Zilele UMFST 2024. Editura University Press, de la viziune la un sfert de secol de activitate continuă Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 588 Vizualizări

Zilele UMFST 2024. Editura University Press, de la viziune la un sfert de secol de activitate continuă

Înființată în urmă cu 25 de ani, Editura University Press a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST)”George Emil Palade” din Târgu Mureș a trecut printr-o serie de transformări care au făcut-o să ajungă în prezent o editură consacrată și recunoscută, sub egida sa fiind tipărite mii de exemplare de cărți, reviste în limbile română, maghiară, engleză, franceză, italiană. Aniversarea unui sfert de secol de existență a editurii a constituit unul dintre cele peste 90 de momente pregătite pentru a celebra în această săptămână Zilele UMFST Târgu Mureș.

La evenimentul la care au luat parte cadre didactice ale UMFST și invitați de seamă a fost lansat volumul „Cu ochii larg deschiși”, al doilea din seria semnată sub pseudonimul literar Gabriel ben Meron, de reputatul medic ATI israelian, originar din România, profesor emerit și eseist, prof. univ. dr. emerit Gabriel M. Gurman.

”25 de ani de la înființarea University Press este un număr de ani consistent, care a însemnat un viraj nu doar de natură tehnică, dar și în ceea ce privește maturitatea activității editurii tipografiei de la UMFST. (…) Ce se întâmplă astăzi la editură este un lucru de care eu sunt foarte mulțumit și cu care sunt mândru. Mă gândesc la milioanele de pagini care au fost tipărite în toți acești ani, în ultima vreme în condiții grafice excepționale, comparabile cu orice tipografie care există în această zonă. Prin urmare, componenta tehnică, componenta de grafică, de calitate au crescut de la an la an. Pe de altă parte, trebuie să apreciez și faptul că lucrurile sunt relativ standardizate și că dincolo de motivația unor promovări, a unor publicații care sunt necesare prin prisma procedurilor care sunt în universitate, încă stăruie în mintea noastră bucuria pe care ți-o dă faptul că scrii o carte și într-un moment ești cu ea în mână și pe coperta respectivă scrie numele tău”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș în cadrul evenimentului aniversar, îndemnând în același timp cadrele didactice, și nu numai să scrie, dar înainte de a scrie să citească cât mai mult.

O editură recunoscută și consacrată

Editura a luat ființă în anul 1999, la inițiativa prof. univ. dr. Alexandru Șchiopu, acesta fiind unul dintre cei trei membrii fondatori.

”Am fost mândru să fiu unul dintre membrii fondatori. Profesorul Pascu, ca rector, profesorul Șchiopu, care a avut ideea, și eu, că eram directorul tehnic. Și trebuia să justificăm de ce vrem o editură când toată lumea zicea nu, ce să faceți cu o editură la universitate? A fost o viziune clară a unor oameni și care a fost apoi continuată”, a precizat prof. dr. Marius Mărușteri, care a făcut un scurt arc peste timp amintind de vremurile în care s-a pus piatra de temelie a editurii, încercările și greutățile întâmpinate pe parcurs până să ajungă în prezent o editură consacrată și recunoscută.

Peste 1.200 de cărți scoase, peste 300 de cursuri, peste 10 reviste care scot anual exemplare, 150.000 de exemplare vândute în ultimii 10 ani este bilanțul realizărilor în cei 25 de ani de existență ai Editurii University Press.

”Ceea ce părea în urmă cu 25 de ani un vis frumos, chiar unii o numeau o himeră, iată că a devenit o realitate prin implicarea deosebită a unei echipe mici, inimoase, care s-a bucurat de întreaga susținere a conducerii universității. Ce înseamnă editura pentru tânăra generație? Înseamnă un acces liber, nediscriminatoriu, neîngrădit la informație. Iar acest acces se face la niște prețuri extrem de mici, ceea ce garantează, cum spuneam, accesul pentru cei deja consacrați. Reprezintă un instrument de valorificare a rezultatelor muncii, a cercetării științifice pe care fiecare dintre noi o desfășoară. Editura este consacrată astăzi, este recunoscută, este apreciată. (…) Vă îndemn, în continuare, să veniți și să scoateți cărți pentru că nu aveți niciun motiv să vă orientați spre alte titluri. Condițiile grafice sunt deosebite. Echipa care lucrează, care e mică, dar deosebit de profesionistă, inimoasă și săritoare, vă oferă consiliere în tot ceea ce trebuie pentru ca produsul final să fie cel de calitate, la care vă așteptați”, a subliniat prof. univ. dr. Silviu Morariu, coordonatorul Editurii University Press.

”Cu ochii larg deschiși”, antologie de scurte eseuri

Sub egida editurii sunt publicate cărți și reviste direct legate de activitatea academică și științifică, culturală și educațională etc.

Editura University Press a marcat cei 25 de ani de activitate prin lansarea unei noi cărți a reputatului medic ATI israelian, originar din România, prof. univ. dr. emerit Gabriel M. Gurman. Este al doilea volum lansat, o antologie de articole, cuprinse în 500 de pagini, ”scurte eseuri ce ne poartă prin lume, fiindcă autorul locuiește în altă parte a globului și în plus, datorită carierei profesionale internaționale, călătorește foarte mult: China, Canada, SUA, Germania, Agentina și altele. O serie de eseuri în acest volum dezbat rațiunea și plăcerea medicilor de a scrie, dar și felul în care se citește și se scrie literatură în secolul 21. Apoi sunt acele texte care evocă oameni de valoare, evenimente din istoria tumultoasă, dar și din prezentul la fel de provocator și vibrant. Mai sunt recenzii de cărți și filme, și piese de teatru și interesant, un text despre întâlnirea soților Gurman cu tangoul argentinian. Evident, nu lipsesc textele despre profesia medicală, despre Israel, despre senescență și secretele longevității și lista ar putea continua. (…) Antologia cuprinde numeroase eseuri cu teme eminamente politice despre conflictul israelo-palestinian, despre războiul dintre Rusia și Ucraina, despre antisemitism și Holocaust, despre conspirații mondiale și chiar despre pandemie. Ne este clar tuturor că autorul abordează teme sensibile și deschide conversații dificile”, potrivit descrierii făcute de lector univ. dr. Corina Lircă la evenimentul de lansare.

Prof. Gurman este cetățean israelian de origine română, medic și expert ATI cu o carieră internațională. Este fost cadru didactic universitar al Facultății de Științe Medicale a Universității Ben Gurion din Negev, Beer Sheva, Israel și scriitor, autor al unei serii eclectice de tratate și studii științifice, cărți de memorialistică, eseistică și ficțiune, articole de opinie în diverse publicații din România și Israel.

”Eu cred că dacă dorești să fii intelectual, și eu încă nu știu dacă sunt intelectual, unul din lucrurile cele mai importante este să mergi cu ochii larg deschiși și să și poți transmite celorlalți. (…) Am încercat să fiu cât se poate de obiectiv în ceea ce am scris și cât se poate de subiectiv”, a recunoscut prof. univ. dr. emerit Gabriel M. Gurman, în cadrul evenimentului de lansare a cărții sale.

Text și foto: Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!