- redactia
- 0 comentarii
- 362 Vizualizări
Posibilă provocare cibernetică în cazul alertei aeriene din Constanța
18 octombrie 2024Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că Ministerul Apărării Naționale (MApN) ia în calcul varianta unei „provocări cibernetice” în contextul alertei aeriene de aseară din Constanța. „Piloții aeronavelor nu au avut contact vizual cu drona”, a subliniat premierul, adăugând că aceasta ar putea fi o posibilă explicație pentru incidentul care a pus forțele de securitate în alertă.
Întrebat despre măsurile care se pot lua în cazul dronelor militare ce pătrund în spațiul aerian românesc, Ciolacu a declarat că „s-au luat toate măsurile ca să nu fie niciun pericol”. În continuare, premierul a explicat că o analiză completă din partea MApN este necesară pentru a determina dacă a fost vorba de o provocare cibernetică, având în vedere că „contactul vizual al piloților nu a existat cu drona în cauză”.
Potrivit biziday.ro, prim-ministrul nu a oferit alte detalii suplimentare cu privire la incident. Totuși, se știe că sistemele radar militare nu sunt conectate la rețele de internet, fiind astfel greu de vizat de atacuri cibernetice directe. Cu toate acestea, ele pot fi păcălite prin tehnici de război electronic sau ținte false.
Ministerul Apărării a comunicat, joi seara (17 octombrie), că sistemul de supraveghere a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni care zbura deasupra Mării Negre și care, în jurul orei 19:00, a intrat în spațiul aerian al României, în apropiere de Eforie Nord. Ținta a avansat aproximativ 15 kilometri pe teritoriul național, însă aeronavele F-18 și F-16 trimise în zonă nu au reușit să vizualizeze drona. După aproximativ 20 de minute, radarul a pierdut semnalul acesteia la est de localitatea Amzacea, în sudul județului Constanța.
(D.C.)
Sursa foto: rfi.fr
- Etichete:
- Marcel Ciolacu
- provocare cibernetica
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu