FOTO: Centru de de Excelență în Farmacovigilență inaugurat la UMFST Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 537 Vizualizări

FOTO: Centru de de Excelență în Farmacovigilență inaugurat la UMFST Târgu Mureș

Un medicament poate induce atât efecte benefice organismului, dar și și efecte secundare. De aceea, farmacovigilența, o știință legată de depistarea, evaluarea, înțelegerea și prevenirea apariției de efecte adverse are drept scop monitorizarea medicamentelor pe întreg parcursul utilizării lor, astfel încât orice reacții ce apar în timp să fie raportate, ajungându-se la contraindicații sau chiar retragerea lor de pe piață.

Pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de specialiști formați în domeniu, motiv pentru care la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș s-a înființat Centrul de Excelență în Farmacovigilență, realizat în cadrul parteneriatului dintre Facultatea de Farmacie a Universității și compania de medicamente AstraZeneca.

Acesta a fost inaugurat joi, 31 octombrie, în prezența conducerii universității, a directorului companiei AstraZeneca, Radu Rășinar, dar și a președintelui Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale  (ANMDM) din România, Răzvan Prisada.

Model de parteneriat public-privat

Centrul este un model dezvoltat în cadrul parteneriatului public-privat cu compania AstraZeneca, susține rectorul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș, Prof. Dr. Leonard Azamfirei: ”Este un model pe care noi îl implementăm, modul în care o instituție publică, și anume Universitatea, Facultatea de Farmacie, pe de o parte, și una dintre marile companii la nivel internațional, AstraZeneca au înțeles, punând laolaltă expertiza, diferită dar complementară, să creeze un model de bune practică. (…) Farmacovigilența este o muncă care se desfășoară din plăcere, dar care salvează vieți. Și acest lucru este apanajul farmaciștilor, a medicilor care sunt  în relație cu pacientul. Și acest mesaj puternic, pe care centrul acesta îl dă, și anume că ne preocupă la modul cel mai consistent și mai concret siguranța pacientului, trebuie să fie un mesaj dat nu doar profesioniștilor, ci și pacienților care vin la noi”.

Centrul de Excelență în Farmacovigilență și programul de studii de masterat ”Medicamentul de la uz la abuz. Farmacovigilență și reglementare” reprezintă proiecte dezvoltate în colaborare cu AstraZeneca. Ideile și modul în care UMFST Târgu Mureș se dezvoltă au fost salutate de directorul companiei AstraZeneca, care a afirmat că este onorat de parteneriatul cu universitatea în cadrul acestei inițiative, ”folositoare pentru pacienții din România”. 

”Avem nevoie de oameni bine educați, cum sunteți dumneavoastră. Industria farmaceutică este o industrie atractivă, dacă se uită în perspectivă industria de cercetare și dezvoltare este extrem de interesantă”, s-a adresat Radu Rășinar participanților la eveniment, farmaciști și studenți la Farmacie.

Sprijin pentru Agenția Națională a Medicamentului

Prezent la evenimentul de inaugurare a Centrului, președintele ANMDM, Răzvan Prisada, a afirmat: ”Fatele (raportările legat de reacțiile la medicamente – n.a.) care se vor aduna vor fi din ce în ce mai multe. Capacitatea noastră instituțională de a le prelucra și interpreta este limitată. De aceea, colaborarea dintre Centrul pe care îl inaugurați și instituția noastră este foarte benefică în primul rând pentru noi, dar în același timp și pentru dumneavoastră”.

Centru de cercetare și informare

În România există o întârziere în raportarea reacțiilor adverse la medicamente, de aceea farmacovigilența și urmărirea a tot ceea ce se întâmplă după utilizarea propriu zisă a medicamentului după ce este pus în piață este foarte important să fie bine înțelese pentru a putea fi furnizate informații suplimentare privind siguranța medicamentelor, ceea ce va duce la protejarea sănătății.

”Acest centru va avea două părți, în primul rând pentru educație pentru medici și farmaciștii din rețea, pentru că raportarea reacțiilor adverse este o activitate extrem de importantă care asigură practic siguranța bolnavului, pentru că orice raportare poate duce la noi contraindicații  sau noi avertizări și chiar retragerea medicamentului din terapie. Asta pe de o parte, iar pe de altă parte ne dorim să fie și un centru de cercetare pentru studiile de farmacovigilență, care sunt studii postmarketing după ce medicamentul a primit autorizație de punere pe piață și aceste fie în colaborare cu ANMDM pe baza unor date raportate de ei și anonimizate și prelucrate de noi din punct de vedere statistic, și nu numai, iar pe de altă parte dorim granturi de cercetare pentru doctoranzi și masteranzi, pe care să le facă în centrul de farmacovigilență pe anumite produse terapeutice, medicamente noi sau pe anumite semnale care apar din raportările de farmacovigilență din România și alte țări din UE și nu numai”, a declarat Prof. Dr. Camil Vari.

Text și foto: Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!