VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Strategie pentru viitorul Sănătății mureșene Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Strategie pentru viitorul Sănătății mureșene

Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a participat luni, 11 noiembrie, la emisiunea ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Realizată în Studioul Zi de Zi Live de către Alex Toth, redactorul șef al cotidianului Zi de Zi din Târgu Mureș, emisiunea a avut ca temă ”Politici și strategii pentru Sănătate” și a prilejuit secretarului de stat Horațiu Moldovan să prezinte detalii despre un Plan pentru realizarea strategiei de dezvoltare și modernizare a sistemului sanitar la nivelul județului Mureș.

Investițiile ”trebuie să continue”

Invitatul lui Alex Toth din Studioul Zi de Zi Live a prezentat coordonatele principale ale Planului pornind de la investițiile publice fără precedent, aflate în stadii diferite de implementare, pentru Sănătatea mureșeană.

”Investițiile publice din județul Mureș se ridică în momentul de față la aproape un miliard de lei, ceea ce este absolut fenomenal. Bineînțeles, mai mult de jumătate din această sumă este alocată Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, pentru clădirea nouă a Institutului. Și dacă vorbim despre o Strategie de Sănătate a județului Mureș, aceasta este absolut necesară și dacă vrem putem să facem o comparație sau o paralelă cu Planul Strategic instituțional al Ministerului Sănătății. Dacă nu ai un Plan Multianual pe care să îl urmezi, atunci practic nu poți să fii eficient. Și atunci ”cârpești” într-un loc, ”cârpești” în altul, ”lipești” într-un loc, ”lipești” în altul, dar ”curge” prin alte zece locuri. Ceea ce trebuie să aibă în vedere această Strategie din punctul meu de vedere, și aici chiar este perspectiva mea și vă rog să o luați ca atare, obligatoriu, indiferent de conformația politică a viitorului Guvern, investițiile începute în Sănătate în județul Mureș trebuie să continue. Institutul de Boli Cardiovasculare, Centrul de Arși, ele trebuie finalizate, cabinetele medicilor de familie sunt câteva zeci de cabinete de medicină de familie din județul Mureș care au câștigat proiecte prin PNRR, ele trebuie îndeplinite, trebuie decontate. La fel ca alte centre multifuncționale de sănătate, sunt opt centre multifuncționale de sănătate, sunt proiectele de care beneficiază Universitatea de Medicină (UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș – n.a.), ele trebuie continuate”, a subliniat conf. univ. dr. Horațiu Moldovan.

Soluții pentru problematici diverse

Strategia de Sănătate a județului Mureș își propune, de asemenea, să găsească soluții pentru deservirea de către sistemul sanitar de stat a pacienților care necesită recuperare medicală, dar și pentru descongestionarea unităților și a camerelor de primiri urgențe.

”Suntem singurul centru universitar din țară care nu are nici măcar o secție de recuperare în spitalul public, iar pacienții care sunt externați, operați și vindecați chirurgical, practic ei sunt abandonați de către sistemul public de sănătate pen tru că nu au posibilitatea să facă recuperare în sistemul public de sănătate”, a punctat secretarul de stat.

”Susțin cu tărie înființarea unor centre de permanență (în cartiere – n.a.) și modificarea legislativă care sper că următorii parlamentari, cel puțin parlamentari de Mureș, să meargă în viitorul Parlament, astfel încât să dea posibilitatea centrelor de permanență să devină multifuncționale, nu doar cu medicină de familie, ci și cu ambulatoriu de specialitate”, a adăugat conf. univ. dr. Horațiu Moldovan.

Infrastructură depășită

Totodată, invitatul din Studioul Zi de Zi Live a recunoscut că la nivelul județului Mureș și în special în municipiul Târgu Mureș ”există o mare problemă în ceea ce privește situația actualei infrastructuri a clădirilor.”
”Chiar dacă clădirile au beneficiat de diverse reparații, modernizări, infrastructura lor este practic aceeași. Unele au zeci, altele chiar peste 100 de ani. Oricât de mult te-ai chinui să le modernizezi, să le repari, nu poți să respecți întru totul normele actuale, circuitele sanitare actuale. Și atunci cred că este momentul în care să ne gândim și să spunem cu curaj, și apăsat, că trebuie să ne gândim foarte serios la locații noi, la clădiri noi pentru spitalele din Târgu Mureș, și la o soluție radicală din acest punct de vedere”, a precizat secretarul de stat.

”Analiză serioasă” despre un Spital Regional

Totodată, urmăritorii emisiunii ”Zi tot, cu Alex Toth!” au aflat că Strategia readuce în discuție o idee veche de aproximativ două decenii care propunea construirea unui Spital Regional la Târgu Mureș, iar conf. univ. dr. Horațiu Moldovan a fost de părere că este ”imperios necesar” ca factorii de decizie locali ”politici și administrativi să se așeze la masa discuțiilor și să ia decizia înțeleaptă în acest sens, spre binele sănătății mureșenilor.”

”Dacă ați observat în spațiul public, se vorbește astăzi despre Spital Regional de la Cluj, se construiește, Spital Regional de la Craiova, se vorbește despre Spital Regional de la Iași și se vorbește despre Spital Regional de la Brașov”, a afirmat secretarul de stat.

”Și poate că este momentul în care să ne gândim dacă nu cumva este util să facem o analiză foarte serioasă a ceea ce a însemnat împărțirea celor două spitale din Târgu Mureș. Cred că alta a fost menirea și altul a fost rolul pentru care ele s-au despărțit în urmă cu mai mulți ani și ele practic urmau să se dezvolte pe axe sau culoare diferite. Spitalul Clinic Județean de Urgență să devină practic Spitalul Regional, să devină practic un furnizor de servicii de urgență, iar Spitalul Clinic Județean Mureș să se ocupe de cazurile de cronici. Realitatea a demonstrat că nu s-a întâmplat așa și practic cele două spitale doar împreună pot să funcționeze și funcționează astăzi de facto ca un Spital Regional. Poate că toți factorii locali, politici, administrativi, ar trebui să se gândească la binele cetățeanului din județul Mureș, la ceea ce a însemnat Centrul Medical târgumureșean în urmă cu mai mulți ani și la ceea ce dorim din nou să devină și din perspectiva acordării serviciilor de sănătate la nivel regional. Unii o să spună că avem Spital Regional la Cluj și nu se justifică un alt Spital Regional la Târgu Mureș. Aparent este așa, dar doar aparent, pentru că dacă intri în profunzime și analizezi cazuistica Spitalului Regional sau spitalelor din Cluj și cazuistica spitalelor din Târgu Mureș se vede că ele nu au absolut nicio legătură”, a menționat invitatul prezent în Studioul Zi de Zi Live.

Invitație la dialog

Întrebat dacă are vreun orizont de timp pentru implementarea ideilor și obiectivelor din Planul Strategic propus, conf. univ. dr. Horațiu Moldovan a răspuns: ”N-aș putea să dau un termen pentru că nu ține de mine. Ține de autoritățile locale. Ține de implicarea în primul rând a Consiliului Județean împreună cu Instituția Prefectului, de ce nu, a Primăriei Târgu Mureș, pentru că eu cred că și Primăria Municipiului Târgu Mureș trebuie să aibă un rol activ în Sănătatea din acest municipiu.”

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!