- redactia
- 0 comentarii
- 382 Vizualizări
Industria textilă contribuie cu aproximativ 10% la emisiile globale de gaze cu efect de seră și produce în jur de 1,2 miliarde de tone de CO₂ pe an
17 octombrie 2024Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României a organizat, miercuri, 16 octombrie, la Băile Tușnad, evenimentul „EcoTexHoReCa: Expo și conferință pentru textile sustenabile în industria ospitalității”. Scopul conferinței a fost explorarea și promovarea practicilor sustenabile în sectorul HoReCa, cu accent pe reutilizarea textilelor și promovarea economiei circulare.
„Să ne întoarcem la rădăcini, fiindcă cei care au trăit înaintea noastră au avut o existență sustenabilă, au folosit materiale precum cânepa sau inul, nu aruncau materialele sau obiectele folosite în gospodărie, ci le reutilizau. În ultimii 40-50 de ani, principiul maximizării profitului din industria textilă a creat o piață a materialelor ieftine, sintetice și nesustenabile, care însă implică unele costuri mult prea mari pentru întreaga societate. Avem cifre îngrijorătoare: industria textilă contribuie cu aproximativ 10% la emisiile globale de gaze cu efect de seră și produce aproximativ 1,2 miliarde de tone de CO₂ pe an, iar confecționarea unei perechi de pantaloni de blugi poate necesita între 2.700 și 3.000 de litri de apă, echivalent cu consumul mediu de apă al unei persoane timp de trei ani” – a transmis consilierul de stat László Borbély.
În cadrul evenimentului au fost oferite soluții practice pentru reducerea deșeurilor textile și pentru o gestiune mai eficientă a resurselor în acest sector, pe baza principiilor economiei circulare. Una dintre componentele cele mai ilustrative a fost prezentarea a două camere de hotel amenajate prin folosirea unor textile reciclate, respectiv materiale naturale
Conferința a oferit un spațiu de întâlnire pentru profesioniștii din industria ospitalității și experții în sustenabilitate, cu scopul de a dezbate și de a împărtăși soluții inovatoare în reutilizarea textilelor utilizate în această industrie.
Proiectul promovează economia circulară, având ca obiectiv reducerea deșeurilor textile și extinderea duratei de viață a produselor. România are o Strategie de economie circulară și un plan de acțiune, adoptat în urmă cu un an, prin intermediul căreia se asigură sprijinul instituțional pentru încurajarea acestei paradigme. Coordonarea la nivel național este realizată de către Cancelaria Prim-Ministrului prin intermediul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu