Consiliul Școlar al Elevilor al Colegiului Național „Alexandru Papiu-Ilarian”, din nou în sprijinul papiștilor după o absență de patru ani Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1202 Vizualizări

Consiliul Școlar al Elevilor al Colegiului Național „Alexandru Papiu-Ilarian”, din nou în sprijinul papiștilor după o absență de patru ani

După aproximativ patru ani în care s-a simțit lipsa unei instituții care să reprezinte elevul „papist”, o echipă de tineri ambițioși a închegat recent Consiliul Școlar al Elevilor al Colegiului Național „Alexandru Papiu-Ilarian” Târgu Mureș.

Cei cinci elevi, care se autointitulează „ constructori de oportunități” – David Simionca, Manole Mara, Bănescu Mihnea, Moldovan Radu și Bogdan Crețu – au pus bazele noului Consiliu. Stând de vorbă cu ei, am aflat despre perspectiva lor asupra statutului elevului, despre principiile după care se ghidează în misiunea lor și despre schimbările pe care vor să le aducă spre beneficiul elevului.

Președintele consiliului, David Simionca se află pe băncile „Papiului” de șase ani și crede cu tărie în puterea unei echipe.

„În ce cred? În obiceiul de a vedea în fiecare problemă o oportunitate. Și mai cred că cu toții vrem mai mult. Când am intrat pentru prima dată în ”Papiu”, în clasa a IV-a, școala asta era „mai multul” meu. Când crești până la 11 ani în școli de cartier, tipul ăla de loc în care poți să mergi și cu ochii închiși și să ajungi unde vrei, cu tavane joase și figuri mereu cunoscute, ”Papiu” te face să te simți mic. Dar, atunci când te simți mic, îți dai seama cât mai ai de explorat, testat, întrebat, învățat și crescut. Papiu te învață asta. Undeva, în școala asta, este un magnet pentru oameni care vor să greșească și să fie învinși. Asta doar pentru că ei știu că primul pas spre câștig e pierderea. Atunci când pierzi tot, ești, în sfârșit, liber să câștigi tot. Apoi, pierzătorii se întorc pentru a fi câștigători. Și reușesc asta. Ăsta ne e spiritul”, a transmis președintele Consiliului.

Membrii Consiliului și aspirațiile lor

Mara Manole deține funcția de secretar executiv și se consideră o persoană deschisă, extrovertită și sociabilă, care se simte în largul ei când interacționează cu ceilalți și își pune ideile în practică.

„Candidatura mea este motivată de dorința de a contribui la transformarea școlii noastre într-un loc și mai bun pentru fiecare dintre noi. Deși consider că școala noastră oferă o educație solidă, știu că este mereu loc de îmbunătățire, fiind pregătită să îmi folosesc vocea pentru a aduce schimbări pozitive. Îmi doresc ca CȘE să fie un spațiu sigur și de încredere, unde fiecare elev se poate exprima liber, fără rețineri, iar problemele și sugestiile lor să fie tratate cu seriozitate”, a fost mesajul secretarului executiv.

Mihnea Bănescu, vicepreședinte Project Management, este elev al colegiului încă din clasa a V-a. Pentru el, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” e o instituție ce înseamnă mult mai mult decât un simplu liceu.

„Profesorii și colegii de aici mi-au oferit nenumărate oportunități care m-au ajutat să cresc și să mă dezvolt, iar acum vreau să întorc această favoare prin implicarea mea activă în Consiliul Școlar al Elevilor. În rolul meu de vicepreședinte, mi-am ales ca arie de interes Project Management, pentru că am convingerea că fiecare elev are un potențial valoros, care merită să fie pus în lumină. Prin această funcție, îmi propun să promovez inițiativele elevilor și să încurajez implicarea cluburilor școlii în activitățile Consiliului Județean al Elevilor, astfel încât să construim împreună un mediu creativ, activ și incluziv, unde fiecare idee să fie auzită și valorificată”, a povestit Mihnea Bănescu.

Radu Moldovan este vicepreședinte de Relații Externe și este motivat în aducerea de schimbări benefice pe băncile „Papiului”.

„Observând schimbările din ultimii ani, în special după perioada pandemiei, am realizat că atmosfera de comunitate și implicarea în activitățile școlii s-au diminuat considerabil. Am decis să mă implic activ pentru a aduce un suflu nou în Colegiul nostru, să creez un mediu mai dinamic și primitor pentru toți elevii. Vreau să contribui la revigorarea atmosferei și să ajut la construirea unei imagini pozitive a instituției, astfel încât fiecare elev să simtă că face parte dintr-o comunitate unită și activă. Sunt pregătit să accept această provocare și să mă dedic colegilor mei”, a transmis acesta.

Bogdan Crețu, vicepreședinte de Relații Interne, subliniază importanța elevului în ceea ce privește activitatea consiliului.

„Nu este vorba doar despre profesori, materii sau note; este vorba despre noi, elevii. Elevii sunt cei care dau viață școlii, care o reprezintă și fac din aceasta un loc de progres și dezvoltare. Am decis să mă alătur acestei călătorii de a fi vocea elevilor, deoarece îmi doresc o schimbare reală în Colegiul nostru. Sunt o persoană ambițioasă, perseverentă în momentele dificile și dedicată viziunii mele pentru o școală mai bună. Împreună cu colegii din Biroul Executiv al Consiliului Școlar al Elevilor, vreau să las o amprentă pozitivă asupra Colegiului nostru, un loc pe care elevii să-l considere o a doua casă – o comunitate unită și un punct de sprijin solid”, a conchis Bogdan Crețu.

Închegarea Consiliului

Membrii Consiliului Școlar al Elevilor al Colegiului Național „Alexandru Papiu-Ilarian” au o perspectivă optimistă asupra existenței unor probleme: rezolvarea va fi mereu găsită prin munca echipei.

„Am candidat pentru că vedem în fiecare problemă o oportunitate. Concurența noilor licee? Apele tulburi ale anilor trecuți? Doar o invitație la a nu ceda, a inova și a reveni mai puternici. Per aspera ad astra vă spune ceva? Prin adversități la stele. Ăștia suntem noi. Pe 27 septembrie, la prezentarea candidaților în plenul Colegiului, deși evenimentul a fost considerat opțional, ușile au trebuit să fie închise după zece minute, timp în care colegii noștri au continuat să intre. Dacă căutai pe cineva în Sala Festivă în acea pauză, puteai să spui, la propriu, că te uiți după acul din carul cu fân. Ce ne arată asta? Consiliul Elevilor nu e un opțional, e o necesitate. Avem nevoie de o structură independentă care să ne reprezinte, să acționeze în interesul nostru și să fie mijlocul prin care ideile noastre iau viață și impactează comunitatea”, a povestit președintele consiliului, David Simionca.

Tot demersul pentru coagularea acestui consiliu a implicat multă muncă din partea celor câțiva elevi: în primul rând, e nevoie de înființarea unei Comisii de Concurs și Validare care manageriază procesul electoral și popularizează organizarea alegerilor, atrăgând candidați. Biroul Executiv al acestui mandat a facilitat înființarea Comisiei de Concurs, alcătuită din membri ai Consiliului Județean al Elevilor. Astfel, Comisia a validat dosarele a nouă candidați – trei pe postul de președinte, cinci pe postul de vicepreședinte și un dosar aferent postului de secretar executiv. În săptămâna dedicată alegerilor, candidații s-au prezentat colegilor lor prin afișe, flyere, discuții libere, iar vineri a avut loc prezentarea în plenul Colegiului a candidaților și viziunilor lor. Biroul Executiv prezent, alcăuit din David Simionca, Mara Manole, Mihnea Bănescu, Radu Moldovan și Bogdan Crețu a avut parte de o victorie absolută. Biroul Executiv lucrează împreună cu Adunarea Generală, formată din președintele și vicepreședintele fiecărei clase.

Unde a fost Consiliul până acum?

Lipsa reprezentării elevilor din colegiu s-a simțit acut, iar noua echipă vine cu dedicație în ajutorul beneficiarilor educației. Conform informațiilor oferite de David Simionca, ar exista două motive pentru care consiliul a pierdut un mandat, anume insuficiența de vizibilitate a consiliului sau inexistența acestuia la început de an.

„Înainte de pandemie, puține Birouri Executive au avut prezența necesară în cadrul Colegiului și în spațiului educațional regional (implementarea de proiecte, reprezentarea elevilor în spațiul online, mediatizara structurii). Pe parcursul pandemiei și după aceasta (2020-2024) nu a existat un consiliu. Însă, mandatul 2024-2026 arată altfel”, a transmis hotărât președintele.

Viitorul elevilor, în mâinile elevilor

„Obiectivul nostru este să aducem valoare celor care ne înconjoară. Nu suntem doar colegi, ci prieteni care ascultă, slujesc și acționează cu, despre și pentru ai noștri. Nu doar pentru cei care ne-au votat, ci pentru o școală întreagă. Totul, pentru un ”Papiu”, unde fiecare dintre noi are o șansă. Pentru o comunitate din care merită să faci parte. Într-o comunitate, cel mai important este să auzi ceea ce nu se spune. Suntem aici pentru asta – constructorii de oportunități ai colegilor noștri, gata să facem realitate visul lor. Ce ne reprezintă? Încredere. Relevanță. Accesibilitate. Sprijin. Autenticitate. Educație și învățare continuă. Comunitate”, a transmis președintele Consiliului.

În ceea ce privește schimbarea pe care noua echipă vrea să o aducă, ei doresc inovația lunară: în luna octombrie membrii s-au concentrat asupra situației interne a Consiliului – semnarea noului Regulament, înființare Departamentelor de FR și PR, independența financiară a CȘE. Totodată, primul eveniment organizat de noua formulă a consiliului, desfășurat în săptămâna Școala Verde, a constat în parteneriatul dintre Consiliu și IncubCenter (primul incubator de afaceri sectorial din România), Hirschmann și Royal Dru. Peste 250 de elevi ai Colegiului au intrat în contact cu oportunitățile antreprenoriale ale acestei regiuni, prin discuțiile cu Directorul IncubCenter, fondatorul Multinvest, reprezentații Hirschmann și Royal Dru. Luna noiembrie este despre readucerea muzicii pe holurile Colegiului în timpul pauzelor, organizarea unui eveniment în aer liber de Ziua Națională și atragerea primilor sponsori. Decembrie se va centra asupra organizării piesei de teatru de Crăciun a Colegiului, oferind suportul necesar Clubului „Starlight Papiu”.  Luna ianuarie va cuprinde organizarea unei conferințe MUN în parteneriat cu un ONG mureșean, iar în luna februarie va avea loc conferința CȘE semestrială la Palatul Culturii.

„Nu ai nevoie de o viață întreagă pentru a vedea câștigătorii dintr-o mulțime. Mereu, dar mereu, câștigătorii vor știi unde merg. Vor avea o destinație. Când știi unde te duci, energia ta nu se pierde, ci se regenerează. În fața adversităților, nu cedezi. Treci prin, sub, peste, sau chiar spargi zidul, dar nu stai în fața lui. Totul pentru ca atunci când ajungi la destinație, să ai măcar ceva de oferit celolalți. Noi suntem ”Papiu” și despre asta suntem. Atunci când vrem, obținem. Per aspera ad astra”, a conchis David Simionca.

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!