- redactia
- 0 comentarii
- 606 Vizualizări
Schimbările climatice depășesc limitele. Cea mai caldă perioadă din ultimii 100.000 de ani
7 noiembrie 2024Un raport publicat de Serviciul Copernicus, cu o săptămână înainte de summitul COP29 din Azerbaidjan, subliniază faptul că anul 2024 marchează o nouă etapă în ceea ce privește recordurile de temperatură globală. Potrivit cercetătorilor, temperaturile globale în ultimele 12 luni au fost cu 1,62 grade Celsius mai ridicate decât media perioadei 1850-1900, când activitățile umane au început să crească semnificativ emisiile de cărbune, petrol și gaze.
De asemenea, octombrie 2024 a fost al doilea octombrie cel mai călduros înregistrat vreodată, cu o temperatură medie cu 1,65 grade Celsius mai mare față de nivelurile din perioada preindustrială, conform biziday.ro.
Experții de la Serviciul Copernicus au observat că dioxidul de carbon se acumulează într-un ritm fără precedent, concentrările acestuia crescând cu peste 10% în ultimele două decenii. În 2015, liderii mondiali s-au angajat să limiteze încălzirea globală la maximum 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, dar cercetătorii atrag atenția că acest obiectiv este acum mult mai puțin realizabil, fiind mai probabil ca limita să fie depășită.
Constatări făcute la o zi după alegerile din SUA
Potrivit biziday.ro, aceste descoperiri au fost făcute la o zi după alegerile din Statele Unite, câștigate de Donald Trump, care a afirmat anterior că „schimbările climatice sunt o farsă” și a declarat că va reduce politicile de mediu. În timpul primului său mandat, Trump a retras SUA din Acordul de la Paris, care vizează limitarea creșterii temperaturii globale medii la 1,5 grade Celsius. Deși președintele în exercițiu, Joe Biden, a readus țara în acord, Trump intenționează să îl ignore sau chiar să retragă din nou SUA din el, beneficiind de sprijinul puternic al industriei petroliere și a celor de cărbune în campania sa.
Cercetătorii climatologici afirmă că perioada pe care o trăim acum este probabil cea mai caldă din ultimii 100.000 de ani, de la sfârșitul ultimei ere glaciare, care s-a încheiat acum 11.000 de ani. Luna trecută, ONU a avertizat că ritmul actual al emisiilor de carbon va conduce la o încălzire globală catastrofică de +3,1 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol, în timp ce, chiar dacă angajamentele climatice existente ar fi respectate, acestea ar duce tot la o creștere periculoasă de +2,6 grade Celsius.
(D.C.)
Sursa foto: depositphotos.com
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu