- redactia
- 0 comentarii
- 543 Vizualizări
Studiu despre tradițiile din zona Mureșului Superior
14 octombrie 2024Sediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Defileul Mureşului Superior” din Deda a găzduit vineri, 11 octombrie, o manifestare cultural-ştiinţifică la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi din cele zece localităţi componente ale acestei structuri neguvernamentale. Pentru secţiunea ştiinţifică a acestui program, a fost invitat dr. Dorel Marc, cercetător ştiinţific din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară, care a prezentat un studiu etnografic intitulat „Patrimoniul imaterial al Mureșului Superior, între tradiție și contemporaneitate: dinamica tradițiilor”, activitate programată şi derulată în cadrul poiectului „Promovarea patrimoniului cultural din teritoriile GAL „Dealurile Târnavelor” și GAL „Defileul Mureșului Superior,” implementat prin PNDR 2014- 2020, Submăsura 19.3, comp. b.
Studiul a fost prezentat în faţa auditoriului format din mureşenii reprezentanţi ai GAL-ului Defileul Mureşului Superior şi alţi mureşeni interesaţi, la care au participat şi reprezentanţi ai GAL-ului “Dealurile Târnavelor” coordonat de Florentina Călugăru, partener în proiect.
„Acest proiect, îşi propune să contribuie la susţinera comunităţilor locale şi zonale în cunoaştera, promovarea tradiţiilor, obiceiurilor, meşteşugurilor din aceste zone mureşene, să realizeze un schimb de experienţă în legătură cu metodele aplicate de fiecare GAL pentru atingerea acestor obiective”, a precizat dr. Dorel Marc.
Detalii despre studiu
În sprijinul cunoaşterii istoriei, evoluţiei, dinamicii tradiţiilor şi obiceiurilor au fost antrenaţi cercetătorii şi muzeografii de la Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean Mureş, pentru zona GAL “Dealurile Târnavelor” fiind desemnat coordonator ştiinţific cercetătoarea dr. Laura Pop, iar pentru GAL “Defileul Mureşului Superior”, cercetătorul ştiinţific dr. Dorel Marc. La evenimentul organizat în Deda, dr. Dorel Marc a prezentat în studiul elaborat o radiografiere a dinamicii obiceiurilor, tradiţiilor populare din arealul Mureşului Superior, făcând apel la bibliografia etnografică a zonei şi arhive de folclor, sintetizând studii începute chiar la sfârşitul secolului al XIX-lea, continuate la începutul secolului al XX-lea, în perioada interbelică, terminând cu cele din perioade recente, studii inteprinse de folclorişti, istorici, oameni de cultură nativi ai zonei, cărora li s-au adăugat cu contribuţii ştiinţifice de-a lungul timpului etnografi de la muzeele de profil din Târgu Mureş, Reghin sau Topliţa, dar şi din Cluj-Napoca sau alte institute de cercetare, universităţi, centre cultural-ştiinţifice.
„Studiul etnografic prezentat a surprins în dinamica lor obiceiurile vii, care încă se mai păstrează, obiceiuri dispărute dar rămase în mentalul colectiv al localnicilor din comunităţiile investigate precum şi obceiuri pe cale de dispariţie. Un loc important în prezentare l-a avut şi sublinirea festivalizării obiceiurilor şi tradiţiilor, cu bunele şi mai puţin bunele intenţii şi consecinţe în ceea ce înseamnă promovarea autenticităţii, fără denaturări, derapaje, resemnificări, mistificări şi uneori “inventări” ale tradiţiilor. S-a atras atenţia că nu este nevoie să se ajungă la aceste din urmă aspecte, pentru că zona deţine încă un potenţial valoros etno-folcloric ce merită şi trebuie valorificat întocmai, fără intervenţii artificiale, compromiţătoare ale autenticului în manifestare. Pe lângă componenta strict ştiinţifică, studiul s-a dorit a veni în sprijinul membrilor GALlui, autorităţiilor publice locale din cele zece localităţi componente, cercetătorii, muzeografii etnografi de la Muzeul Judeţean Mureş manifestând interesul profesional de a oferi expertiză, consultanţă de specialitate la nevoie în organizarea pe viitor a unor manifestări culturale care au ca obiectiv promovarea tradiţiilor, obiceiurilor din aceasta parte a Mureşului Superior, inclusiv sprijin în organizaarea, protejarea, evidenţa, promovarea pe criterii ştiinţifice a patrimoniului etnografic deţinut de micilor muzee, săteşti, private”, a precizat dr. Dorel Marc.
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu