Lansarea arhivei online Új Élet: O comoară culturală accesibilă publicului Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

Lansarea arhivei online Új Élet: O comoară culturală accesibilă publicului

Reprezentanții Azopan anunță lansarea oficială a arhivei online Új Élet, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Această arhivă digitală aduce publicului colecția revistei socio-culturale Új Élet (Viața Nouă), alături de fragmentele din arhiva foto dispersată care au fost regăsite până acum. Atât revista, cât și imaginile sunt disponibile pentru descărcare.

Scopul proiectului este de a crea un spațiu accesibil publicului larg, în care numerele digitalizate ale revistei și imaginile găsite până în prezent sunt disponibile gratuit pentru descărcare. Revista Új Élet, un reper al comunității maghiare din România, a abordat teme sociale, culturale și artistice timp de mai multe decenii, iar acum, datorită acestei inițiative, aceste materiale sunt puse la dispoziția publicului.

Conținut nou va fi publicat în mod regulat pe pagina de Facebook a proiectului, la adresa: facebook.com/ujelet.ro, invitând astfel publicul să descopere noi fragmente din această bogată moștenire culturală.

Echipa Azopan face un apel la comunitate pentru a sprijini acest demers prin identificarea fotografiilor în revistă. Aveţi posibilitatea să ne anunțați dacă vreuna dintre imaginile din baza de date le găsiţi în revistă, trimițând un mesaj pe site, specificând numărul revistei și pagina în care aceasta a apărut.

Deși revista este redactată în limba maghiară, puteți utiliza servicii de traducere online pentru a o înțelege mai ușor, spre exemplu platforma DeepL, unde puteți copia și lipi textul pentru a obține o traducere accesibilă, care vă va permite să explorați fascinante aspecte ale trecutului.

Scurt istoric al revistei

Revista Új Élet (Viața Nouă) a fost o publicație socio-culturală bogată în imagini, editată la Târgu Mureș și tipărită la București. Sub conducerea scriitorului András Sütő, aceasta a fost publicată de două ori pe lună, între 1959 și 1989.

Inițial a fost lansată în aprilie 1958 ca revistă lunară sub denumirea Művészet (Arta), cu subtitlul Teatru, Muzică, Arte Plastice, Film. Acest format a fost schimbat printr-un ordin central în vara anului 1959, când, la sfârșitul numărului consolidat publicat în august, a fost făcut un scurt anunț că revista va fi publicată din octombrie la două săptămâni sub titlul Új Élet (Viaţa Nouă). 

După căderea regimului Ceaușescu, redacția și-a schimbat denumirea în Erdélyi Figyelő (Observatorul Transilvan) și și-a continuat activitatea cu entuziasm, dar dificultățile anilor de tranziție au făcut treptat imposibilă continuarea activității, iar ultimul număr a apărut în 1996. 

A fost, de asemenea, un atelier fotografic deosebit de important. De la înființare și până la pensionarea sa în 1974, artistul fotograf József Marx a ocupat funcția de fotograf principal, având un rol esențial în promovarea mișcării fotoamatorilor din acea perioadă. După el, Zoltán Haragos a preluat conducerea din 1974 până la încheierea activității atelierului. Lajos Erdélyi, cunoscut și sub numele de Laló, a întărit echipa nu doar ca fotograf, ci și ca jurnalist, contribuind activ de la începutul atelierului până la emigrarea sa în Ungaria în 1988.

(D.C.)

Sursa foto: Facebook| Új Élet

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!