- redactia
- 0 comentarii
- 447 Vizualizări
Muzeul Etnografic din Reghin restaurează Teascul istoric de la Batoș
13 noiembrie 2024Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a anunțat, marți, că au început lucrările de restaurare a acoperișului uneia dintre cele mai impresionante instalații tehnice tradiționale din cadrul expoziției sale permanente în aer liber: Teascul de la Batoș, datând din 1860.
Potrivit Agerpres, originar din zona Văii Luțului, acest teasc este o instalație populară folosită pentru zdrobirea strugurilor. Teascul funcționa prin forță manuală, utilizând un șurub ce învârtea o bârnă orizontală, care exercita presiune asupra strugurilor așezați într-un coș. Reconstrucția teascului, cu piese restaurate, a avut loc în 2009.
„Pe lângă Teascul de la Batoş, noi avem şi teascuri vechi în muzeu şi pentru că viticultura este o ocupaţie tradiţională care s-a desfăşurat aici în zonă la noi, mai ales în satele locuite de saşi. Avem foarte multe obiecte vechi pentru că a lăsat aşa urme şi în cultura materială şi spirituală. Avem obiecte vechi, coşuri, prese, teascuri vechi”, a declaratdirectorul Muzeului Etnografic „Anton Badea”, Roxana Man, pentru Agerpres.
Pe lângă obiectele de muzeu, în mare parte funcționale, muzeografii din Reghin organizează anual demonstrații despre procesul de obținere a mustului din struguri și despre pregătirea vinului în stil tradițional. Pentru a introduce tânăra generație în arta preparării vinului și a mustului, Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin desfășoară în fiecare an activitatea de cules al strugurilor, unde copiii sunt implicați activ în culesul viței-de-vie, precum și în zdrobirea și stoarcerea strugurilor.
Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin este printre puținele muzee din zonă cu o secțiune în aer liber, fiind de altfel singurul muzeu din județul Mureș care dispune de o expoziție permanentă în aer liber.
Potrivit Agerpres, pe lângă Teascul de la Batoș, vizitatorii pot admira și alte două instalații de tehnică populară: Moara de apă, care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și provine din Vătava, și Oloinița, provenită din Hodac, de pe Valea Gurghiului, construită la începutul secolului XX.
Aceste două instalații rurale, care funcționează după același principiu tehnic, deși au dimensiuni diferite, au fost aduse la Muzeul din Reghin în 1968 și restaurate.
Potrivit aceleiași surse, alături de aceste instalații tradiționale, expoziția în aer liber include și casele din Hodac, datând din secolul al XVIII-lea, din Călimănel, construită în 1837, și Casa maghiară din Gurghiu, ridicată în 1895.
De asemenea, aici se află și Biserica de Lemn, construită în satul Iara de Mureș în secolul al XVIII-lea, mutată ulterior la Mura Mare, unde era aproape ruinată, dar care a fost salvată și reconstruită în cadrul singurului muzeu al satului din județul Mureș.
(D.C.)
Sursa foto: Agerpres
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu