FOTO: Triumf la Viena al Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Urmează cucerirea Berlinului Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 3186 Vizualizări

FOTO: Triumf la Viena al Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Urmează cucerirea Berlinului

A fost o revărsare de frumos în Sala de Aur a Musikverein din Viena, Austria, una dintre cele mai renumite scene de muzică clasică din lume la finalul săptămânii trecute. În 8 noiembrie, peste 1.700 de iubitori de muzică, dintre care cel puțin jumătate români și majoritatea mureșeni, au aplaudat în picioare prestația excepțională a Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, condusă de dirijorul argentinian Pablo Boggiano.

Poate considerați că sunt cuvinte mari, exagerate, dar nu am înregistrat niciun sunet care să nu fi fost la locul lui în îmbinarea aceea de George Enescu, Astor Piazzola și Bartók Béla într-o sală cu ascustică excepțională. Concertul a fost posibil datorită cerbiciei lui Ovidiu Maior și Mihail Poruțiu, președintele și vicepreședintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona, care au crezut în acest proiect de comunitate, mureșeană în special, pregătindu-l mai bine de un an și jumătate, și datorită sprijinului a numeroși parteneri privați și instituționali.

Concertul a fost precedat de o recepție oficială găzduită de E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria, la care au fost invitate 100 de persoane – oameni de cultură, de afaceri și de administrație.

Un triumf al Filarmonicii

Pentru două ore, mureșenii au triumfat la Viena datorită Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș care a susținut un concert extraordinar în cea mai importantă și celebră din Europa casă a muzicii clasice – Sala de Aur a Musikverein. Deși s-a repetat des această informație, o consemnez și eu – de aici răsună, an de an, binecunoscutul și apreciatul Concert de Anul Nou de la Viena.

Orchestra Filarmonicii de Stat a cucerit Viena, chiar, fără să exagerez, prin modul cum a transpus notele în acea muzică fermecată, emoționantă, dominând o sală legendară pe care au concertat mari muzicieni sub bagheta unor renumiți dirijori, dacă ar fi să amintim unul, l-am alege pe Sergiu Celibidache.

Concertul a început cu George Enescu, iar Rapsodia română în interpretarea muzicienilor Filarmonicii, m-a emoționat. Am mai ascultat-o, dar de data aceasta mi s-a părut magic atingând acele invizibile corzi pe care vibrează sufletul.

De la George Enescu, l-am ascultat reinterpretat pe Astor Piazzola, așa cum cel mai bine îl poate înțelege și reinterpreta un dirijor cu sânge argentinian – mă refer la Pablo Boggiano, care a condus cu măiestrie orchestra prin creațiile compozitorului Piazzola. Am ascultat, până la pauză, Fuga y Misterio, Libertango, Oblivion, Meditango, Milonga del Angel, Michelangelo 70. A fost o muzică extrem de revigorantă, mai ales pentru cei care au undeva în sufletul lor o genă nativă sau dobândită prin cultură din vibranta și vizuala Americă de Sud și, mai ales, din patria tangoului.

După pauza în care rămăsesem oricum într-o atitudine onomatopeică de uau, orchestra a continuat să lucreze la inimile noastre, oferindu-ne câteva zeci de minute de Béla Bartók, prin Concertul pentru Orchestră, SZ 116. Pentru mine personal a fost ușor deprimantă muzica din această parte din concert, însă interpretată excepțional.

La final, orchestra a fost aplaudată din nou îndelung, de data aceasta în picioare, și am asistat la trei bisuri, ceea ce, în traducere, arată valoarea concertului și a muzicienilor care au făcut posibilă această seară memorabilă. Totodată, concertmaestra Roxana Oprea și dirijorul Pablo Boggiano au fost răsplătiți și cu buchete de flori la finalul concertului.

Dacă m-ați întreba ce mi-a plăcut cel mai mult din concert ar fi Libertango, pe care l-am ascultat încă o dată la bis spre bucuria mea, și Rapsodia română. Libertango l-am salvat chiar cu Shazam în acea bibliotecă virtuală muzicală pe care ne-o permite tehnologia.

Ecouri de la organizatori

Aseară, la Musikverein, m-a bucurat că în timp ce pe scenă s-a vorbit limbajul internațional al culturii, în sală s-a vorbit română și ce m-a bucurat foarte mult este că am văzut foarte mulți români fericiți, am văzut români fericiți la gândul că o orchestră de-a lor a reușit într-adevăr să performeze la un nivel înalt pe una dintre cele mai prestigioase scene ale Europei”, a spus Mihail Poruțiu.

“Pentru Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureș, este începutul unei frumoase aventuri europene în lumea impresionantă a muzicii clasice. Pentru Asociația Iunona, este, cu siguranță, un pas istoric în susținerea comunității din Târgu Mureș în eforturile sale de a se promova la nivel internațional”, a subliniat Ovidiu Maior.

Aplauze pentru parteneri

Concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș a fost posibil datorită proiectului Asociației pentru Dezvoltare Comunitară care a reușit să includă concertul extraordinar în programul oficial al Musikverein, în premieră pentru o orchestră din România. În parcursul de peste un an și jumătate cât a durat materializarea ideii și inițiativei, proiectul a fost susținut instituțional de Ambasada României în Austria, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român, Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Societatea de Radiologie și Imagistică Medicală din România, RePatriot.

Un important sprijin a venit însă din partea privaților, companii importante din Mureș – E.ON, DAW Bența România, Nakita, Dafcochim, Hirschmann Automotive TM, Ortoprofil România, Herlitz România, Azomureș, Grupul Astor-Valpet, Maurer Residence, Euro Gas Systems, Compania Aquaserv, Cleanika, Regional Business Solutions, Atelierul de Traduceri, Centrografic din România – Azochim, Nuclearelectrica, Evryo, CEC Bank, și Europa – Actemium & OMV, precum și organizații cu recunoaștere internațională –  Rotary District 2241, finanțând proiectul.

Ce urmează?

Cu toate că ecourile concertului de la Musikverein încă nu s-au încheiat, deja se știe data următorului concert extraordinar pe care Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș îl va susține în capitalele europene – 6 noiembrie 2025, la Philharmonie Berlin.

Totodată, așa cum a anunțat Ovidiu Maior va continua colaborarea cu Ambasada României din Austria și cu Institutul Cultural Român din Viena pentru organizarea și a altor evenimente culturale în Austria – spectacole de teatru și nu numai.

Vom reveni și cu alte detalii.

Ligia Voro

Sursa foto: Bereczky Sándor

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!