Manufactura de Brânză – Sajtmanufaktúra. Specialități unice din Cund. Cumpără produse locale! Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 705 Vizualizări

Manufactura de Brânză – Sajtmanufaktúra. Specialități unice din Cund. Cumpără produse locale!

Un producător local care aduce noutăți pe piața lactatelor este Manufactura de Brânză. Grație priceperii mureșeanului István Varga, Manufactura ne bucură zi de zi cu brânzeturi unice absolut delicioase și aromate, produse la o fermă din Cund.
Ce anume înseamnă Manufactura de Brânză ne spune chiar István Varga, cel care se ocupă cu drag de această îndeletnicire. „Eu sunt din localitatea Cund, comuna Bahnea, iar părinții mei au vaci de prin anii `90. De patru ani de zile producem brânză maturată în stil elvețian, practic brânză alpină, cum este numită. Este un tip de brânză care, în mod preponderent, se face din lapte crud.
Laptele pe care îl folosim noi în producție vine din ferma noastră, unde avem în jur de 35 de vaci. Secretul gustului mai deosebit al acestei brânze vine din faptul că vacile stau toată vara pe pășune și mănâncă doar iarbă bogată în mirodenii, din Ardeal. Iarna, le dăm fân bun, fân din lucernă, fără nutrețuri combinate, fără siloz, fără borhoturi, cât se poate de natural. Cantitatea laptelui fiind redusă, nu putem produce mult, dar fiind de calitate, produsele au un gust desăvârșit”, a punctat producătorul.
În total, există 10 sortimente Manufactura de Brânză, de bază fiind brânza natur. În lista de produse speciale apar: brânza îmbibată în vin roșu, brânza cu chili și ciocolată (picantă, cu ciocolată cu 85% cacao), brânza cu nuci îmbibată în coniac, brânza cu cărbune, o brânză neagră, respectiv câteva cu mirodenii – piper, ierburi provensale, busuioc, leurdă, chimen.
Baza brânzei este întotdeauna aceeași, dar, având în vedere că are un procentaj de grăsime de minimum 40%, preia foarte bine toate aromele.

O brânză sănătoasă
Pe lângă gama variată de produse, acest business este visul oricărui iubitor de produse eco. Conform spuselor lui István Varga, Manufactura prelucrează laptele din ferma proprie, lapte produs pentru gust, nu pentru cantitate. Primăvara și vara văcuțele bălțate stau în libertate, pe pășune, producând lapte doar din ierburi și mirodenii. De asemenea, cum a menționat István Varga, iarna vacile primesc furaje naturale produse în ferma proprie – fân, lucernă, sfeclă furajeră și făină. Calitatea brânzei este direct proporțională cu furajarea văcuțelor, igiena în timpul mulsului, calitatea laptelui și pasiunea cu care sunt produse și îngrijite brânzele maturate. Toate acestea asigură calitatea cea mai înaltă.
„Am reușit în acest timp scurt să intrăm bine în mintea consumatorului, care este recunoscător pentru calitatea produselor noastre. Laptele pe care îl producem este atuul nostru, de aici provine, în principal, calitatea. Noi prelucrăm laptele crud, laptele netratat termic, ceea ce înseamnă că se mențin toate calitățile acestei materii prime”, a adăugat producătorul István Varga.
Brânză sărată cu apă din Sovata
Nu în ultimul rând, pe lângă acel lapte proaspăt, singurul conservant natural folosit este apa sărată de izvor din Sovata, iar perioada de maturare ține două luni, în pivnița atelierului, construită în acest scop. Maturarea este realizată ca în zonele alpine din Elveția, Germania și Austria. „Noi folosim lapte crud, niciun fel de pasteurizare, cum spuneam. Nefăcând acest lucru, nu suntem obligați să adăugăm enzime, clorură de calciu sau alte substanțe. Folosim doar mirodenii și apă sărată din Sovata pentru conservare”, a punctat producătorul István Varga, despre secretul calității.
Dacă intrați pe pagina de Facebook a Manufacturii de Brânză, veți găsi multe impresii foarte bune, atât de la clienți din România, cât și de la consumatori de brânzeturi din străinătate. Toți laudă gustul deosebit, calitatea, aspectul și diversitatea. Mulți sugerează vizita la ferma din Cund, pentru a-i cunoaște pe producători, dar și pentru a gusta laptele proaspăt sau pentru a mânca o smântână la fel de gustoasă ca și brânzeturile.
Dacă vreți să vedeți mai multe, puteți accesa site-ul www.manufacturadebranza.ro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!