Vocile Cetății. Trolii fără frontiere Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 533 Vizualizări

Vocile Cetății. Trolii fără frontiere

Într-o lume în care Fake News și dezinformarea sunt pe buzele tuturor și primesc valență diferită de la acuzații politice la demagogie, trebuie să ne punem o întrebare justificată: ce mai înseamnă dezinformarea pentru noi? Cum o definim? Și, de ce nu, în definitiv, ceea ce apare în spațiul public cu eticheta de dezinformare este real sau este o manipulare menită să legitimeze sau să delegitimeze anumite demersuri?

Anul acesta România a auzit de fabricile de troli. Bineînțeles, nu a fost parte a unui demers educativ, jurnalistic sau informativ în sens larg, menit să învețe populația să se ferească de efectele nocive ale unor astfel de structuri bine conturate. Contactul s-a făcut abrupt în campania electorală, când, cu oarecare stupoare infantilă, am aflat despre posibilitatea utilizării unor astfel de structuri în scopul influențării rezultatelor alegerilor. După ce media socială și mass-media au fost inundate cu știri privind alegerile din Republica Moldova și Georgia și modurile în care mașinăriile rusești de propagandă au intervenit pentru a influența deznodământul alegerilor, era absolut previzibil că, la interval de câteva săptămâni, urma să aflăm despre astfel de practici și în România în plină campanie electorală.

Diferența majoră față de Republica Moldova și Georgia și, dacă doriți, chiar și Statele Unite, este că în aceste cazuri aveam un dușman foarte clar individualizat: interferența Rusiei în procesele electorale din statele mai sus menționate. În România avem doar niște candidați care e posibil să fi folosit sau nu fabricile de troli. Nimeni nu vorbește despre propaganda rusă pe teritoriul României, deși ea există. Nimeni nu vorbește despre cum acționează fabricile de troli în România.

În acest context consider că trebuie să utilizăm responsabil atât conceptul de dezinformare ca parte a războiului hibrid, cât și cel al fabricilor de troli, aceste portavoce virtuale ale propagandei rusești.

Considerând cele spuse anterior, este o datorie academică să se genereze dezbateri argumentate și cu specialiști asupra fenomenelor cu care societatea românească se confruntă. În acest sens am decis să punem la dispoziția comunității târgumureșene volumul ”Efectele transnaționale ale dezinformării” (”Disinformation Crossing Borders”) prin lansarea de carte care va avea loc în 18 noiembrie 2024, de la ora 11.00, în Aula Magna (strada Nicolae Iorga, Târgu Mureș).

Lansarea de carte e însoțită de dezbaterea „Impactul dezinformării asupra alegerilor din Republica Moldova și Georgia”.

Vă așteptăm!

Conf univ. dr. Mihaela Daciana NATEA,

Directorul Centrul de excelență Jean Monnet în securitate europeană și combaterea dezinformării

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!