FOTO: Proiect educațional finalizat în județul Mureș. Armonie, ”prin tradiții și obiceiuri populare românești” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 68 Vizualizări

FOTO: Proiect educațional finalizat în județul Mureș. Armonie, ”prin tradiții și obiceiuri populare românești”

Sala mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș a găzduit, în urmă cu câteva zile, conferința interjudețeană de închidere a proiectului educațional ”Împreună, în armonie, prin tradiții și obiceiuri populare românești.”

Evenimentul a avut ca temă ”Tradiții și obiceiuri populare românești prin cântec, joc și voie bună” și a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Mureș împreună cu Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, prin cele trei structuri de grădinițe cu program prelungit: ”Albinuța”, ”Licurici” și ”Rândunica”. Alături de acestea, în proiect au mai participat opt grădinițe: Grădinița cu Program Prelungit nr. 7, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 45, Grădinița cu Program Normal nr. 26, Grădinița cu Program Săptămânal nr. 32 (toate din județul Galați), precum și Grădinița cu Program Prelungit ”Rază de Soare”, Grădinița cu Program Prelungit ”Primii pași”, Grădinița cu Program Prelungit ”Tic-Pitic” și Grădinița cu Program Prelungit ”Florile Soarelui” (toate din județul Argeș).

Folclorul ”carte de identitate a neamului”

Proiectul a avut ca obiectiv declarat cultivarea folclorului ”în mințile și inimile copiilor încă de la cea mai fragedă vârstă”, respectiv ”cunoașterea obiceiurilor, a tradițiilor populare și etnografice locale”, demers cu o importanță deosebită ”în cadrul procesului complex și îndelungat de formare a personalității copilului.”

Totodată, inițiatorii proiectului au pornit de la premisa că ”grădinița are menirea de a transmite copiilor informații despre folclorul românesc și de a stimula interesul pentru artă populară, obiceiurile și tradițiile populare românești.”

”Este de apreciat exemplul pe care îl dau aceste grădinițe către societatea noastră, și anume ca tradițiile să fie transmise încă din față cum se spune. Munca dumneavoastră este răsplătită prin toate activitățile care au fost și sperăm să urmeze”, a transmis prof. Ioan Cornel Popa, directorul Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș.

Prezentarea temei ”Tradiții și obiceiuri populare românești prin cântec, joc și voie bună” a fost făcută de către prof. înv. preșc. Alina Cristina Vlasa, directoare adjunctă a Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș.

”Ne-am dorit ca folclorul, care este o carte de identitate a neamului, să meargă mai departe în acest proiect pe care l-am propus la nivelul celor trei grădinițe. ”Tradiții și obiceiuri populare românești prin cântec, joc și voie bună” își are rădăcinile din dorința de a cultiva de la o vârstă fragedă copiilor noștri dragostea și respectul față de tradiție, față de valorile culturale românești. Pentru că trăim într-o societate tot mai globalizată, cu tot mai multe influențe culturale din exterior, e important să asigurăm copiilor noștri un fundament solid în tot ce înseamnă identitate națională”, a subliniat prof. înv. preșc. Alina Cristina Vlasa.

Parteneriat pe încă doi ani

Inspectoratul Școlar Județean Mureș a fost reprezentat la eveniment de către prof. Niță Fănică – inspector școlar județean adjunct și de prof. Maria-Ramona Gros – inspector școlar pentru educație timpurie, limba română.

”Adresez felicitări inițiatorilor, organizatorilor și participanților, mari și mici ai acestui parteneriat educațional. Schimbul de experiență reprezintă o cale prin care noi în mod direct ne putem îmbogăți și diversifica metodele didactice. Tema proiectului reprezintă nu numai o reafirmare a importanței educației preșcolare în formarea fiecărui copil, ci observăm că ea contribuie la alcătuirea unei identități culturale naționale a copiilor, respectiv în mod indirect la menținerea și consolidarea acestei identități aparținătorilor preșcolarilor”, a afirmat prof. Niță Fănică.

”Vin și vă spun dumneavoastră, personal, că ne-am dorit foarte mult ca și pe frații noștri de peste Prut să îi luăm alături de noi. Alaltăieri am semnat la Inspectoratul Școlar un protocol încă pe doi ani cu Galațiul și cu Argeșul și ne-am dori foarte mult să avem parteneri și din Republica Moldova”, a anunțat prof. Maria-Ramona Gros.

La eveniment au mai participat și Ciprian Dobre – la acel moment prefect al județului Mureș, precum și reprezentanții a două instituții partenere, dr. Monica Avram – directoarea Bibliotecii Județene Mureș și Nicolae Băciuț – directorul Direcției Județene de Cultură Mureș, alături de aproximativ 50 de profesoare din învățământul preșcolar. Lista partenerilor din cadrul proiectului este întregită de Muzeul Județean Mureș – Secția de Etnografie și Artă Populară Mureș, SC Lavandă Mureșan SRL și SC Ceragrim SRL.

Spectacol și vizite la trei grădinițe

Anterior evenimentului cu o zi, Grădinița cu Program Prelungit ”Albinuța” din Târgu Mureș a găzduit un mini-spectacol demonstrativ, care a avut în program următoarele momente artistice: ”Am venit cu voie bună” – cântec și ”Steagul” – strigături (Grădinița cu Program Prelungit ”Licurici”), ”Bade pălărie nouă” – cântec interpretat de Olivia Moldovan (Grădinița cu Program Prelungit ”Rândunica”), respectiv ”Dans cu lingurile” și ”Învârtita” (Grădinița cu Program Prelungit ”Albinuța”).

După spectacol, participanții au efectuat vizite de studiu la cele trei grădinițe aparținătoare Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!