
- redactia
- 0 comentarii
- 741 Vizualizări
Mureș: Informare despre proiectele din Programul Tranziție Justă
18 octombrie 2024Având în vedere contractarea primelor 9 proiecte în cadrul Programului Tranziție Justă: „Investitii pentru dezvoltarea IMM care sprijina cresterea durabila si crearea de locuri de munca” – ADR Centru a organizat o sesiune tehnică de informare privind etapele de implementare a proiectelor finanțate prin acest apel.
Evenimentul s-a desfășurat online, mai mult de 20 reprezentanți ai mediului de afaceri discutând joi, 17 octombrie, cu experții Organismului Intermediar pentru Programul Tranziție Justă 2021-2027 din Regiunea Centru.
În timpul evenimentului, au fost discutate cerințele aplicabile în cadrul apelului, aspectele tehnice legate de procesul de monitorizare, detalii despre verificarea și avizarea cheltuielilor realizate de beneficiari, precum și verificarea achizițiilor efectuate de aceștia.
De asemenea, s-au abordat modalitățile de evitare a conflictului de interese în implementarea proiectelor, toate fiind ilustrate prin studii de caz. În plus, în cadrul întâlnirii au fost prezentate regulile de comunicare și vizibilitate pentru proiectele cofinanțate de Uniunea Europeană, fiecare prezentare fiind urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri pe temele respective.

„Pentru susținerea tranziției către neutralitatea climatică, Uniunea Europeană a pus la dispoziția statelor membre Mecanismul pentru Tranziție Justă (MTJ), care reprezintă un instrument-cheie creat pentru a se asigura că trecerea catre o economie neutră din punct de vedere climatic are loc în mod echitabil, respectandu-se principiul „nimeni nu este lăsat în urmă”.
Teritoriile vizate includ, în primul rând, regiunile carbonifere, care sunt cele mai afectate de Pactul Verde European, dar și alte regiuni intens industrializate, care fac obiectul transformării proceselor industriale, având ca obiectiv o tranziție reușită către o economie mai verde, mai sustenabilă și mai adaptată digitalizării și inovării. În întreaga țară, șase județe beneficiază de sprijin financiar în valoare totală de peste 2,53 miliarde euro prin Fondul de Tranziție Justă – Dolj, Galați, Prahova, Mureș, Hunedoara și Gorj – pentru atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitate climatică.
Județul Mureș are alocată prin Programul de Tranziție Justă – pe care îl gestionăm în regiunea noastră în calitate de Organism Intermediar – o sumă de 235.477.760 euro pentru dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului, sprijinirea tranziției forței de muncă, producția de energie verde accesibilă și mobilitate nepoluantă, pentru ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice în declin sau în transformare, precum și pentru investiții productive în întreprinderi mari, cu includerea prealabilă a acestora în Planul Teritorial aferent județului. În această primă sesiune cu beneficiarii am discutat despre implementare proiectelor IMM din Mureș care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă. Vorbim de o alocare totală de aproape 84 milioane euro, pentru absorbția cărora au fost depuse 87 proiecte, care solicită aproape dublul sumei disponibile. Până în prezent au fost atrase, prin contractele încheiate, aproape 10 milioane euro și este important să sprijinim beneficiarii de finanțare să-și implementeze corect cererile de finanțare”, a declarat dupa sesiunea de informare din 17 octombrie, Simion Cretu, Director general ADR Centru.

Pentru acțiunea „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, în cadrul componentei „Investiții pentru dezvoltarea IMM-urilor care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, județul Mureș a primit o alocare financiară de 83,903,737 euro (din Fondul de Tranziție Justă și Bugetul de Stat).
În urma apelului, au fost depuse 87 de proiecte, cu o valoare totală ce depășește 283,55 milioane euro, pentru care se solicită fonduri nerambursabile în sumă de peste 167,58 milioane euro, ceea ce corespunde unui grad de acoperire a apelului de 199,7%. Până la data de 15 octombrie 2024, au fost semnate 9 contracte de finanțare, cu o valoare totală de 18,62 milioane euro, iar suma nerambursabilă solicitată prin aceste proiecte contractate se ridică la peste 9,84 milioane euro.


(D.C.)
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu