„Du-te Dor cu Mureșul”, festivalul de folclor din Târgu Mureș, și-a desemnat laureații Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2422 Vizualizări

„Du-te Dor cu Mureșul”, festivalul de folclor din Târgu Mureș, și-a desemnat laureații

Pe 25 octombrie 2024, Târgu Mureș a găzduit cea de-a VI-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Du-te Dor cu Mureșul”, un concurs național de interpretare a cântecului popular românesc, desfășurat pe scena Ansamblului Profesionist Mureșul. Organizat de Asociația „De la Români, pentru Români” în parteneriat cu Asociația Culturală „Din Zestrea Ardealului”, cu sprijinul Primăriei Târgu Mureș și al Consiliului Județean Mureș, festivalul a reunit interpreți de muzică tradițională din toate colțurile țării și a avut ca scop promovarea tinerilor talentați și valorificarea tradițiilor populare românești.

O competiție națională de interpretare a cântecului popular românesc

La ediția din acest an, 28 de concurenți din județele Bihor, Maramureș, Alba, Gorj, Bacău, Neamț, Bistrița-Năsăud, București, Teleorman, Ilfov, Sălaj, Cluj și Mureș au fost selectați pentru a-și demonstra talentul pe scena Ansamblului Mureșul, unde au fost acompaniați de Orchestra ansamblului sub bagheta dirijorului Bambo Zoltan. Festivalul a transformat Târgu Mureș într-o veritabilă capitală a folclorului românesc, atrăgând atât artiști consacrați, cât și public pasionat de tradițiile autentice.

Gala Laureaților

Punctul culminant al evenimentului a fost Gala Laureaților, unde juriul, prezidat de jurnalistul Sergiu Vitalian Vaida, a desemnat cei mai talentați participanți. Premiul I a fost acordat lui Paul Sebastian Marincaș din Maramureș, care a impresionat prin autenticitatea și pasiunea interpretării sale. Pe locurile următoare s-au situat Andrei Târziu din Alba, câștigătorul locului al II-lea, și Anamaria Popescu din Gorj, premiată cu locul al III-lea.

Premii speciale în memoria valorilor folclorice

În acest an, organizatorii au decis să nu acorde mențiuni, ci cinci premii speciale dedicate unor personalități marcante ale culturii române. Premiul „Suflet de Român”, dedicat aniversării a 200 de ani de la nașterea eroului Avram Iancu, a fost obținut de Andrei Târziu din Zlatna, Alba. De asemenea, premii speciale In Memoriam au fost acordate următorilor interpreți: Gizella Ianko (Mureș) pentru Natalia Gliga, Carla Maria Lifșin (Neamț) pentru Dorina Grad, Răzvan Pavel Simionca (Bistrița-Năsăud) pentru Izidor Tudoran și Mariana Stoica (Vaslui) pentru Ramona Fabian.

Festivalul „Du-te Dor cu Mureșul” a reafirmat angajamentul organizatorilor de a cultiva și promova folclorul românesc autentic, oferindu-le tinerilor interpreți șansa de a-și împărtăși talentul și pasiunea pentru muzica populară pe o scenă prestigioasă și de a contribui la păstrarea valorilor spirituale românești.

(L.P.)

Sursa foto: Asociația „De la Români, pentru Români”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!