem și acele servicii în care numărul beneficiarilor este sub 50, aceste servicii au trecut printr-un proces de reorganizare. Acolo unde tipul de servicii nu corespundea nomenclatorului nou de servcii acelea au fost restructurate până anul acesta. Beneficiarii vor beneficia de condiții și servicii noi, mai ales în locuințele protejate. Și pentru noi totul este o provocare și o noutate”, a conchis directorul general al DGASPC Mureș.  

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!