FOTO/VIDEO – Spectacolul „A II-a B” la Târgu Mureș: Teatrul ca sprijin în combaterea bullying-ului Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 632 Vizualizări

FOTO/VIDEO – Spectacolul „A II-a B” la Târgu Mureș: Teatrul ca sprijin în combaterea bullying-ului

Pe 5 noiembrie 2024, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) a adus la Târgu Mureș spectacolul educativ „A II-a B”, o piesă cu un profund mesaj social, menită să ridice conștientizarea asupra fenomenului de bullying în rândul elevilor de școală primară. Într-o sală plină de copii entuziasmați, Teatrul Național Târgu Mureș a găzduit trei reprezentații, programate la orele 9:00, 10:30 și 12:00, fiecare urmată de discuții interactive între echipa artistică și micii spectatori. Inițiativa a fost sprijinită de Primăria Târgu Mureș, alături de Teatrul Național, și s-a concentrat pe încurajarea elevilor să reflecteze asupra propriilor experiențe și să discute despre importanța empatiei și a curajului în fața provocărilor de zi cu zi.

Povestea Gabrielei: personajele și temele spectacolului

Spectacolul, scris și regizat de Oana Răsuceanu, urmărește povestea Gabrielei, o fetiță de clasa a II-a interpretată cu emoție de actrița Lavinia Pele, care se mută într-o nouă școală după pierderea mamei. Ea trăiește o situație complexă, fiind nevoită să se adapteze unei noi comunități școlare, dar și să înfrunte încercările de intimidare venite din partea a două colege, Cătălina, interpretată de Adina Andrei Lucaciu, și Andreea, personaj jucat de Irina Velcescu. Povestea explorează efectele acestor acte de excludere și agresiune asupra micii Gabriela, dar și sprijinul pe care îl primește din partea tatălui său, rol interpretat de actorul Andrei Barbu, și al noilor săi prieteni.

Gabriela (Lavinia Pele), împreună cu tatăl său (Andrei Barbu) înainte de începerea școlii
Cătălina (Adina Andrei Lucaciu) împreună cu Andreea (Irina Velcescu), Gabriela (Lavinia Pele) și profesorul de engleză (Andrei Barbu) la pregătirile pentru serbare
Împăcare între Gabriela (Laviana Pele) și Andreea (Irina Velcescu)

Prin această poveste emoționantă și sensibilă, „A II-a B” aduce în atenția publicului teme esențiale precum empatia, curajul și capacitatea de a înfrunta dificultățile și prejudecățile. Gabriela reușește, cu sprijinul tatălui său și al noilor prieteni, să-și găsească puterea de a depăși aceste provocări și chiar să construiască o legătură cu una dintre fetele care inițial o tratau cu răceală. În cele din urmă, Cătălina își depășește atitudinea ostilă, înțelegând că propriile nesiguranțe și dorința de atenție stau la baza comportamentului său.

Mesajul ajunge la copii!

În cadrul fiecărei discuții care a avut loc după spectacole, copiii și-au exprimat deschis impresiile despre subiectul piesei, fiind profund marcați de temele abordate. Majoritatea au recunoscut că fenomenul de bullying este prezent și în viețile lor, unii dintre ei împărtășind exemple concrete de experiențe similare. Un participant a povestit cum a încercat să intervină în apărarea colegelor din clasa mai mică, explicând: „Am avut un coleg care vorbea urât cu fetele din clasa mai mică și le-am luat apărarea. I-am spus acelui coleg că nu e în regulă să facă așa ceva pentru că le poate răni sentimentele”. De asemenea, o fetiță a relatat cum a fost hărțuită de două colege: „Când eram mai mică, două fete mă tot trăgeau de păr, iar eu i-am spus mamei mele că fetele acelea nu mă lasă în pace și am rezolvat problema. Acum suntem prietene”.

Spectatorii la începerea spectacolului
Plecăciuni în fața spectatorilor

Aceste discuții deschise au evidențiat impactul pe care spectacolul l-a avut asupra micilor spectatori, oferindu-le oportunitatea de a-și exprima emoțiile și de a reflecta asupra propriilor experiențe. La finalul fiecărei reprezentații, copiii au primit câte o broșură cu informații utile despre combaterea bullying-ului și despre importanța comunicării în astfel de situații.

Declarațiile echipei artistice. Importanța educației prin artă

Eugen Lumezianu, președintele ACEA, a subliniat, într-un comunicat, valoarea educației non-formale și a teatrului ca instrument de sprijin în înțelegerea și combaterea bullying-ului. „Bullying-ul este o realitate care afectează mulți copii, iar în fața acestei provocări, educația non-formală și teatrul pot deveni soluții de sprijin esențiale. Ne dorim să ajutăm copiii să își exprime sentimentele, să învețe cum să depășească momentele dificile și să le oferim un spațiu de învățare și empatie. Prin forța poveștilor, teatrul poate crea acel mediu sigur în care cei mici să se regăsească și să se simtă sprijiniți”, a declarat acesta, explicând viziunea Asociației Culturale pentru Educație prin Artă.

De asemenea, Adina Andrei Lucaciu, actrița care a interpretat-o pe Cătălina, a oferit o perspectivă asupra modului în care proiectul s-a dezvoltat și și-a consolidat mesajul în timp. „Acest proiect a pornit de la scenariul creat de Oana Răsuceanu, care este și prietena și colega noastră, cu care am lucrat la foarte multe spectacole, iar acesta nu este primul spectacol cu mesaj educativ pe care îl facem, mai avem încă trei la număr. Oana le scrie, din câte știu, inspirându-se din viața nepoților, copiilor și prietenilor noștri, din nevoia de a ajunge această informație (anti-bullying) să ajungă la cât mai mulți copii și să conștientizeze că orice acțiune legată de bullying nu este niciodată sănătoasă”, ne-a explicat aceasta.

Cătălina (Adina Andrei Lucaciu) împreună cu Andreea (Irina Velcescu)
Împăcare între Cătălina (Adina Andrei Lucescu) și Gabriela (Lavinia Pele)
Spectacolul lampioanelor din cadrul serbării de toamnă

Un impact asumat pentru viitoarele generații

Adina Andrei Lucaciu a remarcat deschiderea și receptivitatea copiilor față de mesajul piesei, observând că publicul din Târgu Mureș a fost „extrem de perceptiv și deschis”. Ea a explicat că „am avut tot soiul de spectatori, unii dintre ei știau mai mult sau mai puțin informații despre acest fenomen, dar văd că în ultima perioadă, și aici mă refer și la cei care au participat astăzi la spectacol, înțeleg foarte bine ceea ce a făcut Cătălina, personajul interpretat de mine, dar și ce se întâmplă și cum se pot apăra de un asemenea comportament în cazul în care se lovesc de el”.

Această deschidere a fost o confirmare a faptului că proiectul ACEA și-a atins scopul, sensibilizând copiii asupra comportamentelor de bullying și încurajându-i să caute ajutor atunci când se confruntă cu astfel de situații. Actrița a subliniat că speră ca generațiile viitoare să aducă schimbări reale în această direcție. „Cred că noile generații vor reuși să schimbe situația aceasta. Cred că a ajuns la ei mesajul pentru că i-am văzut extrem de atenți, iar acest lucru ne încântă”, a spus aceasta, exprimându-și optimismul cu privire la impactul pe termen lung al proiectului.

ACEA și rolul său în educația prin cultură

Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) este o organizație non-profit înființată în 2014, dedicată promovării educației prin cultură pentru copii și tineri. Proiectele sale includ atât spectacole de teatru, cât și activități vizuale, toate menite să contribuie la dezvoltarea personală și socială a copiilor. În cazul spectacolului „A II-a B”, ACEA și-a propus să aducă în prim-plan tema bullying-ului, un fenomen tot mai des întâlnit, dar adesea dificil de abordat de către copii și părinți.

Un prim pas spre conștientizare și schimbare

Prin spectacolul „A II-a B”, ACEA a adus o poveste sensibilă și puternică la Târgu Mureș, oferind copiilor nu doar o experiență culturală, ci și o lecție de viață. Într-un mod accesibil și empatic, aceștia au fost încurajați să își exprime emoțiile și să identifice soluții la problemele cu care se confruntă, descoperind totodată că nu sunt singuri. În fața unei provocări atât de complexe cum este bullying-ul, educația non-formală și teatrul rămân instrumente valoroase în sprijinul celor mici, iar ACEA continuă să creeze un spațiu sigur în care aceștia să se regăsească și să învețe să își depășească fricile și nesiguranțele.

Text &  foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!