Privește Universul: Seri de astronomie la Muzeul Județean Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 339 Vizualizări

Privește Universul: Seri de astronomie la Muzeul Județean Mureș

Muzeul Județean Mureș – Secția de Științele Naturii invită mureșenii la o seară dedicată astronomiei, un eveniment special recurent, în fiecare seară de joi, în lunile noiembrie și decembrie, intitulat „Privește cerul de la Muzeu”.

Evenimentul, care va debuta joi, 7 noiembrie 2024, de la ora 18:00, în curtea interioară a Secției de Științele Naturii, oferă o oportunitate unică de a observa corpuri cerești prin telescop și de a afla mai multe despre astronomie și astrofotografie, indiferent de vârstă. Accesul se face pe baza biletului de vizitare a muzeului.

Invitatul special este Andrei Gusan, un profesionist în IT, pasionat de astronomie. Andrei împărtășește experiența sa tehnică și fascinația pentru univers, prin imagini ale corpurilor cerești. De cinci ani se dedică astrofotografiei, dorind să împărtășească această pasiune cu publicul.

„Sunt Andrei, tată a doi băieți minunați, activez în IT unde creez produse și experiențe digitale de aproape 20 de ani. Sunt pasionat de astronomie unde îmbin complexitatea tehnică cu creativitatea prin astrofotografie. Astronomia este una dintre cele mai vechi științe naturale. Din timpuri străvechi, oamenii au privit cerul cu uimire și curiozitate, încercând să înțeleagă fenomenele cerești. Pentru mine, astronomia este o fereastră spre univers prin care îmi doresc ca tot mai mulți oameni să privească. Cred că ne poate ajuta să ne descoperim locul în univers și, paradoxal, să revenim cu picioarele pe pământ”, a spus acesta.

În cadrul evenimentului, Andrei va prezenta observații astronomice. Vizitatorii vor putea observa Luna, Jupiter, Saturn și alte corpuri cerești prin telescop. Andrei va explica concepte de astronomie și astrofotografie, oferind informații despre constelații, nebuloase și galaxii.

Privind o astrofotografie, putem observa nebuloase — nori de gaz și praf cosmic în care se formează noi stele, galaxii — vaste aglomerări de stele, gaz și praf, sau roiuri stelare — grupuri de stele care au luat naștere simultan. Culorile surprinse în astrofotografii au o semnificație aparte: roșul din nebuloase indică prezența hidrogenului, cel mai abundent element din Univers, și este asociat cu regiunile unde iau naștere stele noi. Albastrul indică, de regulă, stele tinere și fierbinți sau prezența oxigenului, în timp ce galbenul și portocaliul sugerează existența sulfului, a prafului cosmic ori a stelelor mai bătrâne. În imagini, aceste culori apar adesea într-o manieră subtilă, deoarece camera poate capta mai multă lumină decât ochiul uman, dezvăluind astfel nuanțe și detalii altfel invizibile. Prin procesarea fotografiilor, aceste culori și structuri sunt scoase în evidență, păstrând însă acuratețea științifică a imaginii.

„Poluarea luminoasă este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă astronomia modernă. Cu fiecare bec aprins, pierdem capacitatea de a vedea stelele. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate contribui la protejarea cerului nopții. Așa că, stinge becul și privește cerul!”, a mai spus Andrei Gusan.

(D.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!