Votez pentru Sănătate. Radiografia nevoilor din sănătate expusă de reprezentanții mediului medical mureșean Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 538 Vizualizări

Votez pentru Sănătate. Radiografia nevoilor din sănătate expusă de reprezentanții mediului medical mureșean

Cum putem avea un sistem de sănătate mai eficient, performant și o finanțare pe măsură? Plata în funcție de performanță a medicilor din spitale, indicatori de siguranță a pacientului, digitalizare corectă și performantă, eficientizarea folosirii banilor, un sistem de asigurări de sănătate adaptat realității economice și sociale din prezent sunt o parte dintre propunerile venite din partea participanților la dezbaterea publică din cadrul Caravanei Votez pentru Sănătate, ce a poposit la Târgu Mureș în data de 31 octombrie. La dezbatere au participat reprezentanți ai autorităților locale, unităților sanitare mureșene, Colegiul Farmaciștilor Mureș, reprezentați ai pacienților, dar și medici politicieni.

Nevoile de finanțare a serviciilor de sănătate, accesul pacienților la servicii medicale și provocările cu care se confruntă, infrastructura din sănătate, provocările personalului medical, implicarea farmaciștilor în  educarea și informarea pacienților sunt o parte dintre subiectele atinse de participanții la dezbatere.

Votez pentru Sănătate este o inițiativă a societății civile, prin care se cere o sănătate nouă pentru români, cu un acces mai bun la îngrijiri de sănătate la standarde europene, care se poate face doar printr-o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate, respecvtiv 9% din PIB.

”E clar că nu o să putem să acoperim niciodată nevoile de finanțare din sistemul medical, ideea este cum facem să eficientizăm această finanțare.

Din punct de vedere a finanțării, probabil că un procent din PIB de 6% e mai aproape de adevăr, cu condiția să eficientizăm, să transparentizăm, să digitalizăm și mai ales să avem niște indicatori de performanță care să fie reali, care să poată fi aplicați. Accesul la servicii medicale trebuie îmbunătățit și făcută o portiță clară spre prevenție. Fără o activitate de prevenție nu cred că vom reuși să acoperim toate găurile din sistemul medical. E mult mai ieftin să previi decât să tratezi”, a spus în intervenția sa dr. Ovidiu Butuc, prefectul județului Mureș.

Sistem de asigurări adaptat realității sociale și economice

Sistemul de asigurări de sănătate din România gândit în urmă cu 25 de ani nu mai corespunde cu realitatea din prezent, a subliniat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, organizație membră a Coaliției Votez pentru Sănătate, prezent la dezbatere.

”În acest moment, după părerea mea, sistemul de asigurări de sănătate nu mai este deloc adaptat realității economice și sociale. Nevoile populației au crescut și ajuns la alt palier față de cum era la vremea respectivă, când se preconiza dezvoltarea unui sistem de asigurări privat de sănătate. Au trecut 25 de ani și cadrul legal pentru implementarea unui sistem privat de asigurări de sănătate nu este creat. Prin derogările de la contribuții date de guverne, pe motive politice și populiste, practic sistemul de asigurări de sănătate este mult prea dependent de transferurile de la bugetul de stat și în felul acesta nu mai are niciun fel de predictibilitate, dezvoltarea de anumite modele care să acopere nevoile reale ale pacienților români”, a declarat Zaharescu.

Mulți beneficiari de servicii medicale, mulți neasiguraț și puțini plătitori

În acest moment, în România sunt 16 categorii de persoane exceptate de la plata CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate – n.a.).

”Guvernul României a susținut o politică socială extraordinară, acordând servicii medicale neasiguraților, care sunt decontate din fond și știm cu toții modificările legislative de la 1 iulie, care permit accesul la servicii medicale a neasiguraților. Dar esențial pentru sistem, comparativ cu toate țările din UE, suntem o țară care acordăm posibilitatea asigurării persoanelor fără venituri. La o plată extrem de avantajoasă.

De asemenea, mai acordăm posibilitatea de a fi coasigurat al unei persoane care cotizează la salariul minim pe economie. Trebuie să ne gândim că acordăm niște posibilități de a accesa servicii medicale acordate persoanelor care în alte țări nici nu pot să se gândească să ajungă la sistemul medical și care trebuie să plătească orice serviciu medical acordat”, a declarat ec. Rodica Biro, director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș.

Aceasta a subliniat faptul că în județul Mureș din puțin peste 500.000 de locuitori, 375.000 sunt asigurați, iar diferența de peste 100.000 sunt neasigurați.

”Trebuie să existe o preocupare intensă pentru a găsi această posibilitate de a asigura populația României într-un procent mai mare”, a adăugat ec. Rodica Biro.

Problema legată de colectarea banilor și serviciile medicale acordate tuturor pacienților a fost atinsă în timpul dezbaterii și de către Dr. Lucian Mărginean, coordonator al Compartimentului de Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și candidat la funcția de senator PSD la alegerile parlamentare din acest an.

”Mie mi se pare puțin absurd să tratez un pacient care după 20 de ani de lucru în Italia vine cu o boală cerebrovasculară în care cheltuiesc 12 mii de euro, cheltuieli materiale, (pacientul – n.a.) plătind o taxă de 200 – 300 lei. Nu este acceptat în acea țară pentru că nu are asigurare, dar noi, o țară cu o dărnicie mare, rezolvăm acel caz. Aici se șifonează bani”, a menționat Dr. Mărginean.

Problema populației neasigurate, dar beneficiară de servicii medicale costisitoare din punct de vedere financiar, în unități sanitare a fost ridicată și de Dr. Mariana Ciorba, managerul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș. 

”Numărul persoanelor neasigurate este foarte mare și atinge în general zonele de populație defavorizată. Și atunci sigur că adresabilitatea nu se duce către ambulatoriul de specialitate, care prevede o asistență medicală de specialitate a celor care sunt asigurați, pentru că consultația din ambulatoriu este dependentă de un bilet de trimitere, și cumva această greutate se duce către sistemul spitalicesc. Aici vin de obicei oameni care au stat acasă și vin într-o stare în care de multe ori nu-i putem salva. Mortalitatea în boli cardiovasculare și pe grupe de vârstă este mare. În momentul în care politicile de prevenție vor funcționa, vor funcționa mecanisme sociale de asigurare a adresabilității a acestei populații defavorizate unde mortalitatea este cea mai mare, vom putea să intervenim și să scădem această tendință a mortalității”, a spus Dr. Ciorba.

Plata pe performanță a medicilor

Alături de o finanțare mai bună se impune și plata în funcție de performanță a personalului medical, lucru cu care au fost de acord  mai mulți participanți la dezbatere.

”Aș propune câteva chestiuni de obligație, finanțare după performanță, pentru că la ora actuală sunt medici care lucrează în ambele părți și aici ar trebui tot printr-o politică de sănătate să stabilim fiecare, cine unde lucrează”, a precizat Dr. Ovidiu Gârbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș. 

Acesta a mai propus ca pe modelul Planului Național de Cancer să existe ”un model și pentru alte afecțiuni pentru a putea avea imaginea clară a costurilor în sistem și pentru a ne putea estima veniturile necesare pentru a susține sistemul medical”.

O strategie pe termen mediu de dezvoltare a sistemului sanitar, în special a infrastructurii, extinderea serviciilor de prevenție și a serviciilor de îngrijire a pacientului, care lipsesc în România, revizuirea finanțării actului medical, care ar trebui să fie făcut înaintea de a fi efectuat, nu ulterior, sunt alte propuneri venite din partea sa.

Propunerea ca medicii să fie plătiți pe performanță a venit și din partea Prof. Dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională  a Spitalului Clinic udețean de Urgență Târgu Mureș, totodată și președinte al Societății Române de Hipertensiune Arterială și coordonator național al programelor naționale de cardiologie a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

”Medicii ar trebui, în opinia mea, să fie salarizați în funcție de performanță. Dacă reușești să finanțezi, să dai salarii medicului în funcție de performanță atunci ai rezolvat și problema cu mita în spitale, pentru că medicul va fugi după pacient și nu pacientul după medic”, a subliniat Prof. Dr. Theodora Benedek.

În opinia sa, sistemul de stat trebuie reformat în ceea ce privește cheltuirea banilor și să genereze competitivitate.

”Sistemul de stat trebuie să se reformeze. Degeaba dai și 13% din PIB dacă nu se reformează, nu se face o reformă profundă a modului în care sunt cheltuiți acești bani. Pentru că vedem în practica de zi cu zi că sistemul privat este eficient, în timp ce sistemul de stat, pe lângă banii de la Casă, are și finanțare de la Guvern, are și investiții de la Ministerul Sănătății direct nu reușește să fie performant în competiția cu cel privat. Sistemul de stat trebuie să se reformeze, să genereze competitivitate”, a adăugat Prof. Dr. Theodora Benedek.

O mai mare implicare a Casei de Asigurări

Prezent la dezbatere, Dr. Vass Levente, candidat la funcția de senator din partea UDMR Mureș la alegerile parlamentare din acest an, care a mai avut în trecut mandat de deputat UDMR și a deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, a adus în discuție nevoia indicatorilor de siguranță a pacientului: ”Casa Națională de Asigurări și cele județene trebuie să reprezinte pacientul, pentru că banii pacienților ajung acolo. Siguranța pacientului cere ca, Casa de Asigurări de Sănătate, dacă vede că nu sunt suficienți bani, să facă o inițiere de lege din care numărul cetățenilor care trebuie să plătească să crească. Dacă nu face acest lucru este în culpă. (…) Nu se poate să avem 5 milioane și ceva de contribuitori și să încercăm să aplicăm sistemul sanitar . Casa este reprezentantul pacientului și trebuie să se lupte pentru el”.

Dr. Vass Levente a amintit de importanța dublării finanțării din ambulatoriul de specialitate pentru a impulsiona tinerii care își încep cariera în domeniul medical să se îndrepte și înspre zona rurală. Totodată, a vorbit și despre nevoia de performanță în spitale, transparentizare corectă a banilor în spitale, dar și digitalizarea corectă și performantă.

”Dacă ar fi digitalizarea corecta și performantă, și asta este cheia, nu cearta între partide și reprezentanți, dacă se vede că pacientul a fost programat la ora 10 la consultație și cardul se activează la ora 12 imediat reprezentantul pacienților, Casa, managerul trebuie să se autosesizeze după al treilea, al patrulea indicator de două ore de așteptare. Înseamnă că în ziua respectivă medicul nu trebuie să opereze. În ziua respectivă ceva nu se întâmplă bine la programări, dacă lipsesc pacienți din lista de programare trebuie reprogramați alții în locul lor. Iarăși un indicator care trebuie urmărit din punct de vedere al Casei. Dacă avem digitalizare imediat vedem cine merge la privat, cine merge la public și pot fi trași la răspundere cei care greșesc sau voit fac ca pacientul să umble”, a subliniat Dr. Vass Levente.

Implementarea de noi tehnici inovative, economii la bugetul sănătății

”În toate statisticile și analizele făcute în ultima perioadă sunt creșteri extraordinar de mari la medicamente, la materiale sanitare și mă refer și la programele naționale unde beneficiem de tratamente extrem de scumpe. Suntem acum în situația în care sunt incluse foarte multe medicamente inovative”, a amintit ec. Rodica Biro, director general al CAS Mureș.

Ec. Rodica Biro a afirmat că ”trebuie să existe o politică a Guvernului prin care să crească și colectarea indiferent de nivelul cheltuielilor, dată fiind tendința de a crește accesul pacienților la servicii medicale, la tot ce înseamnă tratamente inovative care sunt tratamente cu costuri fabuloase”.

Mai puține cheltuieli, dar cu eficiență maximă ar fi implementarea de noi tehnici în radiologie și neuroradiologie intervențională, în opinia Dr. Lucian Mărginean.

”Eu lucrând în radiologie intervențională și neuroradiologie intervențională știu soluții care nu sunt implementate la nivel național, nu au un corespondent de decontare, dar totuși oferă spitalizări scurte cu eficiență maximă. Cred că o politică în care am putea să ducem la conștientizare și implementare a acestor soluții ar genera până la urmă un beneficiu al pacientului, emoțional al familiei de lângă el și, nu în ultimul, rând o economie în bugetul sănătății. În 5-7 ani putem vedea această economie care poate să apară la nivel național”, a punctat Dr. Mărginean.

Indicatori de performanță de la privat aduși la stat

Prezent la dezbatere, deputatul USR Adrian Giurgiu a vorbit despre nevoia de a pune accent pe eficientizarea folosirii banilor, acest lucru ducând la dublarea bugetului și a propus să existe un plan de carieră pentru tinerii medici: ”Să vorbim de studenții pe care îi pregătim. Investim enorm în ei și apoi pleacă, mulți dintre ei nu pleacă din cauza bugetului redus, a situației de salarizare. Pleacă pentru că fac foarte multe fișe, hârțogăraie și în străinătate ajung să facă experiență, se specializează, se supraspecializează acolo și apoi vin aici ca medici recunoscuți. Aici nu sunt lăsați de multe ori să-și facă treaba și chiar în anumite situații când termină rezidențiatul ajung să fie șomeri pentru o lună, două sau să lucreze cumva în ilegalitate pentru că sistemul astăzi îi blochează în acest fel. Aici ar trebui exact așa să se pună accent pe un flux al pacienților, un flux al resursei umane, cum se ajunge în orice companie, orice corporație. Să urmărim un plan de carieră al unui medic în așa fel încât să aibă pe lângă partea de ghidare și partea de învățare cât mai asistată în fiecare pas, ca să nu ne trezim că pierdem medici nu din cauza condițiilor de salarizare, ci prin faptul că îi punem să facă hârtii și orice altceva față de ce au învățat la facultate”.

Farmacistul, rol în educația și prevenția pacientului

Făcând referire la unul dintre principiile cheie ale manifestului campaniei Votez pentru Sănătate, respectiv ”Redefinirea și valorizarea rolului medicilor și al farmaciștilor”, Nicoleta Logigan, președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, a amintit de rolul farmacistului în educația și prevenția pacientului, dar și în echipa de la patul bolnavului.

”Farmaciștii pot face prevenție în farmacie prin campanii de educare a pacienților prin consiliere adecvată, campanii de informare și educare cu privire la importanța vaccinării de exemplu înainte de începerea sezonului de gripă sau campanii pe vaccinarea împotriva HPV și altele- consiliere anti fumat, de stil de viață pentru pacientul cronic cu hipertensiune arterială, cu diabet și dislipidemii. Includerea farmacistului clinician în echipa de la patul bolnavului ar duce la creșterea calității vieții pacienților, siguranței în administrarea tratamentelor și reducerea costurilor”, a amintit Logigan.

Text și foto: Arina TOTH

o

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!