- redactia
- 0 comentarii
- 590 Vizualizări
Descoperire unică: un inel din aur renascentist, găsit într-o pădure din Mureș
29 noiembrie 2024Un inel din aur, unic în România, datând din 1591, alături de un alt inel din argint cu sigiliu și șapte monede medievale, a fost descoperit de detectoristul Kolozsvari Csaba în județul Mureș. Artefactele, considerate deosebit de valoroase, au intrat în custodia Muzeului Județean Mureș, unde sunt analizate și restaurate de specialiști.
Piesa centrală a descoperirii este un inel din aur decorat cu o sticlă pictată reprezentând floarea „nu-mă-uita” și inscripția „VGMN” (prescurtarea din limba germană veche pentru Vergiss Mein Nicht – „nu mă uita”), datat în 1591. Acest tip de inel, destinat femeilor de rang înalt, este extrem de rar, doar câteva exemplare similare fiind cunoscute în colecții prestigioase precum cele ale British Museum sau Vitromusée Romont din Elveția.
„Acest inel este unic în România. Nici Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, nici Muzeul Național Brukenthal din Sibiu nu dețin astfel de artefacte în colecțiile lor”, a declarat Liliana Lircă, specialist în comunicare la Muzeul Județean Mureș, potrivit agerpres.ro.
Un inel din argint cu sigiliu, simbol al stilului renascentist
Pe lângă inelul din aur, a fost găsit și un inel sigilar din argint, decorat tot cu floarea „nu-mă-uita” și purtând inițialele „IPB”. Acest inel, destinat unui bărbat, reflectă stilul renascentist și era frecvent utilizat în secolul al XVI-lea. Obiecte similare au fost identificate în Ungaria, în colecții precum cea a Muzeului Național Maghiar din Budapesta.
În apropierea inelelor, Kolozsvari Csaba a descoperit șapte monede de argint. Acestea sunt în curs de restaurare, dar specialiștii au identificat deja câteva:
- jumătate de groș emisă de Ioan I Albert, regele Poloniei (1492-1501);
- un denar unguresc din 1534, emis de regele Ferdinand I (1526-1564).
Din cauza diferențelor cronologice față de inele, monedele par a fi pierdute sau ascunse separat.
Contextul descoperirii
Comoara a fost găsită într-o pădure din județul Mureș, la adâncimi cuprinse între 10 și 50 de centimetri, în apropierea unui copac. Detectoristul Kolozsvari Csaba a sugerat că locul ar fi fost scena unei bătălii în trecut.
„După trei ani de detecție, am descoperit primul meu aur, iar ce aur! Inelul de aur este o piesă remarcabilă, atât prin măiestria execuției, cât și prin unicitatea sa. Muzeul din Târgu Mureș mi-a promis că va fi expus într-un loc de cinste”, a scris detectoristul pe Facebook.
Specialiștii Muzeului Județean Mureș speculează că cele două inele ar fi aparținut unui cuplu de îndrăgostiți, o femeie și un bărbat de rang înalt. Motivul floral „nu-mă-uita” era considerat un simbol al iubirii, norocului și bunăstării în perioada renascentistă. Rămâne un mister dacă bijuteriile au fost pierdute sau ascunse intenționat, însă descoperirea lor aduce o lumină nouă asupra istoriei și artei din Transilvania.
Această colecție rară va fi expusă la Muzeul Județean Mureș, oferind publicului ocazia de a admira o parte importantă a patrimoniului cultural românesc.
(L.P.)
Susrsa foto: Facebook - Kolozsvari Csaba
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu