- redactia
- 0 comentarii
- 460 Vizualizări
VIDEO, FOTO: Bienala Arhitectura.6 a poposit în Piațeta Libertății din Reghin
4 noiembrie 2024Piațeta Libertății din Municipiul Reghin găzduiește în perioada 2-8 noiembrie 2024 expoziția-concurs „Arhitectura.6”, proiect cultural inițiat în parteneriat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Brașov-Covasna-Harghita, OAR Filiala Sibiu-Vâlcea și OAR Filiala Mureș și susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
„Bienala Arhitectura.6 este un eveniment care își propune să inspire o schimbare de paradigmă în domeniul arhitecturii și să lase în urmă un impact durabil asupra comunităților. Pe parcursul a 9 săptămâni bienala va organiza în 9 orașe din 6 județe prezentări, expoziții, concursuri și ateliere: Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Târgu Mureș, Reghin, Râmnicu Vâlcea. Va fi o călătorie prin inima țării prin care aducem evenimentele noastre în comunități cheie ale regiunii”, afirmă organizatorii.
Evenimentul consacrat al Bienalei Arhitectura.6 este expoziția-concurs de arhitectură și premierea lucrărilor selectate de un juriu format din personalități recunoscute, atât din breasla arhitecților, cât și din afara acesteia. Potrivit organizatorilor, proiectele au fost alese în urma depunerii la concursurile de arhitectură care s-au desfășurat în perioada februarie – mai în cadrul Bienalei Arhitectura.6.
Vernisajul expoziției de la Reghin a avut loc sâmbătă, 2 noiembrie, ora 17 în Piațeta Libertății.
„Scopul acestei bienalei Arhitectura.6 este să aducă în rândul comunității, din cauza asta se și organizează în spațiu public, ideea că ceea ce vedem zilnic atunci când ieșim din casă este de fapt arhitectură. Suntem obligați să vedem arhitectură, fie că e bună sau rea. Arhitectura rea ne influențează într-un mod negativ, arhitectura pozitivă influențează comportamentul într-un oarecare în mod pozitiv. Venind cu acest concurs de arhitectură în spațiu public, asociația profesională a arhitecților dorește să arate ce înseamnă calitate în arhitectură stabilind anumite criterii. Din această cauză, tot la doi ani arhitecții își arată oarecum mușchii, ce pot ei să facă, ce înseamnă de fapt o arhitectură de bună calitate. Această expoziție este una itinerantă, merge din județ în județ, în Mureș de exemplu a fost extinsă la Târgu Mureș iar acum la Reghin unde poate fi văzută timp de o săptămână după care merge la Râmnicu Vâlcea”, ne-a declarat arh. Klaus Birthler membru OAR – filiala OAR Mureș, coordonator local al expoziției.
Tematică diversă
Expoziția este structurată pe mai multe secțiuni, proiecte ale arhitecților seniori, cei cu drept de semnătură, stagarilor și tinerilor de liceu care au reliefat în lucrările lor aspecte legate de Locuire, Arhitectura dotărilor comunitare și de producție, Arhitectura spațiului public, Restaurare / reabilitare / intervenții pe fondul construi, Amenajare de interior / scenografie, Design de obiect, Proiecte de sertar, Newcomers.
„În acest an avem trei secțiuni mari și anume concursul pentru arhitecți cu drept de semnătură, concurs de arhitectură sau design pentru arhitecți stagiari și un concurs de imaginație pentru liceeni, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani. Concursul pentru arhitecți cuprinde mai multe domenii cum ar fi restaurare, reabilitare și intervenție într-un fond existent. Apoi avem arhitectura dotărilor comunitare, avem design interior și proiecte de sertar, adică proiecte care n-au fost realizate dar au fost gândite.
La Reghin avem expuse atât proiectele premiate adică cele mai bune proiecte cât și alte proiecte care au primit mențiuni sau altele care n-au primit niciun premiu. Avem din toate secțiunile enumerate , restaurare, avem foarte multe reabilitări sau intervenții într-un fond construit din perioada pandemiei. Vedem ce s-a întâmplat cu comunitatea, cu arhitecții când era pandemie. Observăm aici o migrare către mediul rural. Vedem la aceste proiecte o conectare foarte bună cu mediul, iar tematica acestei bienale este omul și natura, cum construim astfel încât noi ca oameni să facem parte din natură și să nu deranjăm foarte mult”, a precizat arh. Klaus Birthler.
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu