FOTO: Ziua Școlii Ardelene, marcată la Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2004 Vizualizări

FOTO: Ziua Școlii Ardelene, marcată la Târgu Mureș

Prefectul județului Mureș, dr. Ovidiu Butuc, a participat vineri, 11 octombrie, la celebrarea Zilei Școlii Ardelene, eveniment organizat de Protopopiatul Greco-Catolic Târgu Mureș și Râciu, alături de Asociația Generală a Românilor Uniți Târgu Mureș în parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș, la Grupul Statuar Școala Ardeleană din Piața Victoriei din Târgu Mureș.

“Cred că în această zi, din inima Târgu Mureșului, transmitem un mesaj ferm: ne cinstim înaintașii, ne respectăm părinții și bunicii, le suntem recunoscători celor care au făcut din România patria zilelor noastre. Școala Ardeleană nu este doar un simbol al emancipării noastre naționale, ci și o expresie a aspirațiilor noastre pentru cunoaștere, educație și identitate. Grupul Statuar Școala Ardeleană, susținut cu tărie de mulți dintre noi, servește și astăzi drept o lecție pentru mureșeni. Această lecție se referă la faptul că lupta pentru definirea unui popor nu are loc doar cu baioneta, ci și cu condeiul, așa cum au făcut corifeii Școlii Ardelene. Ei nu doar că au cultivat limba și literatura română, dar au fundamentat ideea de unitate națională, prin promovarea unei identități comune pentru românii din toate provinciile istorice. Crezul corifeilor Școlii Ardelene a rămas la fel de viu și actual azi, în zilele noastre: fără a ne ancora puternic în trecutul nostru, fără a promova latinitatea poporului român, nu putem să avem direcții sănătoase pentru viitor”, a afirmat dr. Ovidiu Butuc.

La eveniment a participat și dr. Monica Avram, directoarea Bibliotecii Județene Mureș, care a subliniat faptul că Școala Ardeleană reprezintă un noment de cotitură în istoria românilor din Transilvania, care s-a impus ca promotor al unei revoluții culturale, axată pe ridicarea Omului prin Cultură.

”Practic, este acel curent de idei iluministe care susține în mod firesc emanciparea Omului prin Cultură și Educație. Este un curent născut în cadrul Bisericii Greco-Catolice, prin cărturarii formați la școlile Blajului, iată 270 de ani din acel moment, și practic datorită zilei de 11 octombrie 1754 am ajuns astăzi să avem astăzi, în istorie, Școala Ardeleană”, a precizat dr. Monica Avram.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!