Grevă generală la Arhivele Naționale Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 444 Vizualizări

Grevă generală la Arhivele Naționale

Angajații serviciilor județene și ai Serviciului Municipiului București din cadrul Arhivelor Naționale ale României au declanșat, începând de luni, 11 noiembrie, o grevă generală. Decizia vine ca răspuns la lipsa de soluții din partea Ministerului Afacerilor Interne, după protestul de pe 4 noiembrie, în urma căruia nu s-au prezentat măsuri concrete pentru a răspunde problemelor existente în cadrul serviciilor județene ale Arhivelor Naționale.

Această grevă, prima de acest fel din istoria Arhivelor Naționale și a Ministerului Afacerilor Interne, este un protest împotriva condițiilor de muncă și a discrepanțelor salariale între Aparatul Central și structurile județene. Sindicatul Europol a reamintit declarațiile ministrului Cătălin Predoiu, care, de Ziua Arhivelor Naționale, și-a exprimat public aprecierea pentru profesioniștii din cadrul instituției. În acest an însă, angajații se simt abandonați, în special pe fondul condițiilor de muncă precare și al salarizării inechitabile, perpetuate de-a lungul timpului în ciuda eforturilor de remediere.

„Domnul ministru Predoiu a recunoscut importanța documentelor gestionate în Fondul Arhivistic Național, de la acte diplomatice până la hărți și pelicule cinematografice, toate cu o valoare istorică inestimabilă. Totuși, nu a luat măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale acestor specialiști sau pentru a asigura o conservare optimă a acestor documente de importanță națională”, au subliniat reprezentanții sindicatului Europol într-o declarație publică.

Tot mai mulți angajați aleg să părăsească Arhivele Naționale, îndreptându-se spre alte instituții unde sunt remunerați corect, conform principiului „muncă egală, remunerare egală.” În lipsa unor măsuri eficiente din partea autorităților, aceștia avertizează că greva va continua pe termen nelimitat, afectând întreaga societate. Efectele ar putea fi resimțite în numeroase domenii, de la soluționarea solicitărilor de reconstituire a drepturilor de proprietate sau eliberarea documentelor pentru dobândirea cetățeniei române, până la accesul cercetătorilor la documente.

„Funcționarea unei societăți democratice este direct legată de activitatea Arhivelor Naționale”, avertizează angajații.

Situația este complicată și de lipsa de personal – în multe dintre structurile județene, activitatea este desfășurată de doar 5-6 funcționari publici, ceea ce pune o presiune uriașă asupra resurselor umane existente.

„Avem încredere că, atât conducerea Arhivelor Naționale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne, cât și factorii decizionali aflați la guvernare își vor îndrepta atenția, în sfârșit, spre una dintre cele mai importante instituții din România, care păstrează și valorifică memoria documentară a țării. Solicităm factorilor decizionali, ca structurile județene ale Arhivelor Naționale să-și  mențină ușile deschise, să elimine inechitatea și discriminarea salarială dintre Aparatul Central și structurile județene”, a fost mesajul acestora.

(D.C.)

Sursa foto: Facebook| Arhivele Naționale Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!