Alegeri prezidențiale 2024. Implicarea STS. Rezultatele numărătorii voturilor, agregate în timp real, pe site-ul AEP Politic
  • Valentin Covaciu
  • 0 comentarii
  • 1008 Vizualizări

Alegeri prezidențiale 2024. Implicarea STS. Rezultatele numărătorii voturilor, agregate în timp real, pe site-ul AEP

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), general ing. Ionel Sorin Bălan, și președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, au susținut marți, 19 noiembrie, o conferință de presă pe tema sistemului de centralizare a voturilor și de comunicare în timp real a rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Cei peste 19 milioane de alegători vor putea să voteze într-una dintre cele 18.968 de secții de votare organizate în țară sau în cele 950 de secții de votare din străinătate, potrivit unui comunicat de presă al AEP.

Rezultate, prezentate grafic, în timp real, după începerea numărării voturilor

„Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată, vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obținute de către candidați, pe măsură ce președintele și membrii secțiilor de votare transmit digital procesele-verbale cu voturile exprimate.

Cei care vor accesa site-ul vor putea selecta diverse criterii pentru afișarea rezultatelor: în funcție de candidat, județ sau localitate, pe țară sau în străinătate. Este o hartă interactivă ce permite diferite filtre.

De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezența alegătorilor în secțiile de votare, fotografiile proceselor-verbale și alte date de transparență”, a anunțat STS într-un comunicat de presă, ulterior conferinței din 19 noiembrie.

„Atât site-ul prezenta.roaep.ro, cât și site-ul voting.roaep.ro vor fi disponibile începând cu deschiderea oficială a votării”, mai este precizat în comunicatul de presă al STS.

Alegeri prezidențiale 2024. Colaborare STS-INS

„Dacă vorbim de rezultatul alegerilor, aş vrea să spun că, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu sprijinul Institutului Naţional de Statistică, sunt realizate două softuri, două programe prin care, pe de o parte, în timp real va fi cunoscută prezenţa la vot per total pe ţară, pe judeţe, pe localităţi, pe secţii de votare, astfel încât fiecare cetăţean al României poate să ştie la orice moment câţi au votat în toate secţiile de votare, câţi au votat pe ţară, câţi au votat în oraşul lor, în localitatea lor în judeţul lor”, a afirmat Toni Greblă, la conferinţa de presă organizată împreună cu directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel Bălan, şi preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei.

În premieră, anul acesta va exista posibilitatea de a vedea în timp real şi rezultatul alegerilor, în două etape.

„În premieră, printr-o colaborare foarte bună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Institutul Naţional de Statistică, vom avea posibilitatea anul acesta ca în timp real să vedem rezultatul alegerilor în două etape: rezultate provizorii parţiale în momentul în care rezultatele de la o secţie de votare, după numărarea voturilor, întocmirea proceselor verbale şi urcarea acestora pe site-ul AEP, vom putea vedea în timp real care a fost rezultatul votului la secţia respectivă, la secţiile care până la un moment dat sunt urcate în sistem, astfel încât în timp real până la ora 21,00 vom avea rezultate parţiale provizorii”, a explicat președintele AEP, Toni Greblă.

Președintele AEP a adăugat, potrivit Agerpres, că după ora 21,00, pe măsură ce procesele verbale şi materialele necesare votării sunt trimise Birourilor electorale judeţene, verificate şi urcate în sistem, „în mod instantaneu” rezultatul va fi afişat pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente şi „va putea fi văzut în timp real care este rezultatul votării pentru fiecare din cei 14 competitori înscrişi în cursa pentru desemnarea preşedintelui României”.

Cine poate vota pe liste suplimentare

Potrivit Ghidului Birourilor Electorale ale secțiilor din țară „listele electorale suplimentare se întocmesc pe durata votării de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi/sau de către membrii biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de către acesta, pentru a consemna prezența la vot a următoarelor categorii de alegători:
– alegătorii care se prezintă la vot şi fac dovada că au domiciliul pe raza secţiei de votare respective, însă au fost omişi din lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;
– membrii biroului electoral al secţiei de votare, persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii şi operatorii de calculator, dacă aceştia nu sunt înscrişi în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;   
– alegătorii care îşi au domiciliul în altă localitate;  
–  alegătorii cu mobilitate redusă care nu sunt înscrişi în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective”.

Secțiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale vor fi deschise duminică, 24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00. 

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59, conform Autorității Electorale Permanente.

Același program va fi valabil și în 8 decembrie, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2024.

(Surse imagini: site-ul Administrației Prezidențiale, presidency.ro, și roaep.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!