- redactia
- 0 comentarii
- 360 Vizualizări
Apel fals la 112 în Târnăveni. Intervenție de urgență mobilizată inutil
13 noiembrie 2024Apel la 112 făcut în seara zilei de 12 noiembrie a pus în mișcare o amplă operațiune a Poliției din Târnăveni, după ce o femeie a sesizat că o persoană se apropie de ea cu un topor în mână. Echipe de intervenție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, inclusiv din Târnăveni, Iernut, Luduș și Ungheni, s-au mobilizat rapid, coordonate de procurorul de caz, pentru a identifica apelanta și a evalua situația.
După o serie de investigații, apelanta, o femeie de 44 de ani din Petrilaca, a fost identificată și s-a constatat că apelul fusese făcut în urma unui conflict verbal cu partenerul ei. În realitate, femeia nu se afla în pericol, ci a intenționat doar să își sperie concubinul. Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a aplicat apelantei o amendă de 2.000 de lei pentru utilizarea nejustificată a numărului unic de urgențe, conform OUG 34/2008.
Răspunderea apelurilor false la 112
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Alexandra Luca, a subliniat impactul negativ al apelurilor false la 112 asupra siguranței publice și alocării resurselor de urgență: „Apelurile false la 112 sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate”.
Legislația română sancționează drastic alertarea falsă a agențiilor de intervenție. Conform legii, apelurile nefondate la 112 pot atrage amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei sau până la 400 de ore de muncă în folosul comunității. Totodată, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amenzi între 1.000 și 2.000 de lei.
Riscurile reale ale apelurilor abuzive
„Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent sau, mai grav, fals, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!”, a adăugat Alexandra Luca, subliniind importanța unui comportament responsabil și respectuos față de resursele destinate urgențelor.
Inspectoratul de Poliție Județean Mureș atrage atenția cetățenilor asupra impactului negativ al apelurilor false asupra celor care au cu adevărat nevoie de sprijin.
(L.P.)
Sursa foto: unsplash.com
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu