Județul Mureș, în topul creșterilor salariale, dar sub media națională Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 412 Vizualizări

Județul Mureș, în topul creșterilor salariale, dar sub media națională

Deși salariile medii nete au crescut și în județul Mureș, acesta nu se numără printre regiunile care au depășit media națională, rămânând în urma județelor cu economii mai puternic dezvoltate.

Creștere salarială sub media națională

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că majoritatea județelor din România au avut creșteri salariale de două cifre, în special în zonele cu o economie mai dinamică. În județul Mureș, însă, creșterea salariilor medii nete a fost sub 10%, alături de Cluj și Gorj, plasându-l astfel în grupul județelor cu un avans salarial mai temperat.

Această situație reflectă o discrepanță în creșterile salariale regionale, deși salariul mediu net la nivel național a înregistrat o majorare de 14,8% față de anul trecut, ajungând la puțin peste 5.200 de lei în iulie 2024. În județul Mureș, ritmul de creștere salarială este mai scăzut, sugerând că economia județului nu a cunoscut același nivel de dezvoltare accelerată ca alte regiuni, potrivit Ziarului Financiar.

Diferențe mari față de județele cu salarii ridicate

Comparativ cu București, Cluj, Timiș, Sibiu și Ilfov, județe care depășesc media națională și unde salariile medii nete sunt mult mai ridicate, Mureșul rămâne sub această medie. Salariul mediu net în județul Cluj, spre exemplu, depășește 6.100 de lei, în timp ce în București ajunge la 6.627 de lei. În județul Timiș, salariile medii nete sunt de aproximativ 5.655 de lei pe lună, mult peste nivelul din Mureș, unde dezvoltarea economică și structura pieței muncii nu au generat aceeași dinamică salarială.

Perspectivele pentru Mureș

Diferențele salariale reflectă, în mare parte, diferențele de dezvoltare economică între regiuni. Mureșul, cu o economie mai puțin diversificată decât județele menționate, continuă să se confrunte cu provocări în atragerea investițiilor și crearea unor locuri de muncă bine plătite, ceea ce ar contribui la o creștere mai consistentă a salariilor.

În concluzie, deși județul Mureș a beneficiat de o creștere a salariilor, aceasta a fost una modestă comparativ cu cea din județele cu economii mai dezvoltate, situând Mureșul în categoria regiunilor în care puterea de cumpărare a angajaților rămâne mai scăzută.

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com & zf.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!