Mureș: Studiu despre provocările profesiei de farmacist și nevoia de schimbare sistemică
7 noiembrie 2024O cercetare realizată de cadre universitare de la Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, respectiv de Șef de lucrări Dr. Marius Cherecheș și Prof. Dr. Aura Rusu, a adus în prim plan provocările și problemele cu care se confruntă farmaciștii atunci când vine vorba de profesia pe care au ales-o. Studiul a urmărit să înțeleagă preocupările și nemulțumirile farmaciștilor discutate online, pe rețelele sociale, în special Reddit și Facebook. Acest studiu a fost prezentat în cadrul celei de a XII-a ediții a Conferinței Farmaciștilor Mureșeni, ce a avut loc în perioada 3-4 octombrie 2024.
”Este o parte dintr-un proiect de cercetare la care am lucrat în special cu colega mea Aura Rusu. A rezultat un articol pe care l-am trimis la publicare și se pare că avem revizii destul de bune. Ideea este că am vrut să cercetăm care este nivelul de satisfacție profesională a farmacistului și care sunt discuțiile, în general. Am vrut să vedem cu ce provocări se confruntă farmaciștii și cum sunt exprimate ele în social media. Nu este o noutate că ne confruntăm cu o scădere a interesului tinerilor pentru facultățile de farmacie, este o situație asemănătoare și în Europa, dar nu de aceeași dimensiune, și să percepem și care este percepția publicului față de profesia de farmacist. Rezultatele oferă o perspectivă valoroasă asupra stării profesiei”, a precizat Șef de lucrări Dr. Marius Cherecheș în prezentarea sa.
Pentru colectarea datelor s-au analizat opt teme de pe Facebook și 15 de pe Reddit, toate fiind anonimizate și codificate cu ajutorul unui instrument de analiză, Delve Qualitative Analysis Tool. Pentru prezentarea în cadrul conferinței au fost selectate câteva teme considerate relevante pentru farmaciștii care au participat la eveniment.
”Ce element de noutate aduce? Toți știm ce scriu farmaciștii pe grupurile de Facebook, sau marea majoritate le citim, le audiem, dar demersul nostru este într-o zonă de a contectualiza aceste discuții, de a le categorisi și a avea o imagine rotundă asupra a ceea ce înseamnă farmacist, cum este privit farmacistul și cum se privește el pe el în relație cu satisfacția profesională”, a adăugat autorul cercetării.
Nemulțumiri legate de salarii
În cele mai multe comentarii farmaciștii se plâng de nivelul salariului, cele mai dese cifre fiind în zona de 2.300 – 3.500 de lei în orașele mari și acest palier este văzut ca fiind insuficient pentru așteptările farmaciștilor, având în vedere volumul de muncă și nivelul de pregătire. De asemenea, sunt diferențe majore între salariile din mediul urban și rural, în localități care au mai mulți farmaciști sunt salarii mai mici și în localități cu mai puțini farmaciști sunt salarii mai mari. Există și așteptări legate de reglementarea unui salariu minim pentru farmaciști și nevoia de a exista un sindicat al farmaciștilor care să-i ajute în negocierea salariilor. Potrivit autorului studiului, în comentariile din social media apar des două tipuri de comparații cu alți profesioniști din sănătate, respectiv medici, dar și medici stomatologi, precum și vis a vis de personalul care lucrează în supermarketuri.
Presiunea comercială
Există nemulțumiri legate de target-urile comerciale impuse farmaciștilor, ce afectează rolul lor profesional.
”Acum 15-20 de ani era o mare mândrie pentru un farmacist să știe să facă recomandare asociată, foarte multe farmacii erau independente și practic acest demers de recomandare asociată cumva avea un rezultat inclusiv în bunul mers al farmaciei, al cărui proprietar era un farmacist. În momentul de față farmaciștii percep această presiune ca fiind o intruziune legată de statutul lor profesional. Ei consideră că sunt împinși să vândă suplimente pe baze comerciale, să facă această recomandare, nu le convine, nu le place, consideră că li se subminează statutul profesional. Interesant sau nu, probabil că este un mare sâmbure de adevăr acolo: asociază această presiune comerciala cu marile lanțuri. Cumva, în social media rezultatul discuțiilor este că în marile lanțuri se întâmplă această nerorocire, în alte farmacii nu se întâmplă așa ceva și că de acolo vin toate relele de pe lume. Este una dintre cele mai importante idei care apar în discuțiile din social media, această percepție a intruziunii, în sensul în care farmacistul consideră că ok și pe mine mă interesează ca pacientul să fie bine, mă interesează sănătatea lui, dar nu poți veni tu să-mi zici ce anume îl face bine pe pacient, e treaba mea să decid ce îl face bine sau nu”, a precizat Șef de lucrări Dr. Marius Cherecheș în prezentarea sa.
Burnout și epuizare profesională
Un alt aspect ce îngrijorează farmaciștii este stresul ce apare din cauza volumului mare de muncă și lipsa suportului managerial, ceea ce duce la apariția sindromului de burnout. Farmaciștii consideră că muncesc foarte mult și nu au timp să se odihnească. Apare această idee că sunt foarte multe weekenduri în care se lucrează, program foarte lung, ore suplimentare și apare o neclaritate: care sunt drepturile lor în raport cu timpul de muncă. Într-adevăr, această neclaritate creează și un stres suplimentar, pentru că, de multe ori, sentimentul este de a fi abuzat, în sensul în care ”nu ar trebui să fac asta, dar sunt obligat să fac asta și asta mă duce la epuizare”. Sentimentul de epuizare apare des în discuții”, a adăugat Cherecheș.
Satisfacția profesională
Este o altă temă de discuție potrivit autorului și se pare că principala sursă de satisfacție profesională este relația cu pacientul, iar principala sursă de insatisfacție este legată de presiunile comerciale, lipsa recunoașterii și condițiile de muncă nefavorabile și ”cumva farmacistul simte nevoia de a echilibra viața profesională cu cea privată”.
Percepția publicului
Reprezintă o ”zonă dureroasă pentru farmaciști”, deoarece pe lângă faptul că ”se simt prost plătiți, că muncesc foarte mult, că nu au satisfacție profesională și că li se și impune ce să facă în farmacie sunt și văzuți prost de către populație”, respectiv că ar fi doar vânzători de medicamente. ”Este percepția pe care o întâlnim, chiar dacă sunt studii care arată că încrederea populației în farmacist este încă foarte ridicată. Un al doilea element, cumva dificil de administrat pentru farmaciști sunt relațiile cu pacienții dificili, care vin cu tot felul de așteptări pentru eliberarea unor medicamente fără prescripție, care îi tratează fără lipsă de respect”, a adăugat Cherecheș.
Tinerii evită facultățile de farmacie
Potrivit autorilor studiului în urma verificării comentariilor dificultățile academice și lipsa atractivității financiare descurajează tinerii.
”În principal apare sentimentul unei disproporții, cât de grea este facultatea de farmacie și cât de mic este salariul după. Tinerii sunt încurajați chiar de către farmaciști să gândească în alegerea facultății. Mai apare și comparația cu celelalte profesii din zona medicală, cât câștigă medicii și cât stomatologii. Evident, apar mențiuni despre faptul că facultatea o percep grea și pentru că nu ar trebui să fie grea, că sunt discipline care sunt considerate ”inutile”, până la ideea de ce trebuie să faci o facultate ca să fii vânzător. Faptul că nu există candidați la admitere are niște cauze mult mai profunde decât credem noi la prima vedere, de exemplu că poate nu am făcut noi destulă promovare. Părerea mea personală este că dacă acest trend se va inversa vreodată se va face în timp. Nu ne putem aștepta ca în următorii ani, dacă o să crească salariile o să crească și numărul tinerilor”, a mai spus Cherecheș.
Impactul digitalizării și automatizării
Există o preocupare a farmaciștilor legată de faptul că tehnologia și inteligența artificială va înlocui pe viitor farmacistul din farmacie, preluând din sarcinile zilnice, că automatizarea va duce la reducerea locurilor de muncă în farmacie și ar putea ”diminua interacțiunea umană, limitând impactul pozitiv al relației dintre farmaciști și pacienți”.
Farmaciștii în cultura populară și umor
Se pare că umorul utilizat în comentarii, referințele la ”Breaking Bad”, pentru a ”sublinia sarcasmul legat de cunoștințele de chimie și statului profesiei” este utilizat pentru a face față ”stresului zilnic și pentru a crea solidaritate între farmaciști.
Dezvoltarea profesională
În căutarea unor surse mai bune de venituri farmaciștii sunt interesați de rezidențiat, care ar reprezenta o modalitate de a obține venituri mai mari, de cursuri pentru reorientare profesională pentru a lucra în alte domenii conexe și a scăpa de farmacia comunitară. De asemenea, potrivit studiului, farmaciștii ”solicită mai multe oportunități pentru cursuri relevante, care să răspundă nevoilor actuale ale profesiei”.
În urma discuțiilor farmaciștilor s-au identificat provocări majore care afectează farmaciștii, percepții negative și lipsa de recunoaștere, ”curricula percepută ca fiind dificilă și lipsită de relevanță contribuie la scăderea numărului de tineri interesați de profesie și este nevoie de o schimbare sistemică. ”Concluzia este că este nevoie de o schimbare sistemică, este o problemă cu rădăcini adânci în ceea ce privește nivelul de insatisfacție profesională. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a recunoașterii profesionale este crucială pentru a asigura viitorul profesiei și bunăstarea farmaciștilor”, a concluzionat Șef de lucrări Dr. Marius Cherecheș în prezentarea sa.
Arina TOTH
Lasă un comentariu