„Teasc pentru memorie”, la Colegiul Pedagogic ”Mihai Eminescu” Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 522 Vizualizări

„Teasc pentru memorie”, la Colegiul Pedagogic ”Mihai Eminescu” Târgu Mureș

Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu Mureș a fost joi, 20 noiembrie, gazda celei de-a VI-a ediții a evenimentului cultural și spiritual „Teasc pentru memorie”.

Tema ediției, „Uitarea și (ne)întâlnirea cu Dumnezeu”, a adus în prim-plan întrebări profunde despre relația dintre om și divinitate, invitând elevii, profesorii și invitații speciali să reflecteze asupra credinței, libertății și smereniei. Fie că este vorba despre momentele de bucurie în care Dumnezeu pare absent din gândurile noastre sau despre clipele de încercare în care ne întoarcem spre El cu disperare, întâlnirea cu divinul rămâne o taină. Este un exercițiu continuu al sufletului de a căuta, de a înțelege și, uneori, de a accepta tăcerea Celui care așteaptă. În acest context, întrebarea fundamentală nu este dacă Dumnezeu ni se revelează, ci dacă suntem suficient de deschiși să-L recunoaștem și să-L primim.

Evenimentul a beneficiat de prezența unor invitați de seamă, precum pr. dr. Chiorean Claudiu, pr. Șipoș Călin de la Parohia Ortodoxă Târgu Mureș III, dr. Rus Gabriela din partea Asociației de Medicină Școlară Târgu Mureș, și prof. Matei Ana. Aceștia au adus contribuții valoroase, oferind perspective variate asupra temei.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de cuvântul prof. dr. Ciprian Ciula, coordonatorul proiectului, care a adresat elevilor un îndemn de introspecție: „Trebuie să țineți minte că, atât timp cât nu vă poziționați în întrebare, nu aveți nicio șansă să creșteți ca oameni stabili. Stabilitatea nu e emoțională, stabilitatea e rațională, fundamentală. Înseamnă să înțelegi ceea ce poți, ceea ce nu poți, ceea ce reușești să duci mai departe și ceea ce nu reușești și cazi. Să vulnerabilizezi înțelegerea și să înțelegi că dincolo de înțelegerea ta mai este înțelegere și dincolo de viața ta e întreaga viață”.

Întâlnirea ca taină

În centrul reflecțiilor a stat conceptul de întâlnire – atât cu Dumnezeu, cât și cu ceilalți. Prof. dr. Ciprian Ciula a subliniat caracterul misterios al acestei experiențe: „Întâlnirea este mereu o taină. De ce o taină? Pentru că nu știm niciodată ce deschidere aduce un om prin viața lui interioară în propria noastră realitate, dacă vom fi deschiși întâlnirii, adică deschiși chipului.”

Momentele de încercare: O trezire spirituală

În lumea contemporană, marcată de confort și abundență, uitarea de Dumnezeu devine un fenomen subtil, dar prezent. Atunci când avem tot ce ne trebuie – o familie armonioasă, succes la școală sau în carieră, sănătate și bunăstare – adesea nu mai simțim nevoia să căutăm prezența divină. În liniștea aparentă a vieții cotidiene, relația cu Dumnezeu poate părea secundară, o preocupare care se estompează în fața mulțumirilor imediate. În acest context pr. Șipoș Călin evidențiază: „În lumea aceasta în care trăim noi ne este foarte ușor să uităm de Dumnezeu când ne este bine și avem tot ce ne trebuie. Atunci când la școală ne este foarte bine și acasă în familie vă simțiți foarte bine și avem tot ce ne trebuie, atunci uităm. Când nu uităm de Dumnezeu? Când dăm cu capul de „grindă”, când te lovești de ceva te trezești „Doamne unde ești?”.

Pe această traiectorie, prof. Matei Ana le-a adresat elevilor întrebări menite să stimuleze reflecția personală: „Cum credeți că ar arăta o întâlnire cu Dumnezeu? Ce înseamnă pentru voi să simțiți prezența Lui? Credeți că este posibil să-L căutați pe Dumnezeu, dar să nu-L întâlniți?”. Aceste întrebări au evidențiat darul libertății, un aspect esențial al relației dintre om și divinitate: „Dumnezeu nu intră cu forța în viața noastră. El nu se teme de întrebările noastre, de căutările noastre. Neîntâlnirea cu El nu este absența Lui.”

Uitarea de sine și smerenia

Dr. Rus Gabriela a adus în discuție cartea „Libertatea uitării de sine” de Timothy Keller, subliniind importanța smereniei în viața creștină: „Când uităm de noi înșine, devenim oameni smeriți. Sigur, e greu să atingem acest ideal, dar putem încerca zi de zi, prin rugăciune și participare la biserică.”

Totodată, ea a explicat că uitarea de sine presupune să renunțăm la preocuparea constantă pentru propria persoană, concentrându-ne pe ceilalți și pe relația cu Dumnezeu.

Un alt moment marcant a fost intervenția pr. dr. Claudiu Chiorean, care a explorat tema suferinței umane și modul în care aceasta ne apropie de Dumnezeu. El a evocat rugăciunea lui Iisus Hristos din Grădina Ghetsimani, subliniind importanța acceptării voinței divine: „Dacă Dumnezeu Tatăl ar fi intervenit când Iisus s-a rugat să treacă de la El paharul suferinței, noi nu am mai fi fost mântuiți”.

Concluzii și invitație la reflecție

Evenimentul „Teasc pentru memorie” a fost o oportunitate pentru participanți de a explora profunzimea relației cu Dumnezeu, de a înțelege mai bine misterul întâlnirii și de a se confrunta cu întrebări esențiale despre credință, libertate și uitare. Prin diversitatea perspectivelor oferite de invitați, elevii au fost încurajați să-și pună întrebări, să caute răspunsuri și să-și cultive stabilitatea interioară.

Această ediție a fost un exemplu grăitor al modului în care spiritualitatea și educația se pot întâlni, oferind tinerilor un cadru de dezvoltare atât intelectuală, cât și sufletească.

Alisia BALOGH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!