Muzeul Județean Mureș prezintă moștenirea lui Gáspár Török: „Cotidian reîncadrat” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 471 Vizualizări

Muzeul Județean Mureș prezintă moștenirea lui Gáspár Török: „Cotidian reîncadrat”

Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu Asociația Audiovizuală Transilvană din cadrul Departamentului Media a Universității Sapientia Cluj-Napoca, anunță deschiderea expoziției „Cotidian reîncadrat”. Vernisajul va avea loc la Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș din Cetatea Târgu Mureș, pe data de 12 decembrie 2024, ora 18:00.

Potrivit Muzeului Județean Mureș, aceasta aduce în atenția publicului colecția remarcabilă de fotografii realizate de Gáspár Török (1934–2019), un fotograf autodidact care a documentat lumea din jurul său cu pasiune și originalitate.

Digitalizarea arhivei fotografice a lui Gáspár Török reprezintă un moment important pentru reinterpretarea și valorizarea fotografiei ca formă de artă, în contextul culturii urbane din Târgu Mureș. Fotograful s-a remarcat ca un deschizător de drumuri în domeniul fotografiei amatoare, având o contribuție activă în cadrul Clubului de Fotografie Marx József și fiind prezent la saloanele internaționale de fotografie încă din perioada regimului socialist.

Patrimoniul său fotografic vast reprezintă o sursă importantă pentru studiul istoriei fotografiei, iar expoziția aduce în prim-plan atât lucrările sale, cât și contextul în care au fost create. Termenul „cotidian reîncadrat” reflectă filozofia fotografică a lui Gáspár Török, care obișnuia să afirme că „orice lucru obișnuit pe lângă care alții trec poate fi interesant pentru mine. Trebuie să descopăr unicul din el”. Prin această abordare, Török a transformat momentele banale în compoziții artistice, captând frumusețea subtilă a vieții de zi cu zi.

Potrivit aceleiași surse, expoziția reîncadrează moștenirea fotografică a lui Gáspár Török printr-o explorare a contextului istoric și social al creației sale. Vizitatorii vor putea descoperi instituțiile, genurile și tendințele picturale care au influențat realizarea fotografiilor și participarea artiștilor români la „marea” istorie a fotografiei în anii socialismului. Această expoziție oferă o oportunitate unică de a înțelege atât opera unui artist remarcabil, cât și istoria fotografiei transilvănene.

(D.C.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!