VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Profesorul Vasile Sandor, carte de Istorie despre perioada interbelică Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 687 Vizualizări

VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. Profesorul Vasile Sandor, carte de Istorie despre perioada interbelică

Profesorul de istorie și publicistul Vasile Sandor a participat miercuri, 11 decembrie, la emisiunea ”Zi tot, cu Alex Toth!”, cu prilejul unei noi apariții editoriale, intitulată ”Istoria mea, a noastră, a tuturor.” Cartea a văzut lumina tiparului la University Press din Târgu Mureș, editura principalei universități mureșene, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, și abordează perioada interbelică prezentată în trei sfere concentrice de desfășurare a istoriei: istoria locală, istoria regională și istoria universală.

Istoria locală, o datorie civică

Referindu-se la simbioza dintre cele trei istorii abordate în lucrarea sa, respectiv cea locală, regională și universală, profesorul Vasile Sandor a arătat că acestea ”nu numai că nu se exclud, dar se presupun și se completează mutual.”

”Istoria la nivel local furnizează materia primă fundamentală și detaliată sferelor superioare ale elaborării scrierilor istorice. La rândul lor, acestea le subsumează și le integrează, furnizând în plus și contextul mai larg în care se manifestă istoria locală precum și influențele pe verticală care acționează asupra ei. Simbioza este astfel realizată. Nu consonează însă întotdeauna pe deplin”, a precizat prof. Vasile Sandor, cadru didactic la Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” Târgu Mureș.

Invitatul prezent în Studioul Zi de Zi Live la emisiunea realizată de către Alex Toth, redactorul șef al cotidianului Zi de Zi, a subliniat că pentru scrierea ”marilor sinteze de istorie reală”, care nu sunt neapărat și cele oficiale, ”este absolut necesară studierea realităților istorice de bază, care au cel mai ridicat grad de obiectivitate.”

”Pentru un membru al comunității municipiului Târgu Mureș, preocupările pentru trecutul acesteia sunt de domeniul firescului, poate chiar al datoriei civice, într-o parte a ei, căutând pe cât posibil ineditul, prin informații, și maniera de a le aborda, prin tematici care au fost puțin sau deloc tratate de istoriografia locală. Sunt secvențe reconstituite pe baza unor informații primare, la nivelul de bază al derulării istoriei reale, atât cât permit sursele documentare – fonduri arhivistice, presa vremii, documente administrative publice și private, altele”, a punctat profesorul Vasile Sandor, din CV-ul căruia amintim și volumul ”Fabrica de Mobile Ardeleană Szekely și Reti SA Târgu Mureș” apărut în anul 2015, la Editura Universității ”Petru Maior” Târgu Mureș.

Energii, evenimente și procese

Cartea ”Istoria mea, a noastră, a tuturor” este structurată pe mai multe capitole, după cum urmează: ”Aspecte etno-demografice ale evoluției orașului Târgu Mureș în perioada interbelică”, ”Manifestări ale Marii Crize din anii 1929-1933 în Târgu Mureș”, ”Conflicte de muncă din perioada interbelică la Fabrica de Mobile Ardeleană Szekely și Reti din Târgu Mureș, furnizori ai Casei Regale”, ”Elita economică evreiască din Târgu Mureș în perioada interbelică”, ”Monarhia din România în perioada neutralității 1914-1916 în memorialistica vremii”, ”Implicarea Monarhiei în procesul tratativelor de pace cu Puterile Centrale și al unirii Basarabiei cu România din perspectivele memorialisticii vremii” și ”Tratatul de la Trianon”.

Totodată, autorul cărții ”Istoria mea, a noastră a tuturor”, a mai subliniat faptul că realitățile descrise în lucrarea sa ”provin din zone geografice și momente istorice diferite, fără o aparentă relație între ele” și a arătat că ”există, totuși, un numitor comun și acesta este apartenența personajelor și faptelor în discuție la această desfășurare de energii, evenimente și procese numită istorie.”

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!