Conferința „Controlează Obezitatea” la UMFST: Inițiativă națională pentru conștientizarea și combaterea obezității Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 800 Vizualizări

Conferința „Controlează Obezitatea” la UMFST: Inițiativă națională pentru conștientizarea și combaterea obezității

Univeristatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș a găzduit miercuri, 11 decembrie, cu ocazia zilelor Universității, o conferință de tip dezbatere în cadrul proiectului de informare și conștientizare „Controlează Obezitatea”. Organizatorul științific al proiectului a fost Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Proiectul „Controlează Obezitatea” s-a desfășurat la nivel național în marile centre universitare de medicină, precum: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. Ediția Târgu Mureș a proiectului „Controlează Obezitatea” s-a desfășurat în parteneriat cu UMFST G.E. Palade Târgu Mureș și a adus în prim-plan obezitatea din perspectiva impactului asupra sănătății publice, precum și ca provocare în practica medicală pentru un control eficient al acesteia și al comorbidităților asociate.

 „Obezitatea afectează calitatea vieții, provoacă o stigmatizare socială, scăderea încrederii în sine și diverse probleme de ordin psihologic. Abordarea obezității necesită o strategie integrată, care să includă informarea și integrarea la nivel de societate, precum și educația medicală continuă a medicilor, pentru a asigura o abordare multidiscliplinară. Inițiativa controlează obezitatea”, a declarat Cristi Mateescu, editor RoHealthReview.ro.

În cadrul conferinței-dezbatere, obezitatea a fost analizată ca problemă de sănătate publică, scopul principal fiind îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare a populației generale cu privire la problematica obezității și implicațiile multiple asupra sănătății. Obezitatea este înainte de toate o afecțiune medicală cu multiple repercursiuni asupra sănătății și este esențial să înțelegem că aceasta reprezintă o problemă cu impact asupra întregului organism. Obezitatea poate crește semnificativ riscul pentru afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul cerebral vascular sau alte afcețiuni respiratorii și anumite tipuri de cancer.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității a precizat încă de la început că acest eveniment este de o importanță națională: „Am simțit că acest eveniment se potrivește perfect și cu subiectul, și cu mediul, și cu momentul. Avem acest eveniment, iar prezența dumneavoastră aici într-un număr atât de mare, îmi dă din nou un argument suplimentar că de fapt această temă nu este doar despre sănătate (…). Sunt printre noi profesori, oameni care lucrează în fiecare zi cu bolnavii, care interacționează în fiecare zi cu această patologie și cu consecințele pe termen scurt sau pe termen lung a acestei patologii (…). Sănătatea, precum și boala, are la bază știința, iar știința are la bază dovezile, și nu experiențele sau fanteziile pe care le tot rostăgolim unii sau alții în funcție de etuziasmul și de imaginația pe care o au. În orice loc, Universitatea, fie că este ea din Târgu Mureș, București, Cluj, Iași sau Craiova, trebuie să fie locul de unde pleacă excelența, opinia la care ne putem raporta, unde apare pentru prima dată inovația, unde se confirmă ipotezele”.

De asemenea, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, inițiator al campaniei „Controlează Obezitatea”, prorector al Universptății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și totodată, președintele Colegiului Medicilor din România a venit și ea la Târgu Mureș pentru a fi prezentă la acest eveniment național.

„Problema obezității reprezintă într-adevăr o problemă de sănătate publică și acest lucru trebuie tratat cu toată seriozitatea (…). Proiectul a presupus un drum lung care urmează să se finalizeze la începutul anului viitor și care va fi urmat de o parte practică, mult mai aplicată, în care vor culege și date reale, exacte, în ceea ce privește incidența atât a obezității, cât și a complicațiilor ei. De ce a fost nevoie de această campanie? Pentru că obezitatea reprezintă o problemă reală, deoarece este o boală și trebuie să o acceptăm ca pe o boală cronică, iar această nouă abordare a problematicii obezității ca și patologie trebuie de fapt implementată nu doar în rândul profesioniștilor din sănătate, dar și în mentalul pacienților”, a declarat acesta.

Date și statistici

Conform studiilor și statisticilor prezente pe site-ul oficial al camapaniei, în total, peste 1,5 miliarde de adulți și aproape 400 de milioane de copii vor trăi cu obezitate în urmatorii 12 ani, dacă nu se iau măsuri semnificative. Datele din World Obesity Atlas, realizate de Federația Mondială a Obezității, precizează că 51% din populația globală va trăi cu supraponderalitate sau obezitate până în 2035, pe baza tendințelor actuale.

Aceste date indică o creștere considerabilă în comparație cu valorile actuale, subliniind necesitatea apelurilor Federației Mondiale a Obezității de a implementa planuri naționale de acțiune împotriva obezității la nivel global.Până în 2035, se estimează că una din patru persoane din lume va fi afectată de obezitate (IMC ≥ 30kg/m²), față de una din șapte în prezent.

Conform aceluiași ste, creșterea obezității în rândul copiilor este alarmantă. Previziunile arată că numărul băieților afectați va ajunge la 208 milioane, dublându-se față de situația actuală, iar în cazul fetelor, cifra va crește cu 125%, ajungând la 175 de milioane.

Text: Diana CĂRBUREAN

Foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!