FOTO: Drumeție și istorie pentru elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”. ”Săptămâna Altfel” în Rimetea Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1016 Vizualizări

FOTO: Drumeție și istorie pentru elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”. ”Săptămâna Altfel” în Rimetea

Elevi ai claselor a XI-a G, a XI-a F și a XI-a B de la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu Mureș au petrecut o zi de neuitat în cadrul ”Săptămânii Altfel”, miercuri, 23 octombrie, explorând frumusețile naturale și istorice ale satului Rimetea, situat la poalele Munților Trascău. Elevii au fost însoțiți de către profesoara de geografie Beke Tunde, dar și de către profesoara de fizică Erzsebet Hajdu. Activitatea a oferit tinerilor o ocazie excelentă de a descoperi bogățiile culturale și peisagistice ale României.

Drumeția a început din centrul satului Rimetea, o localitate cunoscută pentru aspectul său pitoresc, unde fiecare locuință este aproape identică, păstrând tradițiile arhitecturale locale. Primii pași ai traseului le-au permis elevilor să observe acest sat deosebit, care pare neatins de trecerea timpului și care impresionează prin albul caselor și armonia generală.

Un traseu provocator

Înarmați cu bocanci și echipament de munte, elevii și profesorii au pornit pe un traseu de dificultate medie, parcurgând aproximativ 6 kilometri și urcând până la altitudinea de 1.000 de metri. Profesoara Beke Tunde a descris ziua de drumeție ca fiind una reușită: „Am avut o zi însorită, peisajul de toamnă în Munții Trascău prezintă niște contraste frumoase între albul stâncilor și vegetația colorată a pădurilor de foioase. Grupul de elevi pe care i-am condus a avut o atitudine pozitivă față de drumeție și, chiar dacă pe alocuri pe porțiunile mai grele ale traseului au avut dificultăți, nu au pierdut buna dispoziție. Voia bună a fost asigurată toată ziua.”

În opinia profesoarei, aceste drumeții au un potențial educativ extraordinar: „Natura este cel mai bun profesor: îți oferă mediul unde poți înțelege atât de multe despre relațiile dintre fenomenele și procesele naturii, despre relația om-natură, dar în același timp îți dă posibilitatea să te socializezi ușor cu semenii tăi și să te dezvolți pe planul autocunoașterii. De aceea îmi dă o satisfacție mare organizarea acestor drumeții, deoarece elevii vor fi mai conștienți de mediul înconjurător, vor fi mai deschiși să se ajute reciproc unii pe alții și, prin reușita lor, vor avea o autoevaluare personală mai pozitivă în viitor.”

Drumul a fost provocator, dar recompensa a fost pe măsură, ajunși în vârful Pietrei Secuilor, participanții s-au bucurat de o panoramă spectaculoasă. De la înălțime, priveliștea asupra satului Rimetea și a împrejurimilor a fost descrisă ca fiind „pitorescă” și „încântătoare”.Bianca, o elevă din clasa a XI-a B, și-a împărtășit entuziasmul pentru această experiență: „Mă bucur tare mult că am ales să vin în această drumeție. A fost un parcurs destul de greu, dar a meritat tot efortul pentru ca la final să îmi bucur sufletul cu o priveliște încântătoare.”

Descoperirea Cetății Trascăului, Monument al Istoriei Medievale

După scurta pauză de pe Vârful Pietrei Secuilor, grupul și-a continuat drumeția până la Cetatea Trascăului, cunoscută și sub numele de Cetatea Colțești. Construită în anul 1241, cetatea domină peisajul și oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei medievale din Transilvania. Sub asfințitul toamnei, zidurile cetății au căpătat o nuanță aurie, creând o atmosferă de poveste și oferindu-le elevilor ocazia să imortalizeze peisajul de toamnă într-un cadru istoric.

Această experiență a fost una marcantă pentru elevi și cadrele didactice, o modalitate excelentă de a explora istoria și natura, de a petrece timp de calitate în aer liber și de a construi amintiri memorabile. ”Săptămâna Altfel” a fost, cu siguranță, o aventură care va rămâne vie în amintirea tuturor celor care au participat.

Alisia BALOGH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!